Kylpyhuoneen remontti

Kylpyhuoneen remontti

Yläkerran kylpyhuoneen remontti lähti liikkeelle, kun nuoremmat lapset alkoivat lähestyä kouluikää. Kylpyhuone yhdellä hanalla alkoi tuottaa jonoa aamu- ja iltapesuilla.

Kylpyhuoneen remontti. Valmis lopputulos.

Rakentaminen alkaa

Remontti alkoi purkutöillä. Vanha puinen kattopanelointi purettiin ja seinistä sekä lattiasta piikattiin laatat irti. Kipsilevyn päälle tehty laatoitus ei luonnollisestikaan lähde siististi, vaan mukana tulevat kipsilevyt. Tähän oli suunnittelussa jo varauduttu. Lattian osalta laatat lähtivät melko nätisti ja lattiassa selvittiin pienellä pinnan tasoituksella.

Kylpyhuoneen remontti. Oraksen sekoittajat.

Suihkun ja hanojen valinnassa päädyimme seinään upotettaviin malleihin sekoittajien osalta. Suihkuun haluttiin myös sadesuihku. Sadesuihkun putket olikin helppo asentaa seinän sisään piiloon, kun seinät oli purettu rungoille. Sekoittajiksi valitsimme Oraksen sekoittajat. Pesualtaille kosketusvapaata Electra sarjaa. Sekoittajien mukana tuli näppärä muovinen asennuskotelo, joka asennetaan seinän sisään. Asennuskotelossa on valmiiksi liitännät, joihin vesijohdon suojaputket sopivat ja saadaan lukittua, samaan tapaan kuin hanakulmissa.

Suihkukaapin päätyseinään teimme uuden rungon, jotta saimme pesuaineille seinään upotetun hyllyn. Sekoittajien asennuskoteloiden, vesiputkien ja tarvittavien sähkövetojen jälkeen olikin aika asentaa uudet kipsilevyt. Vuosien varrella viisastuneena kipsilevyksi valikoitui 13mm erikoiskova (EK) kispislevy. Katto paneloitiin valkoisilla kosteisiin tiloihin soveltuvalla kattopaneelilla.

Pyyhkeiden kuivatusteline.

Yläkertaan tehty kylpyhuone erityisesti vaatii hyvät vesieristeet, jottei synny tarvetta remontoida myös alakertaa vesivahingon jäljiltä. Vesieristeissä olemme luottaneet Ardex:n tuotteisiin. Heidän tuotteet tulivat tutuiksi rakennusvaiheessa 2004, kun vastaava mestari niitä meille suositteli. Yläkertaan laitoimme Ardex 8 + 9:iä. Kaksikomponenttinen vesieriste on hiukan työläämpää, kun aineet pitää ensi sekoittaa. Ardex 8 + 9 vaatii myös hiukan suunnittelua melko lyhyen työajan vuoksi. Läpivientien ja kulmien vahvikkeet on syytä leikellä etukäteen. Kyseisen vesieristeen hyviin puoliin lukeutuu, että se myös kuivuu nopeasti.

Lattia

Lattiassa oli aiemmin laatat. Nyt kuitenkin halusimme jotain muuta ja tutkimme eri vaihtoehtoja. Mikrosementti kiinnosti meitä kovasti ja päädyimmekin mikrosementin kaltaiseen ratkaisuun. Dekofloor lattia on mikrosementin kaltainen, mutta virallisesti sisustuslaasti. Mikrosementti on yleisnimitys erilaisille ohuille laastipohjaisille pinnotteille. Dekofloor on mikrosementin pohjalta kehitetty sisustuslaasti. Pintalaastin saa tilattua heidän värikartaston mukaisissa sävyissä, me valitsimme harmaan sävyn. Dekofloor lattian voi asentaa myös suoraan vesieristeen päälle.

Marmorikuvioitu kuivapuristelaatta seinissä.

Seinät

Seiniinkään emme halunneet laattoja, suihkukaappia lukuunottamatta. Lavuaarien takana olevan seinän kuitenkin ensin laatoitimme ohuella seinälaatalla, minkä jälkeen seinä tasoitettiin laastilla. Näin saimme seinän jatkamaan laatoitetun suihkukaapin kanssa samalla tasolle. Laatoitus myös vahvistaa kyseisen seinän rakennetta ja vesieristystä. Muille seinille vesieristeen päälle vedettiin saneerauslaasti, tasoite ja maali. Maalina kosteisiin tiloihin soveltuva Tikkurilan Luja. Suihkukaapin seiniin asennettiin marmorikuvioitu kuivapuristelaatta. Kuivapuristelaatta aiheutti ehkä eniten haasteita koko remontissa. Laatat ovat suuria 80cm X 80cm kokoisia. Myös laattojen leikkaaminen leikkurilla tai timanttilaikalla oli erittäin työlästä.

Viimeistely

Valaistukseksi kattoon upotettiin LED-spotit. Kattovalaisimeksi hankimme neliön muotoisen LED-kattovalaisimen. Pesualtaiden yläpuolelle ripustettiin kummallekin altaalle oma peili, ja peilin taakse LED-nauhaa tuomaan epäsuoraa valoa. Pesuainehyllyyn laiteettiin myös pätkä vesitiivistä LED-nauhaa.

WC-pönttö vaihdettiin myös remontin yhteydessä. Uusi pönttö oli luonnollisesti seinään upotettu malli. Molempia malleja kokeilleena, seinään asennettu on meidän mielestä paremman näköinen sekä mukavampi käytössä. Kokemuksemme perusteella ihmettelimmekin, miksi tämän vuoden asuntomessuilla niin harva oli kyseiseen ratkaisuun päätynyt.

Kylpyhuoneen remontti on yksi kalleimmista ja pitkäkestoisimmista remonteista. Kannattaakin miettiä mitä haluaa pitkällä tähtäimellä ja valita ehkä hiukan kalliimpi vaihtoehto, jos epäilee kyllästyvänsä perustason vaihtoehtoon.

3 Replies to “Kylpyhuoneen remontti”

  1. Hei, tyylikäs tuo saumaton Dekofloor lattia! 🙂 Minälaiset kokemukset teillä on siitä käytössä? Onko lattia pysynyt hyvänä ja ehjänä?

    1. Hei, hyvin on toiminut, eikä ole liukas edes märkänä. Pieni halkeama on viemärinkannen kulmaan tullut, muuten kestänyt oikein hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *