Pizzauuni ja pizzaresepti

Pizzauuni ja pizzaresepti

Pizzat Pizzauunissa.

Rakensimme pihallemme pizzauunin pari kesää sitten. Ensimmäisenä kesänä rakensimme uunin käyttövalmiiksi ja toisena sitten viimeistelimme ulkopinnat. Pizzauuni on osoittautunut juuri niin hyväksi kuin odotimme. Pizzan tekemiseen on varmasti niin monta tapaa kuin on tekijöitäkin, mutta haluamme tässä jakaa meidän matkamme köksän tunnin pitsasta italiastyyppisen pizzan maailmaan. Lopussa myös pizzaresepti jolla me teemme pizzapohjan. Juttu sisältää affiliate-linkin mainittuun kirjaan, ja on merkitty *:llä.

Pizzauuni.

Aika ennen pizzauunia

Perinteisesti pizzaa on tehty kotona sähköuunissa. Näin mekin teimme vuosia. Tuolloin pizzapohjan resepti otettiin vanhasta köksän kirjasta. Jauhoina peusvehnäjauhot, aineet sekaisin ja 10 min nostatus ennen leivontaa, no ihan hyvää pizzaa silläkin tavalla sai. Tuohon aikaan sähköuuni lämmitettiin vain 200 asteeseen.

Meillä pizzan tekeminen muuttui ensimmäisen kerran noin 6 vuotta sitten. Silloin keksimme kokeilla leivinuunin käyttöä pitsan paistamiseen. Leivinuuni meillä on ollut vuodesta 2004, kun rakensimme nykyisen kotimme. Ensimmäiset kymmenen vuotta leivinuuni olikin seissyt lähes käyttämättömänä. Leivinuunin hyödyntäminen muuttikin käsitystä pizzan tekemisestä lopullisesti.

Toinen suuri muutos, toki edellisen innoittamana, osuu jouluun 2015. Tuona joulun pukin kontista löytyi Saku Tuomisen ja Luca Platanian Pizze-kirja (*kirja AdLibriksen verkkokaupassa). Teemme tänäkin päivänä pizzataikinamme kirjan ohjeen mukaan. Tätä muutosta on tukenut merkittävällä tavalla myös yleistyneet italialaiseen pizzaan keskittyvät ravintolat. Pizzariumin levypitsan palat ja esimerkiksi Capperin pizzat, näiden jälkeen paluu lähialueen kebab-pitserioihin on vaikeaa.

Kävimme myös näihin aikoihin välimeren risteilyllä. Yhtenä satamana oli Napoli. Napolissa laiva pääsee mukavasti ihan kaupungin keskustan läheisyyteen, josta on helppo käydä kaupungilla. Laivalla oli risteilyisäntänä italialaissyntyinen herrasmies, jonka ohjeena oli Napolissa kokeilla kolmea asiaa: Pizza, kahvi ja limoncello. Nämä mielessä päädyimmekin lounaalle paikalliseen pizzapaikkaan (yhteen TripAdvisorin suosittelemista), kuinka perus margharita voi ollakaan niin hyvää, slurps.

Pizzauunin lämmitys.

Pizzauuni

Pizzauuniprojekti lähti liikkeelle ajatuksesta tehdä takapihalle ulkotakka tai muu tulipaikka. Ajatusta pyöriteltäessä tulipaikka muotoutui pizzauuniksi kesäkeittiön yhteyteen. Pizzauunin rakentamiseen vinkkejä haettiin netistä. Muutamia erilaisia versioita ohjeista löytyikin, ja niitä yhdistelemällä syntyikin meidän napolilaistyylinen pizzauuni.

Valmis Pizza.

Pizzaresepti

Tämä pizzaresepti on ollut meillä käytössä jo useamman vuoden. Ainoa mitä oikeastaan olemme muutelleet on vaivausaika ja nostatusaika. 72h taikina on vielä kokeilematta. Alkuu käytimme jauhoina durum-jauhoja, mutta nykyään 00-jauhoja on hyvin saatavilla tavallisissakin kaupoissa.

Pizzaresepti itsessään on hyvin yksinkertainen:

  • 1 kg 00-jauhoja
  • n. 3 g kuivahiivaa
  • 7 dl kylmää vettä
  • n. 2 rkl oliiviöljyä
  • n. 10 g suolaa

Jauhot ja kuivahiiva kevyesti sekaisin kulhoon.

Osa vedestä (n. 1/2 dl) juomalasiin. Liuota suola veteen.

Loppu vesi jauhojen päälle kulhoon. Jauhot ja vesi sekoitetaan ja vaivataan n. 15 min. Yleensä käytämme vaivaamiseen yleiskonetta pienellä teholla, mutta välillä vaivaamme myös käsin. Emme ole huomanneet merkittävää eroa kummalla tavalla vaivataan.

Seuraavaksi lisätään suolavesi joka vaivataan taikinaan. Vasta tämän jälkeen lisätään mukaan oliiviöljy, joka myös vaivataan mukaan taikinaan. Suolan ja öljyn lisääminen vasta vaivaamisen loppuvaiheessa on tärkeää, tarkemmat perustelut löytyvät kirjasta.

Vaivattu taikina jätetään huoneenlämpöön, kostealla keittiöliinalla peitettynä 8-10 tunniksi. Liinaa kannattaa kostuttaa välissä jotta taikina ei kuivahda. Nostatuksen jälkeen taikina siirretään kulhosta jauhotetulle leivinalustalle, jossa se jaetaan pienemmiksi palloiksi (yksi pallo = yksi pizza) ja jätetään vielä pariksi tunniksi kostean liinan alle nousemaan ennen leipomista.

Pohja toimii pizzauunissa erinomaisesti, mutta myös tavallisessa sähköuunissa. Sähköuunissa valmistettaessa uuni lämmitetään 250 asteeseen tai niin kuumaksi kuin uuni lämpiää. Pelti voidellaan oliiviöljyllä ja pizza paistetaan ilman leivinpaperia. Sähköuunissa pizzaa paistetaan n. 7 min alatasolla jonka jälkeen vielä n. 3 min ylätasolla.

Täytteinä olemme käyttäneet mozzarellan lisäksi vaihdellen jauhelihaa, kinkkua, pepperoni-makkaraa, herkkusieniä, calabra-salamia, chiliä ja paprikaa. Täytteissä olemme oppineet kantapään kautta ettei kannata ylitäyttää. Pari hyvää täytettä on usein parempi kuin monen täytteen fantasia.

Bon Appetit.

Maukkaita pizzahetkiä!

One Reply to “Pizzauuni ja pizzaresepti”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *