Siirtonurmikko

Siirtonurmikko

siirtonurmikko.

Nykyisen omakotitalomme rakentamisen yhteydessä istutimme takapihalle nurmikon perinteiseen tapaan, eli kylvimme siemenet mullan päälle ja odotimme ruohon kasvua. Ensimmäisen kesän jälkeen nurmikko olikin ihan onnistunut ja kasvoi hyvin. Takapihan kaato tehtiin hiukan liian jyrkäksi rakennusvaiheessa ja lisäksi vuosien kuluessa piha alkoi myös hiukan painua. Niinpä vuonna 2015 päätimme uusia n. 100 neliömetrin kokoisen nurmikon. Yhtenä vaihtoehtoina mietimme pihan korotusta ja uuden nurmikon kylvämistä, kuten olimme aiemminkin tehneet. Toinen vaihtoehto oli siirtonurmikko.

Pohjatyöt

Pihan painumisen ja turhan jyrkän kaadon vuoksi pihaa piti korottaa. Niinpä vanhaa nurmea ei tarvinnut poistaa vaan kärräsimme uutta multaa vanhan nurmikon päälle. Talon puoleisella sivulla korotusta tuli muutama sentti, mutta toisessa päässä piha nousi lähes 30 senttiä. Talon toisella sivulla on raput ja toisella puolella istutuksien ja talon välinen kulkuväylä on hiukan kapea koneille, niinpä kaikki tarvittava multa piti kärrätä kottikärryillä. Projektin aikana ei tarvinnut miettiä muuta kuntosalia. Multa tiivistettiin tärylätkällä ja tasoitettiin tasaiseksi pohjaksi. Samalla tarkistetiin kaadot, jotta pintavedet valuvat haluttuihin paikkoihin.

Siirtonurmikko.

Siirtonurmikko

Siirtonurmikko kasvatetaan valmiiksi pellolla ja leikataan siihen tarkoitetulla koneella. Leikkauksen lopputuloksena on neliömetrin kokoinen suorakaiteen muotoinen pala n. 5 senttiä paksua ruohomattoa. Rullat pakataan lavalle, joka toimitetaan yleensä leikkauspäivän aikana asiakkaalle. Siirtonurmikon asennus pitää suorittaa viimeistään seuraavana päivänä, ettei nurmi kuivu ja kuole.

Siirtonurmikon asennus oli jopa helpompaa kuin osasimme ajatella. Siirtonurmikko tuli pihalle kuormalavalle rullattuina melko pieninä rullina. Rulla paikoilleen tasatun ja tiivistetyn mullan päälle. Tämän jälkeen rulla rullattiin auki. Seuraava rulla tarkasti ”puskuun” edellisen kanssa. Sauman tiivis sopiminen varmistettiin tarvittaessa leikkaamalla rullien päät suoriksi tavallisella mattoveitsellä. Seuraavan rivin asennuksessa huomioitiin etteivät rullien saumat osu samoille kohdille, vaan saumojen etäisyydet toisistaan ovat riittävän pitkät. Tällä tavoin edettiin koko pihan alue. Reunoilla rulla katkaistiin mattoveitsellä jolloin reunat tulevat automaattisesti siisteiksi ja istuvat tarkasti esimerkiksi olemassa olevan kivetyksen kanssa. Ylijääneillä paloilla voi tilkitä reikiä, jos sellaisia on sattunut johonkin jäämään.

Kun koko alue oli saatu asennettua siirtonurmikko kasteltiin huolellisesti, jotta varmistetaan hyvä juurtuminen. Saumakohdat käytiin myös vielä läpi ja painettiin kiinni toisiinsa ja pohjaan. Kastelua on tärkeää jatkaa riittävästi seuraavien viikkojen aikana ettei uusi nurmikko pääse kuivumaan ennen kuin se ehtii juurtumaan kunnolla.

Lopputuloksen siirtonurmikko osoittautui loistavaksi valinnaksi. Hintaa nurmikolle rahteineen tuli noin 500 euroa ja sen lisäksi tarvittava multa sekä tärylätkän vuokraus. Asennus oli melko nopeaa, n. 100 neliön asentaminen tehtiin kahdella miehellä puolessa päivässä. Suurin etu kuitenkin on heti valmis nurmikko. Lopputulos on myös näyttävä tuuhea tasainen nurmikko, joka on säilynyt hyvänä vuodesta toiseen.

2 Replies to “Siirtonurmikko”

  1. Onneksi tuli luettua tämä ennen kuin aion edes aloittaa siirtonurmen asennusta. Autotallin kiveystä asentaessa mittasin kaadon yhdeksi sentiksi metriä kohti, mutta en tullut ajatelleeksi, että sehän pitää tehdä tietysti myös muualle pihaan.
    Kuinka suuren kaadon laitoitte uudelle nurmelle, ettei se sitten lähde taas valumaan?

  2. Teillä onkin valtavan iso nurmialue. Meillä on paljon pienenpi, ja silti mietimme kannattaako siirtonurmen laitto. Jotenkin se tuntuu epäaidolta. Vaan kun tarkemmin miettii, niin eihän siinä mitään epäaitoa ole, kun on puhdas luonnon tuote. Taidamme ryhtyä tuumasta toimeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *