Roskiskatoksen uusiminen

Roskiskatoksen uusiminen

Vuoden alusta HSY:n alueella tuli pakolliseksi biojätteen lajittelu tai vaihtoehtoisesti kompostointi. Kompostointi ei oikein innostanut, ja kompostin hoitaminen tuntui työläälle. Niinpä tilasimme HSY:ltä tontillemme oman biojäteastian. Aiemmin meillä on ollut vain sekajäteastia. Sekajätettä varten rakensimme melkein 20-vuotta sitten oman roskiskatoksen. Nyt kun astioita on kaksi ei vanha katos riitä. Vaihtoehtoina harkitsimme uuden rakentamista tai vanhan laajentamista. Vanhan laajentamisessa suurimmaksi haasteeksi nousi tiilirakenne. Kaksi kolmasosaa vanhan katoksen korkeudesta oli muurattu rosopintaisista kahi-tiilistä, samoista mitä talon ulkovuoraukseen käytettiin. Haasteeksi nousi rakenteen purkaminen siististi. Kyseisiä kahi-tiiliä ei enää valmisteta, eikä meillä ole tiiliä varastossa tarpeeksi uuden muuraamiseksi. Niinpä vahtoehdoksi jäi roskiskatoksen uusiminen rakentamalla kokonaan uusi katos. Samalla saimme mahdollisuuden siirtää katos eri paikkaan.

Roskiskatoksen uusiminen

Uusi paikka

Aiempi katos on ollut autopaikan vieressä ja hiukan turhan keskeisellä paikalla. Katos on myös hiukan ollut lumitöiden edessä. Suurin syy kuitenkin paikan vaihdokselle oli epäilys hajuhaitasta. Etenkin kesä ja biojäteastia useamman viikon tyhjennysvälillä voi olla riski hajuhaitalle. Päätimme siirtää katoksen lähemmäs tontin ulkoreunaa ja kauemmas pääkulkuväylistä. Samalla paikka on lumitöiden kannalta parempi, etenkin lumilingon kanssa touhutessa.

Roskiskatoksen uusiminen

Uusi katos

Uuden katoksen suunnittelussa tärkeintä oli pystyttää uusi katos, johon mahtuisi molemmat roska-astiat. Ensimmäinen vaihtoehto oli tilata alumiininen tai peltinen katos, jonka voisi pienellä kokoamisella nostaa paikalleen. Tilasimmekin jopa kaksi erillistä katosta. Kummankin kohdalla tarina oli sama, verkkokaupan valikoimassa katos oli tarjolla, mutta pari kuukautta tilauksen jälkeen selvisi ettei heillä ollutkaan katosta varastossa ja toimittajaltakin tuote oli loppu. Molemmilla kerroilla rahat kyllä palautettiin mukisematta. Lopulta päädyimme itse rakentamaan soveltuvan katoksen.

Katoksen perustukseksi valoimme sementtilaastista pohjalaatan. Laatan sisään upotimme raudoitusverkkoa, jota oli jäänyt aiemmista projekteista varastoon. Valun päälle muurattiin sokkeliksi kerros leca-harkoista. Leca-harkkojen sivut siistittiin oikaisulaastilla ja harkon päälle asennettiin bituminen sokkelin erotuskaistale. Bitumikaistaleen päälle puurakenteen pohjaksi asennettiin painekyllästetystä puusta alajuoksut. Katoksen runkoa varten varastosta löytyi hyväkuntoisia 2×4 lankkua. Ulkopuolen verhoiluun käytimme ulkoverhouspaneelia, samaa leveyttä mitä on käytetty katoksen läheisyydessä olevassa puuvarastossa. Katon katteeksi helpoin valinta oli huopapaanut. Paanujen pohjaksi ruuvattiin OSB-levy. Puuosien maalauksen jälkeen ovet nostettiin paikoilleen ja oviin ruuvattiin Kylttipisteeltä tilatut sekajäte ja biojäte -kyltit sekä kahvat.

Roskiskatoksen uusiminen. Biojäteroskis.

Roskiskatoksen uusiminen oli taas pitkästä aikaa kiva pikku nikkarointiprojekti. Hiukan jännitti tuliko ovista huikan liian jämptit, mutta hyvin näytti tyhjennys onnistuvan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *