Omakotitalon vuosittaiset huoltotyöt – talvi
Omakotitalossa on ihana asua, mutta siihen liittyy myös toinen puoli. Omakotitaloa on myös huollettava, jotta se pysyy kunnossa ja kestää vuosikymmeniä. Monet omakotiasujat tykkäävät puuhastella talon ja pihan parissa eikä näitä huoltotöitä koeta juurikaan ”töiksi”. Huoltotyöt jakautuvat ympäri vuoden, osa tehtävistä tulee eteen useamman kerran vuodessa. Monet huoltotyöt tulisi myös kirjata talon huoltokirjaan, joka on tärkeä dokumentti mahdollisen myynnin yhteydessä. Aiemmin käytimme seurantaan talotehtaan aikanaan lahjoittamaa huoltotyökirjaa, mutta nyt olemme siirtymässä sähköiseen malliin. Tällä hetkellä kokeilussa on RakSystemsin KotiApp. Ensivaikutelma on positiivinen, mutta palaamme käyttökokemuksiin tarkemmin tulevissa kirjoituksissa.
Välillä vastaan tulee myös huoltotöitä, joihin oma osaaminen ei välttämättä riitäkään. Huolto- ja ylläpitohommiin myös välillä vaaditaan työkaluja ja varusteita joita ei kaikilla ole. Iän karttuessa myös omat voimat saattavat heiketä, mikä myös vaikuttaa kykyyn suorittaa huoltotöitä. Näihin kaikkiin apua löytyy usein oman alueen omakotiyhdistykseltä. Omakotiyhdistyksillä on pientä maksua vastaan vuokrattavissa erilaisia koneita ja tarvikkeita, esimerkiksi klapikone. Joidenkin omakotiyhdistysten kautta saa myös tilattua talonmiehen, joka kykenee hoitamaan monia huoltotöitä ja usein pientä nikkarointiakin.
Omakotitalon talviajan huoltotyöt
Talvella pihalla keskitytään lumitöihin, niinä vuosina kun lunta on. Pidämme kunnon talvesta, johon kuuluu lumi ja pieni pakkanen. Tänä talvena lunta onkin riittänyt. Omakotitalossa ei useinkaan ole erillistä huoltoyhtiötä, joka kävisi tekemässä lumityöt, vaan ne ovat asukkaiden vastuulla. Kolan ja lapion kanssa heiluminen käy erinomaisesti hyötyliikunnasta. Erityisesti aina ilahduttaa kadun auraava lumiaura, joka Murphyn lakien mukaan auraa pihan sisääntulot umpeen juuri kun olet saanut lumityöt tehtyä. Runsas lumisina talvina on syytä tarkkailla myös katoille kertyvää lunta. Suositusten mukaan lumen pudottaminen katolta ei ole välttämättä itse tehtävää hommaa. Katolta putoamiset aiheuttavat vuosittain kasan sairaalareissuja. Itse olemme monena runsas lumisena talven käyneet itse pudottelemassa lunta katolta, mutta turvallisuus huomioiden. Putoamisriskin vuoksi pudottajalla on aina turvaköysi. Lumitöiden suurimpia haasteita runsaslumisena talvena on mihin kaiken lumen työntäisi. Lumen läjityksessä kannattaa välttää talon seinän vierustaa, jotta kosteus ei siirry rakenteisiin.
Talveen kuuluu myös lintujen ruokinta. Meillä on joka vuosi vähintäänkin ruokintateline, johon voi laittaa talipalloja. Ruokintateline on sijoitettu siten, että sen näkee keittiön ikkunasta. Talvisin onkin kiva bongailla ruokintapaikan lintuja. Talitintit ovat vakiokävijöitä, mutta onpa laudalla käynyt tikkakin.
Huoltotyöt sisällä talvella
Talon sisäpuolella talviaikaan on joitakin useamman kerran vuodessa toistuvia tehtäviä. Ilmanvaihdon karkeammat suodattimet vaihdetaan neljästi vuodessa. Keskuspölynimurin säiliön tyhjennys on parin kuukauden välein. Viemärit ja lattiakaivot on myös hyvä tarkistaa vähintään kerran vuodessa, ja poistaa viemäriin kertyneet hiukset ja muu lika. Lattiakaivojen tarkistus on hyvä tehdä asuntotyypistä huolimatta. Pakastimen sulatus on myös helpompaa tehdä talvisena pakkaspäivänä, kuin keskikesän helteillä. Olemme talvisin pyrkineet tekemään myös huoltotöitä jotka eivät ole aikaan sidottuja, kuten saranoiden voitelu ja ovien sekä ikkunoiden helojen kiristäminen.
Kevään lähestyessä lumen pinta alkaa laskea ja mullan seasta alkaa nousta ensimmäiset pistokkaat. Lämpötilan noustessa myös huoltotyöt siirtyvät pihan ja puutarhan puolelle. Seuraavassa osassa käymme läpi omakotitalon ja pihan kevään ja kesän huoltotöitä. Pysy kuulolla!