Asunnon ostaminen etänä

Asunnon ostaminen etänä

Edellisessä asuntosijoittamiseen liittyvässä kirjoituksessa käsittelimme ensimmäisen asunnon löytämistä. Tarjouksen tekeminen onnistuu monella kiinteistövälitysfirmalla sähköisesti. Mutta onnistuuko asunnon ostaminen etänä? Myyjän hyväksyttyä tarjouksen, aloimme välittäjän kanssa suunnitella kaupantekoajankohtaa. Alkuun vaikutti, että kaupanteko siirtyy yli kuukauden päähän. Ensin myyjät olivat lomamatkalla, sitten välittäjä oli poissa reilun viikon. Miten onnistuu allekirjoitustilaisuuden järjestäminen pankkiin.

Asunnon ostaminen etänä.

DIAS-kauppa

Ratkaisuksi löytyi DIAS-kauppa, joka mahdollistaa asuntokaupat täysin digitaalisesti ja kotisohvalta. Sähköinen kauppa oli 2019 loka-/marraskuussa vielä uusi asia, ja meidän kauppa oli välittäjällekin ensimmäinen laatuaan.

DIAS-kaupassa välittäjä käynnistää kaupan omilla tunnuksillaan. Kauppakirja liitteineen tulee myyjille ja ostajille tarkistettavaksi, ja molemmat osapuolet kuittaavat dokumentit. Tämän jälkeen kauppaan liittyvät pankit tarkastavat kaupan. Ensin myyjän, sitten ostajan pankki. Pankit myös valmistelevat tarvittavat osakekirjojen siirrot sekä lainat. Tässä kohtaa meidän pankki oli meihin yhteydessä ja hoidimme sijoitusasuntolainan allekirjoitukset pankin verkkopalvelussa.

Välittäjän käynnistettyä allekirjoitusvaiheen on molemmilla osapuolilla 24h aikaa käydä allekirjoittamassa kauppakirja digitaalisesti henkilökohtaisella vahvalla tunnistautumisella esim. verkkopankkitunnuksilla. Allekirjoitusten jälkeen pankit hoitavat rahojen ja osakekirjojen siirrot, sekä varainsiirtoveron maksun. Henkilökohtaiset varainsiirtoverojen viitenumerot välittäjä syötti DIAS-järjestelmään valmiiksi. DIAS-järjestelmän kautta varainsiirtoverot tuli maksettua, ja välittäjä hoiti maksujen ilmoittamisen verottajalle. Molemmat osapuolet voivat palvelusta ladata omat allekirjoitetut kauppakirjat talteen.

Koko kaupankäyntiprosessin aikana emme tavanneet tai olleet yhteydessä myyjiin. Kaikki kommunikaatio kulki välittäjän kautta. Avainten luovutus oli ensimmäinen kerta, kun tapasimme myyjän.

Asunnon ostaminen etänä.

Ajatuksia DIAS-kaupasta

Asunnon ostaminen etänä onnistui tässä kohteessa helposti. Jatkossakin DIAS-kauppa tulee olemaan meidän ensisijainen asunto-osakkeiden kaupankäyntimuoto. Prosessina DIAS-kauppa etenee jouhevasti ja helpottaa huomattavasti, kun ei tarvitse sovitella myyjän, ostajan ja pankin kalentereita allekirjoitusaikaa etsittäessä. DIAS-kauppa soveltuu asunto-osakkeille, kun molemmat osapuolet ovat yksityishenkilöitä. Yrityksen ollessa toinen osapuoli tai kiinteistökaupassa DIAS ei tällä hetkellä ole vaihtoehto. Kirjoitushetkellä DIAS-järjestelmässä mukana ovat kaikki merkittävät Suomessa toimivat pankit: Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP, POP Pankki, S-Pankki, Säästöpankki ja Hypo.

Keravan asunnon kaupassa ainoat paikallaoloa ja kellonajan sopimista vaativat vaiheet olivat myytävään asuntoon tutustuminen sekä avainten luovutus. Kaikki muut vaiheet toteutettiin ajasta ja paikasta riippumattomasti digitalisaatiota hyödyntäen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *