Takan muuraaminen pihalle osa1

Takan muuraaminen pihalle osa1

Takan muuraaminen pihalle osa1

Aloitimme grillikatoksen rakentamisen kesäkuun alussa. Nyt on katto jo pään päällä ja takan muuraaminen alkaa olla ajankohtaista. Takan tärkein tehtävä on mahdollistaa hiukan elävää tulta katoksessa istuskelua viihdyttämään. Suunnitelmana on ns. avotakka, jossa ei ole erillisiä luukkuja. Myös hormi tehdään suoraan ilman erillisiä varaavan takan ominaisuuksia. Hormi on tarkoitus tehdä ”perinteiseen” malliin tiilistä muuraamalla vaikka valmis hormi olisi helpompi. Hormi tulee takan taakse ja se tuodaan sen verran ulospäin ettei tarvitse kolota katoksen kattoon läpivientejä.

Takan muuraaminen pihalle osa 1.

Takan pohjat

Takan muuraaminen aloitettiin valamalla takalle ja hormille pohjat. Valun alta kaivettiin ensin pois multa ja tilalle kärrättiin kivituhkaa, joka tiivistettiin huolellisesti. Näin saatiin valua varten tiivis pohja. Valua varten rakennettiin jämälaudoista sopiva muotti ja leikattiin raudoitusverkosta sopivat palat valun raudoittamiseksi. Valumassana käytettiin S30 betonia, joka sekoitettiin poravispilällä laastiämpärissä. Valussa ensin levitimme kerroksen laastia muotin pohjalle, lähes muotin puoleen väliin asti. Tämän jälkeen valun päälle aseteltiin raudoitukset, jonka jälkeen valu täytettiin muotin yläreunaan asti. Valu jätettiin kuivumaan noin kahdeksi viikoksi, jona aikana rakennettiin katosta muuten eteenpäin.

Takan muuraaminen pihalle.

Pohjalaatan valun kuivuttua riittävästi sen päälle muurattiin harkoista kolmelle sivulle seinät. Näin saadaan paikka polttopuille, sekä nostettua tulisija sopivalle korkeudelle. Harkkojen päälle valettiin S30 betonilla uusi laatta samalla periaatteella kuin takan allekin. Tällä kertaa alapuolella ei luonnollisestikaan ole hiekkaa, vaan alapuoli tuettiin valumuotilla. Varastosta löytyi pizzauunin valuihin ja muotteihin käytettyä kovalevyä, joka olikin ihan omiaan valumuottiin. Kovalevy tuettiin laudoilla, jotta muutaman millin paksuinen levy pysyy muodossaan. Lautojen alle kasattiin pihakivistä torneja, joiden varassa muotti makaa. Muotin sivut rakennettiin laudan pätkistä joita sattui olemaan saatavilla. Valuun upotettiin myös raudoitus vahvistamaan laatan kestävyyttä. Raudoittamiseen käytettiin samaa valuverkkoa kuin pohjalaattaankin. Valu jätettiin taas kuivumaan pariksi viikoksi. Nyt tilanteeseen vaikutti Suomeen iskeneet helteet, ja siitä syystä valu suojattiin muoveilla ja liian nopeaa pinnan kuivumista pyrittiin hillitsemään pintaa kostuttamalla.

Laatan valu on nyt kuivumassa ja sitä odotellessa rakennellaan muita osia eteenpäin, sekä nautitaan Suomen kesästä. Takan muuraaminen jatkuu seuraavassa osassa takan sydämmen eli tulisijan muuraamisella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *