Kodin vartiointipalvelut – osa 1
Asumme omakotitalossa ja vaikka alue onkin hyvin rauhallista, niin etenkin lomamatkojen aikana mielessä on pyörinyt onko kaikki kotona turvassa. Yhtenä turvallisuutta lisäävänä toimena käytimme joskus ajastimia ja erilaisia pistotulpallisia lamppuja, joita ajastettiin palamaan iltaisin ja aamuisin jotta koti näyttäisi asutulta. Varmasti ajastetut valotkin auttavat, mutta omakotitalossa valoja saisi olla melko paljon ja niiden ajastamisesta eri aikoihin voisi tehdä oman harrastuksen. Jossain vaiheessa huomasimme, että perinteiset vartiointiliikkeet kuten Securitas ovat tuoneet markinoille tuotteita myös yksityishenkilöille. Aiemmin mielikuva oli että vartiointipalvelut ovat kalliita ja saatavilla vain yrityksille. Hankimme kodin vartiointipalvelut Securitakselta vain muutama vuosi nykyiseen kotiin muuttamisen jälkeen. Nykyään palvelu kulkee Verisuren nimellä.
Hankinta ja asennus
Etenkin hankinta-aikaan Securitas oli aktiivinen markkinoimaan silloin uudehkoa kotien vartiointipalvelua ovelta ovelle paikallisten franchise yrittäjien toimesta. Tuohon aikaan ei kodin turvapalvelut olleet vielä erityisen kilpailtuja, joten valinnanvaraakin oli hyvin vähän. Sittemmin markkinoille on tullut muitakin toimijoita kuten Sector Alarm. Meidän kohdalla paikallinen yrittäjä osui hyvään kohtaan, kun olimme jo hetken miettineet miten muun muassa lomien aikana kotia turvaisimme. Heillä oli myös sopivasti kamppanja, mikä alensi aloituskustannusta selvästi. Tänä päivänä näyttäisi aloituspaketti asettuvan 600-700 euron paikkeille, joskin puhelinliittymien tapaan palveluntarjoajilla on erilaisia tarjouksia jotka saattavat pienentää paketin hinnan murto-osaan.
Laitteiden asennus tapahtui sovittuna aikana. Asentajan kanssa käytiin läpi vielä kerran mihin järjestelmän osat kannattaisi asentaa, jotta järjestelmä havaitsee esimerkiksi murtomiehen mahdollisimman tehokkaasti. Kaikki järjestelmän osat juttelevat keskenään langattomasti. Ainoastaan keskusyksikkö, joka voidaan asentaa piiloon vaikka vaatekaappiin, vaatii sähkönsyötön pistorasiasta. Kaikki muut osat toimivat paristoilla. Keskusyksikkö kommunikoi vartiointiliikkeen kanssa kodin Internet-yhteyden kautta, mikäli keskusyksikkö on kytketty langalliseen kotiverkkoon, tai sisään rakennetun mobiililiittymän kautta. Mobiilverkko toimii myös varayhteytenä jos kodin Internet-yhteys on pois käytöstä. Meille asennettiin liiketunnistimet ylä- ja alakertaan, sekä alakerran oviin ovivahdit. Samalla sopivan näkyviin paikkoihin, kuten ulko-oveen, liimattiin vartiointipalveluista kertovat tarrat. Tarrat ovat ensimmäinen pelote murtovarkaille. On helpompi valita toinen kohde jossa ei ole vartiointia, kuin ottaa riski kiinnijäämisestä.
Muutamia vuosia ensimmäisen asennuksen jälkeen Securitas muutti kodin vartiointipalvelut Verisure nimiseksi. Samalla myös laitteet uudistuivat. Muutoksen yhteydessä asentaja kävi meillekin päivittämässä uudet laitteet ilman eri kustannusta. Samalla laitteistoon lisättiin kaksi palovaroitinta ja keittiöön sireeni. Sireeniyksikössä on myös lämpötilanturi, joka hälyttää mikäli keittiön lämpötila nousee liian korkealle esimerkiksi tulipalon vuoksi. Myös liiketunnustimet päivitettiin uusiin, jotka hälytyksen yhteydessä ottavat muutaman kuvan joiden avulla hälytyskeskus voi paremmin arvioida hälytysvasteen.
Seuraavassa osassa kokemuksia käytöstä ja järjestelmän huollosta.
One Reply to “Kodin vartiointipalvelut – osa 1”
Verisure on ollut aikanaan Securitas Direct, tänä päivänä Verisurella ei ole mitään tekemistä Securitaksen kanssa. Securitas kyllä tarjoaa (mutta ei aktiivisesti markkinoi) 24koti-palvelua. Kannattaa kilpailuttaa, on nimittäin edullisempi ja parempi, kuin Verisuret, Sector Alarmit ja muut vastaavat.