Lakkiaiset

Lakkiaiset

Lakkiaiset. Lakkikakku ja vadelma valkosuklaajuustokakku.

Vietimme viime kesänä esikoisemme lakkiaisia. Kesän 2020 lakkiaiset olivat koronan takia varsin erikoiset. Toukokuun lopussa, ns. oikeana päivänä, oli koululla etätilaisuus uusille ylioppilaille. Ylioppilaat saivat lakin toisen kerran elokuussa, jolloin koululla oli juhlatilaisuus. Tällöin paikalle pääsi myös rajoitetusti lähin perhe, maskit päällä luonnollisesti. Koronan aiheuttamasta epävarmuudesta juhlallisuuksia järjestettiin perheissä eri aikoina. Osa piti pienimuotoisia juhlia jo touko-kesäkuun vaihteessa ns. oikeana päivänä. Me juhlistimme tuolloin vain perheen kesken uutta ylioppilasta. Joitakin lakkiaisia juhlittiin myös kesällä koronatilanteen salliessa. Osa siirsi juhlallisuudet elokuulle koulujen järjestämien juhlien yhteyteen. Näin mekin teimme.

Järjestimme esikoisemme ylioppilasjuhlat kotona. Olimme jakaneet vieraat kolmeen kattaukseen, joten pystyimme pitämään vieras määrän per kattaus kohtuullisena ja saimme myös huomioitua riskiryhmät. Turvallisuuden varmistamiseksi juhlat pidettiin pääosin ulkona. Tarjoilupöytä oli sisällä, mutta kaikki istuinpaikat olivat ulkona. Terassilla oli kahvit ja muut juotavat.

Olimme erittäin tyytyväisiä järjestämiimme lakkiaisiin. Vieraiden jako kolmeen kattaukseen aiheutti tietysti paljon työtä meille vanhemmille kahvin keiton ja tiskien pesun kanssa. Myös jokaiseen kattaukseen oli oltava uusi kakku. Vieraiden jakaminen kolmeen kattaukseen mahdollisti myös sen, että oli enemmän aikaa seurustella pienemmän porukan kanssa. Varasimme kattauksille aikaa 2 tuntia, mikä jätti sopivasti aikaa siivoukselle ja tarjoiluiden vaihdolle.

Lakkiaiset. Ylioppilasjuhlat 2020. Viirinauha takan päällä.

DIY YO-koristeet

Olimme tehneet lakkiaisiin viirinauhan koristamaan takkaa. Koristelimme Ikeasta ostetut kynttilät yo-juhliin sopiviksi, muistuttamaan ylioppilaslakkia. Pöytien kukka-asetelmat keräsimme pihalta. Kimppuja varten olimme istuttaneet keväällä sopivia kukkia, jotka olisivat kukassa elokuun lopulla. Teimme Ylioppilaan vanhoista valokuvista koristeet jokaiseen kukkaruukkuun. Nämä herättivätkin keskustelua ja muisteloa vanhoista tapahtumista.

Pöydät katettuna ulkona.

Ylioppilasjuhlan menu

Lakkiaisten menu oli melko perinteinen. Suolaisia tarjottavia olivat: lohivoileipäkakku, lihavoileipäkakku, salaatti ja coctail-piirakoita munavoilla. Makealla puolella tarjosimme: Ylioppilaslakki-täytekakku, vadelma-valkosuklaajuustokakku, suklaahippu kuivakakku, Ylioppilaan pikkuleipiä, Domino-keksejä ja karkkia lapsille. Täytekakku oli perinteinen mansikka-banaani-kerma-täytteinen, ja pinta sokerimassaa. Vadelma-valkosuklaajuustokakun reseptiä olemmekin harjoitelleet pitkin kevättä ja voittava juustokakun resepti löytyi Makeaa-blogista. Juustokakusta on tämän myötä muodostunut perheessämme monesti toivottu juhlapäivien herkku.

Ylioppilasjuhlat: Tarjoilupöydän tarjontaa.
Lakkikakku ja vadelma valkosuklaajuustokakku.

Suolaiset tarjottavat tekivät hyvin kauppansa. Voileipäkakuissa kala tuntui olevan suositumpaa kuin liha. Kakut tekivät hyvin kauppansa, ja etenkin vadelma-valkosuklaakakku löysi syöjänsä hyvin.

Ylioppilasjuhlat kukka-asetelma

Tänä kesänä 2021 on uusilla ylioppilailla edessä myös normaalista poikkeavat lakkiaiset. Ilmeisesti ainakin Helsingin lukioissa juhlasaleihin eivät pääse vieraat, mutta lähetys striimataan jotta perheet voivat seurata sitä. Koululla järjestettävä fyysinen tilaisuus, vaikkakin vain ylioppilaille, on näille nuorille tärkeä tilaisuus. Poikkeusjärjestelyistä huolimatta, on ihana että uudet ylioppilaat pääsevät juhlimaan ainakin perhepiirissä hienoa saavutustaan. Onnea uusille Ylioppilaille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *