Asuntosijoitusstrategiamme – osa 2

Asuntosijoitusstrategiamme – osa 2

Asuntosijoitusstrategiamme - osa 2.

Edellisessä osassa aloitimme asuntosijoitusstrategiamme kuvaamista. Artikkelissa pohdittiin flippaamista sekä osta-ja-pidä -strategiaa, sekä asunnon sijainnin merkitystä. Tässä osassa jatkamme saman aiheen ympärillä, keskittyen enemmän kohteen tasolle.

Koko, kunto, ikä

Etenkin yksiöistä on pk-seudulla todella kova kilpailu. Myöskin flippaajia tuntuu olevan liikkeellä ja huonokuntoisistakin on usein useampia kiinnostuneita. Monella alueella kaksion voi saada lähes samaan hintaan kuin yksiön. Kaksioissa pitää luonnollisesti huomioida korkeammat vastikkeet ja jyvitykset remonteista. Toisaalta myös vuokraa voi pyytää enemmän. Olemme toistaiseksi jättäneet uudistuotannon pois meidän strategiasta. Vaikka uudet kohteet ovat remonttija huoltovapaita, on niiden hintataso yleisesti ottaen liian korkea kassavirtalaskelmaan. Uudiskohteissa myös suuret yhtiölainat ja niiden lyhennysvapaat tekevät laskelmista hiukan monimutkaisempia. Alkuun hyvinkin kannattavalta vaikuttava kohde voi muuttua tappiolliseksi lyhennysvapaiden loppuessa.

Olemmekin strategiassamme keskittyneet vanhoihin asuntoihin. Vanhoissa asunnoissa potentiaali nostaa asunnon arvoa omin toimin on meille huomattavan kiinnostava asia. Vaikka asunnon arvon nostaminen ei suoraan vaikuta tuloihin, on sillä epäsuoria vaikutuksia. Remontoitu asunto on useilla alueilla helpompi vuokrata ja vuokraa voi mahdollisesti pyytää hiukan alueen keskiarvon yli. Arvonnousun hyöty tulee esiin selkeämmin uudelleen rahoittamisen kautta, tähän palataan varmasti tulevissa artikkeleissa.

Meidän asuntosijoitusstrategiamme - osa 2. Iguaani Bahamalla.

Ei tunteella vaan faktoilla!

Sijoitusasuntokandidaattien arvostamiseen rakensimme google sheets-taulukon, johon keräämme kaikki mielenkiintoiselta kuulostavat kohteet laitetaan taulukkoon. Taulukko kertoo hyvin nopeasti vuokratuottoprosentin ja kassavirran. Taulukon avulla on myös helppo haarukoida millä hinnalla asunto kannattaisi ostaa, jotta täyttää meidän kriteerit. Hyviä pohjia löytyy useammaltakin asiaan perehtyneeltä sivustolta. Meidän versio on muokattu yhden asuntosijoittamisen perusteoksen, Osta, vuokraa ja vaurastu -pohjalta. Myös pankilta todennäköisesti löytyy oma versionsa.

Yksityinen vai yritys

Alusta asti mietinnässä on ollut myös kysymys sijoittaako yksityisesti vai perustetaanko yritys. Ensimmäisten asuntojen kohdalla rahoitusneuvotteluissa tuli hyvin selväksi, että rahoituksen kannalta yksityisesti sijoittaminen oli ainoa ratkaisu. Samaan ajatukseen päädytään useilla asuntosijoittamiseen keskittyvillä sivustoilla. Eri lähteiden mukaan vaikuttaisi asuntojen lukumäärän asettuvan johonkin viiden ja kymmenen väliin, ennen kuin yrityksen kautta sijoittaminen on oikeasti kannattavaa.

Näissä kahdessa artikkelissa on kuvattu meidän ajatuksia ja niiden pohjalta muotoutunut asuntosijoitusstrategiamme. Tämä vaikuttaisi tällä hetkellä sopivan meille, mutta jokaisen sijoittajan tulee miettiä strategia omista lähtökohdista. Näissä ei ole yhtä oikeaa valintaa, ja mikä sopii meille ei välttämättä toimi muissa kaupungeissa tai alueilla. Toivottavasti tämä herätti ajatuksia ja löydätte oman strategianne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *