Välimeren risteily vs. Karibian risteily

Välimeren risteily vs. Karibian risteily

Välimeren risteily vai Karibian risteily? Siinä vasta pulma :). Olemme olleet molemmilla risteilyllä, joten on hyvä vertailla risteilyjä keskenään. Loma on aina lomaa riippumatta missä sitä sitten onkin. Valmiit ruuat, pedatut sängyt, auringon paisteesta puhumattakaan, tekevät lomasta LOMAN.

Välimeren risteily  vs. Karibian risteily. CocoCay, RCCL saari Bahamalla.

Välimeren risteily

Olemme olleet kerran Välimeren risteilyllä. Tämäkin risteily oli Royal Caribianin ja laivana oli Freedom of the Seas. Risteilymme lähti Barcelonasta. Barcelonaan on helppo saada lentoja ja kaupunkikin on mitä mahtavin lomakohde. Tänne on kiva tulla pari päivää ennen laivan lähtöä katselemaan nähtävyyksiä ja tottumaan auringon paisteeseen.

Barcelonassa lähtöselvitykset sujuivat reippaasti. Ruljanssi oli tuttu. Ilmoittaudutaan sisään, otetaan kuvat, haetaan lapsille rannekkeet ja mennään odottamaan laivaan pääsyä. Pääsimme laivaan ennen klo:11.00. Ehdimme hyvin altaalle uimaan ennenkuin laivalla sai ruokaa. Windjammer-ravintola aukesi klo 12:00. Ennen laivan lähtöä suoritettiin totutusti pakollinen hätäharjoitus. Tähän on kaikkien osallistuttava. Harjoitus kestää n. 30 min, jonka jälkeen pääsee valmistautumaan illalliselle. Tähän mennessä lähes kaikkien matkalaukutkin ovat tulleet hyteille. Kaikki nämä laivan toiminnot: hätäharjoitukset, laukkujen tuomiset hyteille, toimivat kuin junan vessa. Ihan samalla sabluunalla mennään Välimerellä ja Karibialla. Ainoa ero Välimeren risteilyllä oli Karibiaan se, että Välimeren risteilyllä kaikki kuulutukset tulevat myös espanjaksi. Laivan suurin kävijäkunta tuli espanjasta ja toiseksi eniten oli selkeästi amerikkalaisia.

Välimeren risteily vs Karibian risteily. Ihania ruoka-annoksia riittää.

Laivan tarjonta

Laivan ruokailutarjonta on samanlaista kuin Karibialla. Mikään ”peruspalvelusta” ei muutu vaikka laiva tuleekin Välimerelle. Ainoa minkä huomasimme Välimerellä oli tarjoilijoiden ym. henkilökunnan ”vihreys”. Selvästi RCCL kouluttaa uutta henkilökuntaa Karibialle Välimerellä. Mielestämme risteily ei sinällään ollut hiljaisempi väenpaljouden puolesta kuin Karibiallakaan. Kaikki kuulutukset ja esim. ohjelmien esipuheet puhuttiin myös espanjaksi. Esitykset itsessään olivat kuitenkin englanniksi.

Aktiviteetteja laivalla ei ollut niin paljon kuin Karibialla. Johtuen ehkä osallistujien kansallisuuksista, on nähty parhaaksi tarjota vähemmän viihdettä. Esim. bingoa pelattiin Välimerellä vain kerran koko viikon aikana kun Karibialla bingoa pelataan päivittäin, joskus jopa kahdesti päivässä!

Satamat olivat tietysti Välimerellä hyvin erilaisia Karibian satamiin verrattaessa. Esim. Nizzassa maihin piti mennä pienillä aluksilla, kun laiva ei pääse satamaan asti. Karibialla satamien laiturit on pitkälti rakennettu suurille risteilyaluksille. Näin vieraat pääsevät kävelemään laivalta suoraan satamaan. Euroopassa satamista oli pitkä matka itse kaupunkeihin. Niihin pitäisi tilata ihan retki tai kuljetus, ne eivät olleet kävelymatkan päässä.

Välimeren risteily vs. Karibian risteily- Amerikan satamissa lähtöselvitykset toimivat.

Karibian risteily

Karibian risteilyistä meillä onkin enemmän kokemusta. Olemme viihtyneet Royal Caribianin laivoissa emmekä ole harkinneet vaihtamista toiseen yhtiöön. Konsepti on sama vaikka laiva vaihtuisikin RCCL sisällä. Se on ollut mukava huomata, että laatu säilyy laivasta toiseen mentäessä.

Karibialla olemme lähteneet Miamin, Fort Lauderdalen ja Port Canaveralin satamista. Yleisemmin isot Karibian risteilyt lähtevät joko Miamin tai Fort Lauderdalen satamista. Kummassakin näistä satamista toimivat hyvin satamatoiminnot. Satamat ovat isot, matkustajiahan täällä on parhaimillaan lähes 6000 ihmistä. Onneksi ei kuitenkaan samaan aikaan kaikki. Jokaiselle on annettu oma slotti, koska pitäisi tulla lähtöselvitykseen. Näin suuria ruuhkia ei pääse syntymään. Amerikan satamissa lähtöselvitykset menevät ihan samalla kaavalla kuin Euroopassa. Laivaan pääsee kanta-asiakaskorttiluokan perusteella. Satamaan on silti hyvä tulla hyvissä ajoin.

Ennen laivan lähtöä Karibialla suoritetaan samat ”harjoitukset” kuin Euroopassakin. Turvallisuusharjoituksiin on kaikkien osallistuttava ja siitä kyllä muistetaan muistuttaa huonesiivoojaa myöten. Karibiallakin laukut on toimitettu hyttien ulkopuolelle hyvissä ajoin ennen laivan lähtöä, joten illalliselle pääsee valmistautumaan ajoissa.

Laivoilta löytyvät samat ravintolat kuin Välimeren risteilylläkin. Tämä on taattua laatua. Ainoastaan viihdepuolella on eroja. Karibian risteilyllä on enemmän järjestettyä viihdeohjelmaa.

Karibialla Cozumelin satamassa.

Satamat Karibialla eroavat Välimerestä. Satamiin pääsee kävelemään ja satamiin on rakennettu erilliset pienet ”ostoskeskukset”. Jos et jostain syystä halua lähteä satamaa pidemmälle, niin satamasta löydät kotiin kyllä matkamuistot. Satamista lähtee paljon retkiä ja ne on merkattu hyvin. Varsinkin amerikkalaiset ovat ahkeria retkillä kävijöitä. Valinnanvaraa retkille löytyy, pitää vain valita se itselle mielenkiintoisin. Retket on hyvä varata etukäteen. Usein laivalla on infotiski aina tukossa, joten pääset helpommalla ja halvemmalla jos varaat retken ennen matkaa. Uusimmilla laivoilla ruuhkaa on helpotettu mahdollistamalla retkien varaaminen Royalin oman appin kautta.

Minkä risteilyn sitten valitseekin, riippuu siitä mitä itse haluaa nähdä. Onko laiva jo itsessään se nähtävyys vai onko kiinnostunut oikeasti retkeilemään satamissa? Aurinkoa riittää sekä Välimerellä että Karibialla. Karibialla aurinko on vain kuumempi ja polttavampi. Laivalla on enemmän ohjelmaa Karibialla, jos siitä on kiinnostunut. Nyt kun koronarokotuksen ovat alkaneet, alkaa taas matkajalkaa vipattamaan ihan tosissaan. Onko seuraava risteily sitten Välimeren risteily vai Karibian risteily, se jää nähtäväksi.

Costa Mayan satamassa, meksikolaisia esiintyjiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *