Espanjalainen juhannus

Espanjalainen juhannus

Espanjalainen juhannus eroaa suomalaisesta tavasta viettää juhannusta. Tällä kertaa meille tarjoutui mahdollisuus osallistua Espanjalaiseen juhannuksen viettoon, kun pääsimme espanjan asunnolle jo kesäkuun puolessa välissä.

Espanjalaista juhannusta eli San Juania vietetään aina 23.6-24.6 välisenä yönä. Espanjalaisilla kaupungeilla on vähän erilaisia tapoja julistaa San Juania, mutta ainakin aurinkorannikolla juhlinta keskittyy rannoille. Rannoille kokoonnutaan piknik hengessä, hiukan kuin Wappu Ullanlinnan mäellä. Perinteisiin kuuluu polttaa kokkoa, joka täällä tarkoittaa hiekkaan kaivettuun kuoppaan sytytettyä nuotiota. Kaupunki (ainakin Torrevieja) toimittaa puut, joita rannalla saa polttaa, tiettyihin pisteisiin rannoille, josta ihmiset saavat sitten noutaa niitä. Polttopuiksi on valittu semmoista puuta, joka palaa puhtaasti loppuun jättäen rannan siistiksi. Juhannusta juhlistetaan koko perheen kesken.

Espanjalainen juhannus.

Patsaiden poltto

Monessa kaupungissa rakennetaan paperisia patsaita, jotka sitten poltetaan San Juanina. Patsaiden rakentamiseen saa asukkaat osallistua. Näimme televisiosta kun Alicantessa poltettiin todella isoja patsaita.

Espanjalainen juhannus.

Espanjalaiset uskomukset

San Juan on espanjassa Johannes Kastajan syntymäpäivän kunniaksi vietettävä juhla. Sitä vietetään aina 23.6-24.6 välisenä yönä. Monet kirjoittavat paperille omia toiveita tai pelkoja ja polttavat ne sitten keskiyön aikaan rannan nuotiossa, jotta paha energia katoaisi tai toive toteutuisi. Toinen suosittu uskomus on hyppiä nuotion yli vähintään 7 kertaa, jotta hyvä onni suosisi seuraavan vuoden ajan. Tätä nuotion yli hyppimistä todistimme Playa del Curan rannalla useaan otteeseen. Myös meriveteen meno hyppimisen jälkeen oli suosittua. Merivedellä pitäisi pestä kasvonsa niin säilyisi terveenä ja kauniina seuraava vuoden.

Espanjalainen juhannus. Ruuhkaa Playa del Curan-rannalla.

Espanjalaiset menevät nukkumaan 3 perunaa tyynyn alla. Yksi perunoista pitää olla kuorittu, toinen merkitty ja kolmas kokonainen ja kuorimaton. Se minkä perunan aamulla ottaa tyynyn alta käteensä ennustaa tulevan vuoden. Kuorittu peruna tietää huonoa onnea, merkitty peruna sekä hyviä että huonoja aikoja ja kuorimaton peruna tietää hyvää onnea.

Torreviejan San Juan.

Torreviejan San Juan

Torreviejassa oli järjestetty kokonaiselle viikolle ohjelmaa. Päivisin on lapsille vesileikkejä rannalla, ja illalla konsertteja, paellaa ja diskoja rannalla. Juhannusyönä Playa de Naufragoksella oli disko, ja ranta oli aivan täynnä ihmisiä. Mutta aivan mahtavan kuuloista ja näköistä pimenevässä illassa. Me menimme katsomaan ilotulituksia ja yleisesti meininkiä Playa del Curalle. Se oli ns. pääpaikka tapahtumille. Sielläkin ranta oli tupaten täynnä ja nuotioita löytyi vieri vierestä. Monella oli jopa picnicpöydät mukana, kuin myös grillit. Siellä grillattiin ruuat, ja juomat löytyi kylmälaatikoista ja hiekalla tanssittiin sambaa. Mukana oli koko perhe.

Torreviejan ilotulitus.

Me kävimme syömässä rantabulevardilla ravintolassa, jossa oli terassi kävelykadulle. Ihanaa istuskella ja seurata esityksiä ja ihmisten juhlimista. Keskiyöllä alkoi ilotulitus, jossa ei oltu säästelty. Paukut olivat todella kovaäänisiä ja isoja. Ilotulitus kesti noin 20 min, ja siihen oli liitetty musiikki. San Juanista alkaa Espanjan kesä. Espanjalainen juhannus oli upea kokemus, jonka voisi viettää vaikka joka vuosi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *