Meidän asuntosjoitusstrategia – osa 1

Meidän asuntosjoitusstrategia – osa 1

Meidän asuntosjoitusstrategia - osa 1

Asuntosjoittamista aloitettaessa varmasti kaikilla on jonkin asteinen asuntosjoitusstrategia ainakin mielessä. Osalla se on hyvinkin tarkka, ja toisilla kasa ajatuksia ja suuntaviivoja joiden pohjalta edetä. Meille oli alusta asti hyvin selvää, että määrittelemme asuntosijoitusstrategian, jonka perusteella asuntosijoitukseen liittyviä päätöksiä teemme. Asuntosjoitusstrategia tarkistetaan ja tarkennetaan pari kertaa vuodessa pohjautuen matkan varrella opittuun.

Flippaus vai osta-ja-pidä?

Ensimmäinen valinta ja kaiken pohja on lähestymistavan valinta. Aiommeko ostaa asuntoja tarkoituksena nostaa niiden arvoa remontoimalla ja myydä sitten eteenpäin, tätä kutsutaan myös flippaamiseksi. Vai ostammeko asuntoja pitkään salkkuun ja toimimme vuokranantajina. Merkittävänä erona lähestymistavoissa on tulonmuodostuminen. Flippauksessa tärkeää on kyetä nostamaan asunnon arvoa enemmän kuin remontin kustannus ja tuotoksi muodostuu myyntivoitto veroilla vähennettynä. Osta-ja-pidä strategiassa arvonousulla ei tuottojen suhteen ole samanlaista merkitystä. Toki on mukavaa, jos arvo nousee, mutta se ei vaikuta tuloihin. Meidän strategiaksi muodostui alusta asti osta ja vuokraa -strategia. Mutta emme kuitenkaan ole sulkeneet pois mahdollisuutta noudattaa osta-remontoi-myy-strategiaa, mikäli sopiva kohde sattuu kohdalle. Teimme pintaremontin ensimmäiseen sijoitusasuntoomme, joten remontointi ei ole vierasta. Flippaamista voisimme käyttää jossain kohtaa sijoituspääoman kasvattamiseen.

Osta-ja-pidä -strategiassa ostamme asuntoja ja tarkoituksena on pitää niitä salkussa vuosia tai kymmeniä vuosia. Valitussa strategiassa asunnon arvonnousulla ei ole merkittävää roolia, vaan tulovirta muodostuu asukkaan maksamasta vuokrasta. Asunnon arvolla ja arvonnousulla on merkitystä asunnon vakuusarvon määrityksessä ja sitä kautta asuntoa vasten saatavassa rahoituksen määrässä. Valitussa strategiassa meille tärkeintä on positiivinen kassavirta. Kassavirtaa laskettaessa otamme huomioon vuokran, josta vähennetään vastikkeet, lainanlyhennykset, tiedossa olevat lähitulevaisuudessa aktivoituvat uudet pääomavastikkeet sekä verot.

Meidän asuntosjoitusstrategia. Sijainti!

Sijainti, sijainti, sijainti!

Sijainti on sijoitusasunnossakin yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein kriteeri. Hyvällä sijainnilla olevat asunnot on helpompi vuokrata. Sijainteja mietittäessä yksi hyvä apuväline on miettiä millaisia vuokralaisia on hakemassa ja millaisia tarpeita heillä voisi olla. Monissa blogeissa ja podcasteissa puhutaan paljon pk-seudun kalleudesta ja sitä kautta huonosta vuokratuotosta. Toisaalta muuttoliike keskittyy suurimpiin kaupunkeihin. Yliopistokaupungit voisivat olla mielenkiintoinen kohde, mutta emme ole vielä tutustuneet niihin riittävästi. Paikallistuntemus on sijoitusasunnon hankinnassa erittäin tärkeää. Meidän asuntosjoitusstrategia keskittyy pk-seutuun ja sen kehyskuntiin, lisäksi rajasimme alueen raideliikenteen varrelle ja muutaman kilometrin säteelle rautatieasemista.

Seuraavassa osassa pureudutaan asuntoon liittyviin strategisiin valintoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *