Asuntosijoittamisen v. 2022 yhteenveto

Asuntosijoittamisen v. 2022 yhteenveto

Vuosi 2022 alkoi tavalla, jota yksikään asuntosijoittaja ei toivo. Juuri uuden vuoden alla toinen vuokralaisista irtisanoi sopimuksen ja muutti uuteen osoitteeseen. Tänä vuonna kevät on ollut kiireinen ja asuntosijoittamisen v. 2022 yhteenveto onkin jäänyt toukokuulle. Vuoteen lähdettäessä korona varjosti vielä elämää, mutta Suomi ja maailma olivat alkaneet jo avautumaan uudestaan. Vuotta varjostivat keskustelut vuokramarkkinoiden riskeistä. Vuokrien arveltiin laskevan ja vuoden aikana nähtiin pitkästä aikaa korkojen nousu positiiviseksi. Etenkin korkojen nousu on ollut paljon lehtienkin otsikoissa ja omalta osaltaan heittää varjon myös meidän ajatuksiin.

Asuntosijoitus 2021 yhteenveto.

2022 yhteenveto

Keravan asuntojen vuokrauksessa toinen asunto on ollut koko omistusajan saman vuokralaisen hallussa ja vuokrat ovat tulleet sovitusti. Toisen Keravan asunnon vuokrausaste oli 83%, kun vuoden aikana kahdesti vaihtui vuokralainen. Molempien vaihtojen yhteydessä asuntoon tuli yksi tyhjä kuukausi. Vuoden aikana lyhyen ajan asunnossa asunut vuokralainen jätti myös viimeisen vuokransa sekä sopimussakon maksamatta. Tutkimme perinnän mahdollisuutta, mutta todennäköisyys rahojen saamiselle ja oikeudellisen perinnän kustannukset huomioiden päätimme realisoida vakuuden ja kärsiä pienen luottotappion. Onneksi asuntoon löytyi hyvä uusi vuokralainen melko nopeasti.

Keravalla emme korottaneet vuokria tänäkään vuonna. Toiseen asuntoon oli juuri muuttanut uusi vuokralainen, joten vuokrataso oli juuri tarkistettu. Molempien asuntojen vuokra ovat hyvällä tasolla ja asunnot ovat kassavirta positiivisia. Näin ollen painetta korottaa vuokria ei tällä hetkellä ole. Toisaalta myös alueen vuokrien laskupaine sekä inflaation vaikutus elinkustannuksiin puolsivat mielestämme vuokratason säilyttämistä. Kumpikaan taloyhtiöistä ei muuttanut vastikkeiden tai vesimaksujen määriä. Molempiin Keravan asuntoihin tuli tarvetta uusia kodinkoneita, mikä luonnollisesti vaikuttaa kassavirtaan. Molempien Keravan asuntojen vuokratuotto on pysynyt 8% hujakoilla. Molempien asuntojen kassavirta on verojen jälkeen noin sata euroa per asunto per kuukausi.

Asuntosijoitus 2021 yhteenveto.

2022 yhtiökokouksissa tulimme valituiksi molemmissa yhtiöissä jatkokaudelle hallituksiin. Molempien yhtiöiden linjasaneeraus urakat etenivät vuonna 2022. Toisessa yhtiössä päästiin loppuvuodesta jo toteutussuunnitteluun ja toisessa käynnisteltiin hankesuunnittelun kilpailutus. On ollut mielenkiintoista seurata ja olla mukana vaikuttamassa molempien projektien etenemiseen. Samalla myös aikataulut ovat tarkentuneet ja näillä näkymin toinen urakka alkaisi 2023 lopussa tai heti 2024 alussa, ja toinen noin 6kk sen jälkeen.

Espanjan asunto

Omakotitalomme sivuasunnon vuokraus on ollut odotetun tylsää. Vuokralaiset ovat samat kuin aiemminkin ja vuokrat tulevat sovitusti. Vuoden 2022 uusi ja mielenkiintoisin kohde onkin asuntomme Espanjassa. Vuodelle 2022 emme vielä saaneet yhtään vuokralaista, vaikka asunto paikallisen vuokravälittäjän listoilla olikin. Ensimmäiset vuokralaiset asuntoon muuttivat 2023. Vuoden 2022 osalta emme ole laskeneet tunnuslukuja, kun asuntoon ei löytynyt vuokralaisia. Espanjalaisen pankin appi seuraa kiinteistön arvon kehitystä ja sen mukaan asunnon arvo olis noussut jo 57,75%. Vaikka asuntoa emme ole myymässä, lämmittää tuollainen arvio mieltä kummasti.

2022 yhteenveto onkin hyvä päättää kokonaisarvioon, että vuosi oli odotusten mukainen. Vaikka toisessa asunnossa olikin turhan monta vuokralaisen vaihtumista ja pari kuukautta tyhjää, jäi Keravan osalta vuodesta ihan positiivinen vaikutelma. Espanjan asunto puolestaan on ollut pitkäaikainen haave ja sen toteutuminen oli yksi viime vuoden kohokohtia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *