Grillikatoksen rakentaminen osa 2

Grillikatoksen rakentaminen osa 2

Grillikatoksen rakentaminen.

Aloitimme grillikatoksen rakentamista kesäkuun alussa. Katos on edennyt suunnitelman mukaan ja tällä hetkellä katoksessa onkin jo katto pään päällä 😄 Tänä vuonna Juhannuskelit olivat mainiot ja vesisateet kiersivät sopivasti, joten käytimme ison osan Juhannuksesta grillikatoksen rakentamiseen. Etenkin lapsista oli kiva käydä uimassa pihamme uima-altaassa ja saada vähän viilennystä 😅

Betonivalu

Tulevaa takkaa varten grillikatoksen toiseen päätyyn valettiin betonilaatta. Laatan alta kaivettiin pois nurmi ja multaa. Kuopan pohjalle laitettiin suodatinkangas ja sen päälle kivituhkaa. Tiivistämisen jälkeen laatan valua varten rakensimme muotin. Muotin tekemiseen käy mikä tahansa jämälauta. Muotti pitää naulata tai tukea muuten, sen verran että muotti kestää laastin paineen. Me käytimme naulojen lisäksi muotin tukemiseen ylimääräisiä muurikiviä sekä kivituhkaa. Valu tehtiin säkkitavarana saatavasta S30-betonista. S30 toimii kuin valmistaikina, lisää vain vesi ja sekoita hyvin. Sekoittaminen onnistuu esimerkiksi porakoneella ja laastivispilällä (löytyy rautakaupoista). Yhdestä 25 kg säkistä tulee n. 13 litraa valmista betonia. Betonia voi hyvin vatkata ämpäri kerrallaan, edellinen satsi ei kerkeä vielä kuivumaan liikaa vatkauksen aikana. Laatan vahvuutta lisättiin myös raudoittamalla valu. Valmiista valuun tarkoitetusta valuverkosta leikattiin valun kokoinen pala, joka lisättiin noin puolessa välissä siihen asti valetun massan päälle ja peitettiin betonilla. Raudoituksen tulee olla kokonaan valun sisällä, jottei se pääse ruostumaan. Pinta tasattiin laastikauhalla ja jätettiin kuivumaan. Kuivumiseen on hyvä varata riittävästi aikaa laatan paksuuden mukaan.

Grillikatoksen rakentaminen. Rungon pystytystä.

Rungon pystytys

Valun jäädessä kuivumaan jatkoimme grillikatoksen rungon pystystä. Takaseinää varten rakensimme valmiin elementin, joka voitiin työntää pystyyn. Tärkein syy tähän on seinän takana oleva tuija-aita, mikä olisi vaikeuttanut ulkoverhoilun naulaamista. Elementti tuettiin kaatumisen varalta siksi aikaa kun muut seinät saatiin paikoilleen.

Muiden seinien osalta kulmiin pystytettiin tolpat ja kiinteiden seinien rungot pystytettiin, mutta ulkoverhoilu jätettiin vielä tässä vaiheessa asentamatta. Grillikatoksen etureunaan rakensimme noin 40 cm korkean korotuksen, jotta pulpettikattoon saadaan sopiva kaato. Rungon jälkeen olikin aika rakentaa katto.

Grillikatoksen rakentaminen. Katon rakentaminen.

Katon hankinta

Katoksi valitsimme Kerplastin PC-kerroskatteen. Kerroskate on valokate, mutta perinteisen aaltokuvion sijaan kate on pinnaltaan tasainen. Kerroskatteita on saatavilla 10, 16 ja 32 milliä paksuina. Paksuuden myötä ominaisuudet kuten eristävyys muuttuvat. Meillä ei ole tarkoitusta rakentaa talvisin lämmintä tilaa, joten valitsimme edullisimman 10 mm levyn. Levyjä saa eri levyisinä, 2100 mm ollessa levein. Pituuksissa päästään tarvittaessa 7 metrin pituuteen. Meidän grillikatoksen katossa levyn pituus on 5 metriä. Valitsimme kaikkein leveimmän eli 2100 mm levyn, jolloin saumoja tuli vain kaksi. Levyjen tilaaminen onnistuu helposti Keraplastin verkkokaupasta. Laskurin avulla saa helposti listan tarvittavista levyistä sekä tarvittavista asennustarvikkeista. Laskurin tuotteet on helppo lisätä ostoskoriin. Kattotervikkeet saa kotiin kuljetuksella tai ne voi noutaa itse Orimattilasta.

Seuraavassa osassa tarkemmin katon rakentamisesta ja asentamisesta.

One Reply to “Grillikatoksen rakentaminen osa 2”

  1. Varmasti tulee komea ja kestävä grillikatos. Siinä saa vaan olla tarkkana, kun itse tekee betonivaluja. Meillä on myös hieno mosaiikkibetonista valettu lattia kasvihuoneessa, vaikka onkin vuosien jäljeltä hionnan tarpeessa. Etsin sitä varten parhaillaan urakoitsijaa, joka osaisi tehdä mosaiikkikorjauksen Espoon alueella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *