Syksyn pihavalot ja älykoti
Syksyn koittaessa on kiva koristella pihaa ulkovaloilla. Aamujen ja iltojen pimetessä myös pihavalot tulevat tarpeellisiksi. Sähkön säästäjinä emme kuitenkaan halua pitää valoja jatkuvasti päällä. Perinteisenä vaihtoehtona meillä oli aiemmin käytössä mekaanisia ajastinpistorasioita. Pääosin ne toimivat hyvin koristevaloihin, mutta pihavalojen ajastukseen ne eivät soveltuneet. Pihavalot on kytketty verkkovirtaan, ja niitä varten meillä oli erillinen ajastin. Mekaanisten ajastimien sekä pihavaloihin kytketyn ajastimen ongelmaksi tulivat sähkökatkojen aiheuttamat muutokset ajastimen sisäisessä kellossa.
Älykoti
Olemme jo parin vuoden ajan siirtyneet vähitellen enemmän ja enemmän kohti älykotia. Aloitimme muutamasta pistorasiasta, joiden avulla ohjattiin joulukuusen valoja ja ikkunoiden jouluvaloja. Älykotia on sen jälkeen laajennettu hankkimalla Homey-keskitin, jonka avulla eri merkkien toimilaitteita voidaan ohjata keskitetysti yhdestä paikasta. Ilman keskitintä pitäisi joko keskittyä yhden toimittajan tai ekosysteemin laitteisiin, tai vaihtoehtoisesti käyttää useita eri sovelluksia puhelimessa. Applen ja Googlen kotiautomaatio-ohjelmistot auttavat myös pitkälle.
Homey tarjoaa perusälylaitevalmistajien sovelluksia monipuolisemmat ohjelmointimahdollisuudet. Ohjelmointi terminä saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta Homeyssa se tarkoittaa yksinkertaisesti erilaisten toimintojen valitsemista ja yhdistämistä hiiren avulla. Toinen älykkään keskittimen, kuten Homeyn, etu on eri protokollien tuki. Langattomaan WiFi-verkkoon kytkeytyvät laitteet voi liittää ja hallita helposti valmistajien sovelluksilla tai puhelinvalmistajan kotiautomaatiosovelluksella. Muiden protokollien, kuten ZigBee tai Z-Wave, kohdalla tarvitaan joka tapauksessa keskitin. Keskittimiä on muitakin vaihtoehtoja, kuten Ikean Trådfri-sarjan ZigBee-keskitin.
Valojen ohjaus
Pihavalojen osalta vanha ajastin alkoi olla jo melko vanha ja kaipasi uusimista. Valojen ohjaukseen hankimme kojerasiaan mahtuvan Shelly 1PM WiFi-kytkettävän relekytkimen. Shellyn sai helposti liitettyä Homey-keskittimeen, ja sen kautta valojen dynaaminen ajastaminen onnistuu helposti. Olemme nyt asettaneet valot syttymään auringonlaskun aikoihin, paitsi jos aurinko laskee ilta kymmenen jälkeen. Valot sammutetaan ajastetusti. Talviajalle valot on ajastettu syttymään vain arkisin ja sammumaan viimeistään auringon noustua. Homeyn logiikan avulla ajastuksiin voi lisätä myös ehtoja, kuten pörssisähkön hintaan perustuvia sääntöjä, jolloin valojen palamista voi rajoittaa, jos sähkön hinta nousee äkillisesti.
Kesällä hankimme vastaavanlaisen Shelly 2PM -relekytkimen. Erona 1PM-malliin on mahdollisuus ohjata kahta relekytkintä erikseen, jolloin saman kytkimen taakse saa kaksi erillistä valoryhmää. Toisen kanavan taakse kytkettiin yksi ulkopistorasia, johon voi liittää esimerkiksi koristevalopuun tai muun vastaavan. Toisella kanavalla ohjataan tontin rajalle asennettua numerovaloa.
Muiden pihan koristevalojen osalta käytämme edelleen WiFi-pohjaisia älypistorasioita. Ajatuksena on kuitenkin siirtyä vähitellen ZigBee-pohjaisiin pistorasioihin. Suurin syy vaihtoon on pelko WiFi-reitittimen IP-avaruuden loppumisesta. Vaikka raja ei ole vielä tullut vastaan, se ei kuitenkaan ole rajaton.