Piparkakkutalo

Piparkakkutalo

Joulun 2020 piparitalo onkin suklaasta!

Joulua odottaessa meillä on ollut perinteenä tehdä joka joulu piparkakkutalo. Piparkakkutalo kasataan yleensä marras-joulukuun vaihteessa. Välillä olemme leiponeet piparkakkutalon alusta alkaen, mutta viime vuosina Anna’s koottava piparkakkutalo on ollut meidän suosikki. Sen kanssa tosin saa olla aika varovainen jo ostosvaiheessa. Piparkakkutalon osat nimittäin katkeavat helposti. Kokoamisvaiheessa osat liimataan yhteen ja koristellaan. Liimana olemme käyttäneet sulatettua sokeria. Sulatettu sokeri on erittäin kuumaa, ja kannattaa olla varovainen ettei polta itseään. Paistinpannu soveltuu hyvin sokerin sulattamiseen. Sulatetun sokerin etu on nopea liimautuvuus, eli palat kiinnittyvä nopeasti ja tukevasti.

Suklainen piparitalo sai kaveriksi pipariukot.

Suklainen vaihtoehto

Piparkakkutalo on pääasiassa koristeena, mutta myös syötävissä joulun jälkeen. Tänä jouluna päätimme kokeilla jotain muuta, ja teimme “piparkakkutalon” suklaasta. Inspiraatio ja perusohje löytyi Fazerin sivuilta. Käytimme talossa kahta eri suklaata. Seinät tehtiin Fazerin kausimausta piparkakkusuklaasta ja katto on perinteistä Fazerin sinistä. Ohjeen mukaan tehty talo on pienempi kuin koottava piparkakkutalo.

Talon rakentamiseen tarvitaan suklaata neljä levyä. Kaksi levyistä leikataan keskeltä kahtia, näistä paloista tulee sivuseinät ja katto. Lopuista kahdesta levystä leikataan päätyseinät. Osien kiinnitys tapahtuu sulatetulla suklaalla, johon kannattaa käyttää ylijäänyttä suklaata. Helpoiten sulan suklaan levitys onnistuu pursottamalla. Sulatusta varten laitoimme suklaata pari riviä muoviseen kertakäyttöpursotuspussiin ja sen mikroon. Mikrossa sulattaminen onnistui hyvin. Sulatetulla suklaalla liimaaminen ei ole ihan yhtä helppoa kuin sulatettulla sokerilla. Palat eivät liimaannut yhtä nopeasti, mutta kuitenkin riittävästi että palat saa pysymään paikoillaan. Tässä vaiheessa talo kannattaa laittaa hetkeksi jääkaappiin jähmettymään ennen koristelua.

Piparkakkutalo onkin Fazer suklaasta tehy suklaakakkutalo.

Koristelu

Koristelussa suosikkejamme ovat olleet avec-karkit ja Amerikan pastillit. Piparitaloon karkit on kiinnitetty sokerikuorrutuksella. Sokerikuorrutuksen olemme ostaneet valmiina tuubeissa. Itsetehtyä emme ole käyttäneet lasten kananmuna-allergioista johtuen. Suklaalevytalon koristelussa päätimme käyttää sulatettua suklaata, sitä kun oli vielä pursotinpussissa jäljellä. Koristelukarkki valikoimaa täydennettiin suosikkien lisäksi Fazerin joulu-Remix pussin karkeilla. Sulatettu suklaa osoittautui varsin toimivaksi karkkien kiinnitykseen ja liimasi jopa paremmin kuin sokerikuorrute. Koristelu viimeisteltiin lumipeitteellä. Lumipeite syntyy ripottelemalla tomusokeria pienellä sihvilällä.

Karkkia kului suklaatalon koristelussa.

Suklaasta tehty “piparkakkutalo” on helppo rakentaa. Joulua odotellessa pitää hiukan vahtia, ettei talosta katoa palasia tai koristeita parempiin suihin. Fazerin sivustolta löytyy myös monia variaatioita ja ideoita myös tuleville vuosille esimerkiksi Fazu-paloista tehdyt seinät voisivat olla herkullisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *