Terassin vaihtaminen komposiittiin

Terassin vaihtaminen komposiittiin

Terasiin vaihtaminen komposiittiin.

Terassin vaihtaminen komposiittiin tuli meille eteen pari vuotta sitten. Vaihdoimme omakotitalomme terassin materiaalin komposiittiin. Aiemmin terassin pinnoitteena on ollut perinteistä painekyllästettyä lautaa sekä ulkokäyttöön soveltuvaa laattaa. Kaikissa on puolensa, mutta toistaiseksi komposiitti vaikuttaa parhaalta materiaalilta.

Painekyllästetty lauta

Ensimmäinen pinnoite oli painekyllästetty lauta. Taloa rakentaessamme emme vielä osanneet miettiä terassin materiaalia, ja toisaalta 2000-luvun alkupuolella ei vaihtoehtoja ollut tarjollakaan kovin montaa. Talopaketin mukana tuli sitä perinteistä 28X95 sileää vihreää lautaa.

Runko tehtiin painekyllästetystä lankusta. Laudan kanssa ohjeistuksena oli 600 mm jako. Jälkeenpäin mietittynä olisi jo silloin kannattanut tehdä 400mm jaolla. Jaon tiuhentaminen olisi jäykistänyt terassia sopivasti. Pintalaudat kiinnitettiin rosteriruuveilla. Terassista saatiin tumman ruskea terassin rakentamista seuraavana kesänä sävytetyn puuöljyn avulla. Puuöljyn kanssa pitää olla tarkkana. Mikäli ei vedä koko lautaa kerralla, jää lautaan herkästi eri sivelyiden rajakohta näkyviin. Öljy on myös todella ohutta ja sillä on helppo sotkea ympärillä olevia rakenteita.

Terassin vaihtaminen komposiittiin. Vanha kuva terassista kun siinä oli vielä laattaa.

Terassin laatoittaminen

Kyllästyttyämme lautaterassiin, päätimme vaihtaa pinnoitteen pakkasen kestäviin laattoihin. Hiukan valinnassa pelotti miten liukas laatta on märkänä tai talvella. Myyjä kuitenkin vakuutti ettei näin olisi. Suurelta osin tuo pitikin paikkansa, mutta laatan päälle kerääntyy helposti vettä joka jäätyessään on liukas.

Laatoitusta varten emme purkaneet vanhaa terassia, vaan asensimme filmivanerit suoraan lautojen päälle. Ajatuksena, että laudat jäykistävät pohjarakennetta jotta laatat pysyisivät kiinni alustassa. Vaneri käsiteltiin vielä primerilla tartunnan parantamiseksi ennen laatoitusta.

Laatta teki terassista huomattavasti näyttävämmän. Muutaman vuoden jälkeen aloimme kuitenkin huomata, että alusta ei ollut ihan riittävän jäykkä kaikilta osin, kun muutamista kohdista laatat alkoivat irrota. Laattojen irtoilu ja suunnitelmien muuttuminen enemmän musta-valkoiseen suuntaan olivat lähtölaukaus seuraavaan materiaalin vaihtoon.

Keinun alusta on komposiittiä.

Komposiittiin siirtyminen

Komposiittiin siirtyminen aloitettiin vaihtamalla parvekkeen lattia laatasta komposiittiin vuotta aikaisemmin. Asennuksen helppous ja siisti lopputulos toivat varmuuden materiaalivalinnasta myös terassien osalta.

Terassien kohdalla asentaminen aloitettiin purkamalla laatat, vanerit ja vanhat painekyllästetyt laudat terasseista. Komposiitin ohjeissa edellytettiin 400mm runkojakoa. Niinpä nyt korjattiin aiemmin turhan harvaksi jätetty runko vastaamaan vaadittua jakoa. Asentaminen itsessään oli helppoa. Valmistajan (Lunawood) omilla piilokiinnikkeillä lautojen välit tulevat tasaisesti. Kiinnikkeet myös pitävät laudat hyvin paikoillaan. Ainoa aavistuksen negatiivinen ominaisuus komposiitissa on melko huono kiinnitettävyys. Komposiittiin voi ruuvata kiinni kiinteitä rakenteita kuten lasituksen alakisko, mutta pitävyys ei ole kovin hyvä. Ruuvaukset tuntuvat käytön myötä löystyvän, joten kannattaa varmistaa kiinnitettävien rakenteiden alapuolelle riittävät tukirakenteet.

Terassin vaihtaminen komposiittiin. UIma-altaan alla on uritettua lautaa.

Nykyään tarjolla on monia muitakin vaihtoehtoja. Jo pelkästään uritetulla laudalla saa terassiin näyttävyyttä. Uritettulauta on meillä käytössä lasten uima-altaan alle rakennetussa alustassa. Siperiankuusi oli myös vaihtoehto, jota mietittiin. Sen osalta emme vain olleet varmoja miten se käyttäytyy vuosien varrella ja alkaako siitä irrota tikkuja. Toiveissa ollut musta väri oli myös yksi syy vaihtaa komposiittiin. Ainakin tähän asti olemme olleet tyytyväisiä terassin vaihtamisesta komposiittiin.

Komposiittilattia takaterassilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *