Ensimmäisen sijoitusasunnon pintaremontti

Ensimmäisen sijoitusasunnon pintaremontti

Ensimmäinen sijoitusasunto oli nyt hankittu ja laitettu heti Vuokraoveen tarjolle. Asunto oli ostohetkellä peruskuntoinen. Asunnon olisi periaatteessa voinut vuokrata sellaisenaan, mikäli vuokralaisella olisi ollut kiire muuttaa heti. Meidän vuokralaisella oli kuitenkin vielä edellinen vuokrasopimus voimassa, joten muutto olisi vasta kuukauden päästä. Tämä antoi aikaa tehdä pintaremontti ennen vuokralaisen sisäänmuuttoa.

Ensimmäisen sijoitusasunnon pintaremontti. Maisematapetti säästettiin, lattia vaihdettiin ja seinät ja ikkunalistat maalattiin.

Verotusteknisesti remontin ajoitus kannattaa miettiä. Verottaja tunnistaa sijoitusasunnolle kaksi vaihetta. Asunnon vuokraustoiminnan aloittaminen alkaa, kun osakas alkaa aktiivisesti etsiä vuokralaista esimerkiksi julkaisemalla vuokrataan-ilmoituksen. Asunto on vuokrauskäytössä vasta, kun ensimmäinen vuokralainen muuttaa sisään. Verottaja ei hyväksy juuri ostetun sijoitusasunnon remonttikuluja ennen asunnon vuokrauskäytön aloittamista, eli ennen kuin ensimmäinen vuokralainen on muuttanut sisään. Vuokralaisten välissä asunto lasketaan olevan vuokrauskäytössä. Myös remontin laajuus vaikuttaa verovähennysoikeuksiin. Tarkemmat ja ajantasaiset ohjeet kannattaa lukea suoraan verottajan sivuilta. Meidän remontin kuluja emme pääse vähentämään vuokratuloista, vaan ne vähennetään hankintamenosta eli ne realisoituvat vasta asuntoa myytäessä.

Keittiö jätettiin ennalleen. Vain keittolevy vaihdettiin ja seinät maalattiin ja lattia vaihdettiin.

Kylpyhuone ja keittiö

Taloyhtiöön on odotettavissa putkiremontti tulevien viiden vuoden aikana, joten kylpyhuoneeseen ei remonttia kannattanut tehdä. Kylppäri on myös hyvässä kunnossa, eikä välttämättä remonttia edes tässä kohdin tarvinnut. Lavuaarissa oli hiushalkeama, joten se vaihdettiin uuteen.

Keittiö jätettiin pääosin myös ennalleen, mutta tullaan todennäköisesti uusimaan putkiremontin yhteydessä. Liedessä yksi keittoalue ei toiminut, joten se liesitaso vaihdettiin uuteen. Lisäksi ikkunaseinä maalattiin valkoiseksi. Putkiremontissa keittiön ja kylpyhuoneen välinen seinä joudutaan purkamaan. Tuossa yhteydessä remontin kulut saadaan myös vähennettyä vuokratuloista.

Olohuoneen seinä maalattuna.

Olohuone, makuuhuone ja eteinen

Olohuoneessa ja makuuhuoneessa edellinen omistaja oli käyttänyt ruskean sävyjä seinissä. Osa seinistä oli tapetoitu ja tapetti oli vuosien saatossa alkanut irrota joistakin kohdista. Lattiassa oli alkuperäinen muovimatto, jossa myös muutama reikä olohuoneessa.

Suunnitelmanamme oli tehdä kevyt pintaremontti, jossa maalattaisiin seinät vaaleiksi ja lattiaan asennettaisiin laminaatti. Olohuoneen seinän maisematapetti säästettäisiin. Ikkuna- ja ovilistat pestäisiin ja maalattaisiin. Makuuhuoneen rikkinäinen haitariovi vaihdettaisiin välioveen.

Isännöitsijältä saadun remonttiluvan jälkeen aloitimme purkutyöt. Jalkalistat irroitettiin ja vanhat tapetit pestiin pois seinistä. Muovimattoja emme poistaneet, näin vältyttiin myös asbestikartoituksen tekemiseltä. Muovimaton jättäminen laminaatin alle tarkistettiin isännöitsijältä. Rikkinäinen haitariovi poistettiin ja tilalle asennettiin uusi karmi ja väliovi. Vanha oviaukko oli hiukan pienempi kuin nykyaikaiset karmit. Onneksi kuitenkin niin vähän, että karmia voitiin kaventaa aukkoon sopivaksi.

Tapettien pesun jälkeen kiersimme seinät läpi ja kittasimme reiät ennen maalausta. Kitin kuivattua seinät hiottiin ja pölytettiin. Seinät maalattiin Tikkurilan Joker-maalilla kahteen kertaan. Seinien maalaamisen jälkeen katto näytti likaiselta, joten sekin maaalattiin.

Vanhat jalkalistat olivat puunväriset lakatut listat. Listat hiottiin ja ja maalattiin valkoisiksi, jolloin vältettiin niin vaihtaminen. Kunnostetut listat liimattaisiin takaisin paikoilleen laminaatin asennuksen jälkeen.

Lattialle asennettiin laminaatti. Laminaatin alle asennetaan ensin askeläänieriste, jonka jälkeen laminaatti pinotaan sen päälle. Laminaatiksi valitsimme vaalean harmaan laminaatin.

Aikaa remonttiin meni pari viikkoa pääosin viikonloppuisin työn ja lasten harrastusten rinnalla. Kustannuksissa laminaatin hinta oli suurin kuluerä, ja laminaattejakin löytyy eri hintaluokissa. Pintaremontti meni pääosin suunnitelmien mukaan, joskin muutama pieni yllätys tuli matkalla (esim. katon maalaus). Kokonaiskustannus asettui n. 2000 euron kohdalle. Kaiken kaikkiaan pintaremontti kannatti tehdä tässä kohdassa. Kokonaisuutena asunnosta tuli vaalean raikas. Vuokralainenkin oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *