Vessan remontti

Vessan remontti

Vessan remontti.  Linnut pyyhetelineenä.

Viime kesänä remontoimme lähes koko alakerran. Samalla vaihdettiin myös alavessan lattialaatoitus. Muilta osin ei alavessaan tarvinnutkaan koskea, sillä vessan remontti oli tehty pari vuotta aiemmin.

Alavessan pinnat olivat alkuperäiset vuodelta 2004. Allasseinä oli laatoitettu ja lattian rajassa kulki yhden laatan korkuinen ”jalkalista”. Muut seinät oli pinnoitettu lasikuitutapetilla ja maalattu pariin kertaan. Jo tuolloin olimme ihastuneet tyyliin, jossa lattian ja seinän liitoskohdassa ei ole listoja. Halusimme myös seinään upotetun WC-pöntön.

Pöntön taakse saatiin pieni taso.

Purku

Kuten aina remontti alkaa purkamisella. Vanhat kalusteet, laatat ja WC-pönttö pois ja kaatopaikalle. Kuten arvata saattoi, laatoituksen takana olevat kipislevyt hajoavat samalla. Sortti-asemat ovat kotiremontoijalle helppo tapa päästä eroon rakennusjätteistä. Kannattaa tosin lajitella jätteet jo kotona peräkärryyn, jolloin purkaminen käy helpommin. Lajittelemalla myös säästää kustannuksissa.

Pohjatyöt

Lattiasta hiottiin laattojen poiston jälkeen vanha kiinnityslaasti. Laattojen poistaminen lattiasta pääsääntöisesti rikkoo myös vesieristyksen. Näin kävi tälläkin kertaa. Lasikuitutapetit pestiin myös pois seinistä. Seinien osalta hajonneet kipsilevyt vaihdettiin uusiin. Alareunastaan hajonneita levyjä ei tarvinnut vaihtaa kokonaan, vaan levy voidaan paikata. Rikkoontuneen levyn alareuna leikataan siistiksi. Tämän jälkeen seinässä kiinni olevan levyn taakse alareunaan ruuvataan lähes koolauksen välin pituinen vaneri tai lauta niin, että n. puolet jää alareunassa näkyviin. Näkyvissä olevaan osaan ja koolauksiin voidaan sitten kiinnittää uusi kipsilevypala. Vanerin/laudan tarkoitus on tukea sauma ja estää sauman eläminen. Syntyneet saumat nauhoitetaan ja kitataan normaalisti.

Vaikka remontin aikaiset vaatimukset eivät vesieristystä erilliseen vessaan olisi välttämättä vaatineetkaan, päätimme kuitenkin asentaa vesieristeen. Kuten muuallakin talossamme, edelleenkin pitäydyimme Ardex:n vesieristeisiin. Seinille vesieristeen päälle ei tullut laattaa ollenkaan, joten vesieristeen päälle vedettiin kerros kiinnityslaastia.

Vessan remontti.

Upotettavan WC-pöntön säiliön ympärille rakennettiin erillinen kotelointi. kotelointi ulotettiin koko päätyseinän levyiseksi, jolloin siitä muodostui näppärä taso.

Pinnat

Pohjatöiden jälkeen pääsimme pinnoitushommiin. Kaikki seinäpinnat käytiin läpi ja kitattiin sekä hiottiin. Kuivaa pitkää seinää lukuunottamatta muut seinät maalattiin kosteuden kestävällä ja homesuojatulla Tikkurilan Luja 7-maalilla. Jäljelle jäänyt pitkäs einä tapetoitiin koivumetsä-tapetilla. Lattia ja WC-pöntön kotelo laatoitettiin 30 X 60 cm laatoilla. Maalauksen jälkeen asennettiin myös uusi allakalusto, sekä WC-pönttö.

Vessan remontti. Led-valot peilin takana.

Valaistuksen osalta siirryttiin myös LED-valoihin. Peilin taakse asennettiin LED-nauhaa, joka valaisee ja hohtaa peilin kehyksen takaa ja raoista. Kattoon hankittiin myös uusi valaisin. LED-nauhaa varten ei ollut valmiiksi asennettua kytkintä, eikä sellaista muistettu seinän sisään johdottaa. Ratkaisuksi löytyi Bauhausista langaton kytkin, jossa peilin taakse seinän sisään upotettiin vastaanotin ja kytkin voitiin asentaa viereiselle seinälle ilman johdotuksia.

Vessan remontti viimeisteltiin uusilla pyyhekoukuilla, jotka toimivat hauskana sisustuselementtinä. Pyyhekoukut ovat oksia, joilla istuu pikkulintu. Ne sopivatkin koivumetsätapettiin hienosti.

Vessan remontti. Hauska pyyheteline.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *