Kinkku vai kalkkuna jouluksi?

Kinkku vai kalkkuna jouluksi?

Kinkku vai kalkkuna jouluksi? Joulukinkku uunissa.

Kinkku vai kalkkuna? kas siinäpä pulma. Vuosi tai kaksi sitten vastaukseen ei olisi kulunut montaakaan sekunttia. Ehdottomasti kinkku. Tänä vuonna aihe nousi meillä keskusteluun ja vastaus ei ollutkaan noin selvä.

Jouluruuat esillä.

Punaisen lihan vähentäminen

Reilu vuosi sitten, vuonna 2019 alkoi meillä nousemaan esiin keskustelu ruokavalion kehittämisestä. Lähtökohtaisesti emme usko tiukkoihin musta-valkoisiin rajoihin, vaan pääsääntöisesti terveellisiin valintoihin joka sallii silloin tällöin poikkeamisen epäterveellisellekin puolelle. Lähtökohtaisesti ruokavaliomme on terveellinen. Ruokavalio koostuu perus kotiruuasta, joka valmistetaan itse. Vältämme valmiita eineksiä muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Silloin tällöin nugetit tai valmis lihaperunalaatikko on ihan ok.

Keväällä 2020 päätimme kokeilla kasvisruuan lisäämistä ja punaisen lihan vähentämistä. Valintaa tukemaan sattui osumaan myös korona-pandemia, joka meillä ainakin vaikutti jossain määrin arkiliikunnan vähenemiseen. Punaisen lihan vähentäminen sai meidätkin miettimään joulun alla kysymystä kinkku vai kalkkuna joulupöytään. Jouluperinteisiimme voit tutustua täällä.

Kinkku-  ja kalapöytä.

Perinteet

Perheen vanhempien lapsuudenkodeissa molemmissa on aina syöty kinkkua jouluna. Kinkku on suomalaisessa perinteessä ollut joulupöydän kunkku. Kalkkuna on tullut tutuksi etenkin amerikkalaisista elokuvista, joskin niissä usein sotkeentuu kiitospäivä ja joulu. Suomessa ei kiitospäivää juhlita, joten luontevasti juhla-ateria siirtyy jouluun.

Punaisen lihan vähentämisen pohjalta sekä kiinnostuksesta muihin kulttuureihin, päätimme kokeilla kalkkunaa pikkujouluaterialla. Olemme jo vuosia valmistaneet jouluaterian hiukan pienemmässä mittakaavassa pikkujoulujen hengessä Itsenäisyypäivänä. Tänä vuonna ateriaa aikaistettiin marraskuulle esikoisen armeijan ja lomien vuoksi. Perinteisten laatikoiden lisäksi paistoimme kinkun sijasta kalkkunan. Tämä oli ensimmäinen kerta kun paistoimme kalkkunaa, joten ohjeet kaivettiin netistä. Täytteeksi laitoimme omenaa ja luumuja, joista paiston jälkeen keitettiin kastike. Kalkkuna paistettiin paistopussissa. Paiston aikana voitelimme kalkkunaa voisulalla pari kertaa. Lopuksi pintaan vielä kaunis väri ohjeen mukaisesti nopealla paistolla kuumassa uunissa.

Joulukinkku vai kalkkuna. Kinkku löytyy tänä Jouluna meidän joulupöydästä.

Kinkku vai kalkkuna?

Kalkkuna onnistui mielestämme hyvin, ja paistorasvasta ja täytteestä keitetty kastike oli erittäin maukasta. Kalkkunan kanssa haasteena on kuivuminen. Myöskin kalkkunan leikkaaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin kinkun. Kokeilun perusteella emme pois sulje vaihtoehtoa silloin tällöin paistaa myös kalkkunaa, mutta joulupöydän kunkkuna ainakin tänä vuonna jatkaa kinkku. Ehkäpä löydämme vielä jonkin kasvisruuan jonka voisimme lisätä joulupöytään.

Valmis Joulukinkku.

2 Replies to “Kinkku vai kalkkuna jouluksi?”

  1. Täysin subjektiivinen käsitykseni on se, että kalkkuna on täysin turha lintu. Kuivuminen on väistämätöntä. Edes sinä vuonna kun nahan alle ujutettiin pekonia, siitä ei vain tullut hyvää. Ei jatkoon.
    Jos haluaa eroon punaisesta lihasta, niin hanhesta tai ankasta saa juhlavan paistin, joka ei niin herkästi kuivu kuin katala kalkkuna. (Ja loppujen lopuksi kokonainen kanakin on näyttävä pöydän keskellä, eikä ole kuitenkaan kuiva).

    1. Kiitos kommentista. Tulimme samaan lopputulokseen kalkkunan suhteen. Tuota kanaa voisikin kokeilla, kiitos vinkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *