Pizzauuni

Pizzauuni

Pizzauuni pihalla.

Rakensimme pizzauunin 2019 kesällä. Lopullisesti pizzauuni sai maalin päällensä kesällä 2020. Olemme olleet tyytyväisiä pizzauunin rakentamiseen. Sitä on käytetty usein varsinkin kevät/kesä/syksy ajanjaksoilla. Talvella sitä emme ole käyttäneet. Talvella teemme pizzat leivinuunissa tai ihan tavallisessa uunissa kovalla lämmöllä. Juttu sisältää affiliate-linkin mainittuun kirjaan, ja on merkitty *:llä.

Pizzauuni. Laadukas jauho on tärkeä taikinaa tehtäessä.

Pizzataikina

Tässä käyttämämme pizzataikinan resepti. Resepti on peräisin *Pizze-kirjasta. Kirjan ohjeista teemme yleensä keskipitkän nostatuksen taikinan. Teemme taikinan edellisenä iltana, ja jätämme sen nousemaan huoneenlämpöön märän pyyhkeen alle. Pyyhettä pitää kastella pari kertaa nostatuksen aikaan, jotta taikina ei pääse kuivumaan. Alkuun käytimme durum-jauhoja, mutta nykyään kaupasta saa helposti kirjassakin mainittuja 00-jauhoja. Yllä olevassa kuvassa on meidän tämän hetken suosikkijauhot. Dennis:n pizzajauhot valikoituivat aluksi pakkauskoon mukaan. Kilo on juuri oikea määrä kun tekee taikinan tuplana. Tuplataikinasta riittää pizzaa, pohjan paksuudesta riippuen, 3-5 pellilliseen.

Pizzan paistamiseen ei käytetä ollenkaan leivinpaperia. Uunipelti voidellaan oliiviöljyllä ja pizzapohja laitetaan öljytylle pellille. Pohjan päälle levitetään ensimmäiseksi tomaattikastike ja sen päälle mozzarella-raaste. Juustoraasteen päälle voikin laittaa oman maun mukaisesti täytteitä.

Pizzaa tavallisesta uunista.

Pizzan paistaminen tavallisessa uunissa

Perinteisen yläasteen köksän kirjan reseptissä uuni lämmitettiin noin 200 asteeseen. Huomattavasti parempaa pizzaa kuitenkin saa kun noudattaa Pizze-kirjasta bongattua paisto-ohjetta. Uuni lämmitetään 250-300 asteiseksi, käytä tasalämpöä. Kuumassa uunissa pizzaa paistetaan ensin 7 minuuttia uunin alatasolla. Tämän jälkeen pelti nostetaan vielä kolmeksi minuutiksi uunin yläosaan. Eikun syömään.

Pizzauuni pihalla.

Leivinuuni ja pizzauuni pihalla

Leivinuuni vastaa paistamiseltaan melko hyvin pihan pizzauunia. Suurin ero liittyy tuleen paistamisen aikana. Pizzauunissa on koko paistamisen ajan tuli ja liekit uunin takaosassa. Leivinuunissa uunia lämmitetään useampi tunti ja paistettaessa uunissa ei ole liekkejä.

Meidän leivinuuni on varaavan takan yhteydessä oleva pieni leivinuuni. Uunin lämmönvarauskyky ei vastaa vanhan maalaistalon leivinuunia. Tästä syystä olemme pizzaa paistettaessa jättäneet uunin takareunaan hiillosta, jotta lämpö pysyisi hiukan tasaisempana. Leivinuunissa paistettaessa ensimmäisten ja viimeisten pizzojen välillä huomaa eron arinan lämmössä. Ensimmäiset pizzat paistuvat hetkessä, ja viimeisiä saa paistella hiukan pidempään. Leivinuuni myös lämmittää asunnon sisäilmaa melkolailla, joten kesäisin ei leivinuunia oikein viitsi käyttää, mutta onneksi on pizzauuni.

Pizzat pihan pizzauunissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *