Sähkön kulutuksen seurantaa

Sähkön kulutuksen seurantaa

Pörssisähkön ja aurinkopaneelien kanssa on tullut elettyä reilu vuosi. Etenkin paneelien kannalta sähkön kulutuksen seuranta on ollut mielenkiintoista. Nyt dataa on hiukan yli vuoden verran, jolloin pystyy jo hiukan tutkimaan minkä verran paneelit tuottavat vuodessa. Kesän aurinkoisia kuukausia on nyt myös kahdelta vuodelta ja sitä kautta voi varovasti arvioida aurinkopaneelien tuottoa kesäkuukausina. Suurin ero tämän kesän ja edellisen välillä on autokannan vaihtuminen sähköisiin ja sitä kautta lataustarpeen merkittävä kasvu.

Aurinkopaneelit

Aurinkopaneelit

Myyntivaiheessa paneelien vuosituottoarvioksi annettiin 6 800 kWh. Ihan tuohon ei päästy, vuosituoton jäätyä 5 600 kWh tasolle. Sinänsä tuo ei yllättänyt, onhan myyntivaiheen luvut varmasti laskettu yläkanttiin. Ja myös huomioitava, ettei meidän asennussuunta ole ihan optimaalinen. Paneelien lappeen suunnassa on myös muutama iso puu, jotka varjostavat aamun ensimmäisinä tunteina.

On ollut mielenkiintoista huomata, että kesäkuukausina (kesäkuu-elokuu) vuosina 2023 ja 2024 aurinkoenergian tuotto on ollut varsin samankaltaista. Molempina vuosina kesäkuu on ollut näistä kolmesta kuukaudesta kaikkein aurinkoisin. Ero heinä- ja elokuuhun on jopa 20-40% luokkaa. Tänä vuonna myös toukokuu oli erittäin aurinkoinen ja tuotto oli jopa hiukan kesäkuutakin parempi.

Paneelien tuottoa voisi arvioida rahallisesti laskemalla tuoton arvon kuukauden pörssisähkön keskihinnan mukaan (lähde) ja huomioimalla säästetyt siirtomaksut, jos kaikki tuotto menisi omaan käyttöön. Tällöin vuotuinen säästö on 750€ luokkaa. Siten paneelien takaisinmaksuun kuluu 16-17 vuotta. Pari vuotta sitten takaisinmaksuaika oli varsin erilainen sähkön hinnan ollessa huomattavasti tätä vuotta korkeampi.

Sähkön kulutuksen seurantaa

Vuosikulutus

Sähkön kulutuksen seurannassa näkyy kahden sähköauton vaikutus melko selvästi. 2023 kesällä pihalla oli vain yksi hybridi pienellä akulla. Kesien 2022 ja 2023 välillä näkyy selkeä ero, kun aurinkopaneelit ovat vähentäneet verkosta otettua kulutusta jopa 1 000 kWh kuukaudessa. Tälle kesälle kulutus nousi muutaman sata kilowattituntia, kun olemme ladanneet sähköautojamme.

Vaikka kulutus onkin hiukan noussut, se ei ole näkynyt sähkölaskussa samalla tavalla kuin aiempina vuosina. Olemme pörssisähkön myötä alkaneet seuraamaan vuorokauden hintakäyriä ja onnistuneet ajoittamaan lataustoimet ja kodinkoneiden käytön halvimmille tunneille. Varsinkin viikonlopun aurinkoisina päivinä, kun sähkön hinta ollut myös alhaalla, olemme hyödyntäneet aurinkopaneelien tuoton itse lataamalla autoja. Seuraamme myös kuukausittain sähköyhtiön raportoimaa sähkön keskiostohintaa kuukauden pörssisähkön keskihintaan. Olemme paria kuukautta lukuunottamatta onnistuneet ajoittamaan kulutuksen niin, että keskiarvoinen ostohinta marginaaleineen on halvempi kuin pörssisähkön keskihinta.

Sähkön kulutuksen seurantaa


Tulevalle talvelle suunnitelmissa on lisätä kotiautomaatioon mittaavia toimilaitteita, joiden avulla voimme seurata tarkemmin esimerkiksi lämmityksen energiankulutusta. Uusitun maalämpöpumpun myötä odotuksissa on paremman hyötysuhteen ja älykkäämmän koneen myötä entistä alempia kulutuslukemia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *