Orlandon Walt Disney World Resort

Orlandon Walt Disney World Resort

Disney Word tuhkimonlinna
Tuhkimon linna on yksi Disney Worldin tunnusmerkeistä

Helmikuisen loman ensimmäinen viikko vietettiin Orlandon Walt Disney World Resortissa Floridassa. Tämä oli meidän aikuisten viides kerta Orlandon Disney Worldissä. Paljon on muuttunut 20-vuoden aikana. Disney World Resort koostuu neljästä eri huvipuistosta (Magic Kingdom, Epcot, Hollywood Studios ja Animal Kingdom) sekä kahdesta vesipuistosta (Blizzard Beach ja Typhoon Lagoon). Vesipuistot jätimme tällä kertaa väliin. Näiden lisäksi alueelta löytyy minigolf ratoja sekä Disney Worldin keskusta – Disney Springs, josta löytyy useita ravintoloita sekä kauppoja. Disney Springs:ssä elämä keskittyy enemmän iltaan.

Puistot ovat sen verran suuria, niissä on paljon nähtävää ja laitteisiin jonottaessa kuluu aikaa sen verran, että yhden päivän aikana ei yhtä puistoa enempää ehdi kunnolla käymään. Puistojen välillä liikkuminen ei onnistu kävellen, vaan liikkumiseen tarvitaan autoa tai Disneyn kuljetusjärjestelmää.

Disney Skyliner – uusin lisä Disneyn kuljetusjärjestelmään

Liikkuminen puistojen ja hotellien välillä

Kuljetusjärjestelmään kuuluu puistojen ja hotellien välillä kulkevat maksuttomat bussit, monorail-juna sekä Skyliner-kondolit. Bussit liikennöivät säännöllisesti n. 15-20min vuoroväleillä. Monorail-junalla liikutaan Magic Kindom ja Epcot puistojen, niiden yhteisen pysäköinti ja lipunmyyntikeskuksen sekä muutaman Magic Kingdomin lähistöllä sijaitsevan hotellin välillä. Monorail ajaa Magic Kingdomiin mennessä Disney Contemporary resort hotellin läpi, ja junan ikkunoista voi katsella hotellin aulan liikehdintää. Kuljetusjärjestelmän uusin tulokas on Disney Skyliner. Skyliner liikennöi Epcot ja Hollywood Studios puistojen sekä muutaman hotellin välillä. Yksi näistä hotelleista on Art of Animation, jossa itse yövyimme.

Pääsyliput

Pääsyliput rakentuvat peruslipusta, jolla pääsee yhteen puistoon yhden päivän aikana. Yhden päivän lipun ostaminen taitaa onnistua vain portilta, verkossa lyhin lippu oli 2 päivää. Tämän jälkeen tuleekin sitten valintojen paikka. Kuinka monelle päivälle, haluaako vierailla saman päivän aikana useammassa puistossa (park hopper), vieraillaanko vesipuistoissa. Lippujen hinnoissa lyhyet liput ovat suhteessa huomattavasti kalliimpia kuin useamman päivän liput. Viikon lipussa keskipäivähinta on noin puolet verrattuna kahden päivän lippuun.

Tärkeimmät asiat ennenkuin menet puistoon:

  • Suunnittele etukäteen mihin puistoon menet minäkin päivänä. Kannattaa ottaa huomioon mahdolliset Extra Magic Hours. Suunnittele missä laitteissa haluat käydä/mitkä olisi kiva ehtiä. On tosiasia että yhdessä päivässä et ehdi käymään jokaisessa laitteessa joten valintaa pitää tehdä. Parasta on varata Fastpass+ liput suosikkilaitteisiin ja suunnitella niiden ympärille muut laitteet mahdollisimman vähäisellä siirtymisellä.
  • Maat jokainen puisto on jaettu alueisiin, joita kutsutaan maiksi. Jokaisessa maassa koristelut ja henkilökunnan asusteet ovat maan teeman mukaisia. Maista tarkemmin jokaisessa puistokohtaisessa jutussa.
  • Fastpass+. Muista tilata Fastpass+-liput suosituimpiin ajeluihin. Jos yövyt Disneyn hotellissa pääset varaamaan liput jopa 60pv ennen matkaa.
  • Disney App. Lataa puhelimeesi Disneyn oma app. Sieltä löytyy puiston kartta, näet laitteiden jonotusajat, jos joku laite on rikki ym. Samasta appista voit tilata  ja maksaa ruuat useimmissa ravintoloissa ilman jonotusta. Appissa näkyvät myös tilaamasi fastpass+-liput ja puistossa otetut kuvat. Kuvista voi valita haluamansa ja ostaa paperikopiot tai digiversiot. Ei huolta datamaksuista, kaikissa puistoissa ja Disneyn hotelleissa on ilmainen wifi, joka toimi yllätävänkin luotettavasti.
  • Varustaudu puistopäivään. Ota mukaan vesipulloja ja juomista.  Myös pientä välipalaa/suolaista, aurinkovoide  ja laastareita on hyvä olla mukana. 
  • Hyvät jalkineet. Puistoissa tulee käveltyä päivän aikana hyvälläkin suunnittelulla 15-20km, joten jalkineiden on oltava hyvät. 
  • Tule ajoissa! Puistoihin pääsee sisälle jopa 30 min ennen virallista avaamista. Tietyt alueet suljetaan köysillä ja nämä pudotetaan kun puistoa aukeaa. Tätä Rope Droppia moni odottaa, jotta pääsevät ensimmäisenä JUOKSEMAAN haluamalleen laitteelle. Kyllä, Rope Dropiin on jonoa. Kannattaa olla pelisuunnitelma valmiina mihin haluaa ensimmäiseksi aamulla mennä. 
  • Unohda kiire ja nauti! Puistoissa on hiljaisenakin aikana suomalaiseen mittakaavaan verrattuna paljon ihmisiä. Laitteissa on jonoa usein yli 30 min, suosituimmissa laitteissa jopa kaksi tuntia. Yleensä tunnin jonossa ei jonon pää vielä näy sisäänkäynnille. Jonottamisesta on tehty viihdyttävämpää koristelemalla jonotusalue laitteen teemaan sopivalla rekvisiitalla. 
  • Nimikirjoitukset kaikissa puistoissa pääsee tapaamaan Disneyn hahmoja. Hahmot myös mielellään jakavat nimmareita ja heidän kanssa voi ottaa kuvia. Nimmareita varten kaikissa puistojen ja hotellien kaupoissa myydään niiden keräilyyn tarkoitettuja kirjoja ja kyniä.

Myytävät Disney World tuotteet ja ruoka

Puistoissa on saatavilla todella paljon erilaisia tuotteita. Osa tuotteista on Disney World tuotteita joita saa kaikista puistoista sekä hotellien kaupoista. Osa tuotteista on puisto, ja jopa puiston maa, kohtaisia. Näitä tuotteita saa vain ko. puistosta. Puistoissa on useita eritasoisia ravintoloita pikaruuasta pöytiintarjoiluun. Annoskoot monessa paikassa Amerikan malliin, parhaimmillaan yhdestä annoksesta riittää jaettavaksi 2-3 suomalaisiin annoskokoihin tottuneelle henkilölle. Hintatasoltaan mikään ei ole erityisen edullista, ja puistossa törmääkin vähän väliä ihmisiin, joilla paidassa lukee ”Most expensive day ever”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *