Grillikatoksen rakentaminen – osa 3

Grillikatoksen rakentaminen – osa 3

Grillikatoksen rakentaminen osa 3.

Grillikatoksen rakentaminen sarjassa on päästy kolmanteen osaan. Edellisissä osissa valmisteltiin pohjat ja rakennettiin katoksen runko. Seuraavana vuorossa katon asentaminen sekä ulkopuolen verhoilu.

Grillikatoksen katto paikallaan.

Katto

Katon osalta oli alusta asti selvää, että käytämme valokatetta. Umpilaudoituksella ja kattohuovalla rakennettu katto olisi periaatteessa ollut vaihtoehto, mutta valokatteen avulla tilasta saa valoisamman mikä myös lisää tilan tuntua. Valokate on myös materiaalina kevyempää. Valokatteissa löytyy perinteisen aalto-kuvioidun lisäksi kenno- tai kerroslevyiksi kutsuttuja sileällä pinnalla olevia vaihtoehtoja. Me päädyimme Keraplastin PC kerroslevyihin. Kerroslevyjä saa useampaa eri paksuutta ja muutamaa eri värivaihtoehtoa. Levyissä löytyy kahta leveyttä (1050 mm ja 2100 mm). Valitsimme leveämmät levyt, jotta saumoja tulisi mahdollisimman vähän. Pituuksissa päästään jopa 7 metrin levyihin. Vakiopituudet menevät puolen metrin välein, mutta tarvittaessa voi pientä korvausta vastaan tilata juuri omaan tarpeeseen sopivilla mitoilla. Isot 2100 x 5000 mm levyt ovat melko kevyitä, mutta koosta johtuen käsittely vaatii kaverin.

Grillikatoksesta ei ole tarkoitus tulla eristettyä ja talvilämmitettävää tilaa, joten ohuin 10 mm levy on meille riittävä. Paksumpien levyjen merkittävä hyöty on nimenomaan lämmöneristys ja esimerkiksi talon yhteyteen tulevalla lasiterassilla 16 tai 32 mm levy olisi perusteltua. Väriksi valikoitui opaali. Opaalilla kattolevyllä on kirkkaaseen nähden parempi UV-suodatuskyky. Ja viimeistään heti asennuksen jälkeen oli selvää että värivalinta oli juuri oikea.

Grillikatoksen rakentaminen osa 3. Katto valmiina.

Grillikatoksen katteen asennusta varten rakennettiin ensin pitkittäisjuoksut. Pitkittäisjuoksuja tuli jokaiseen katelevyjen saumaan ja lisäksi levyjen keskelle. Pitkittäisjuoksujen väleihin asennettiin vaakajuoksut 600 mm jaolla tukemaan katetta. Asennustavaksi valitsimme alumiinilistaasennuksen. Vaihtoehtona olisi ollut H-lista asennus, mutta etenkin isoilla levyillä sitä ei suositeltu. Alumiinilista asennuksessa levyjen saumojen kohdalle pitkittäisjuoksun päälle laitetaan ensin EPDM alatiiviste, joka nidotaan kiinni juoksuun. Seuraavaksi katolle nostetaan katelevyt ja asetellaan kohdilleen. Alatiiviste on muotoiltu siten että katelevyn oikea asennuskohta on helppo havaita. Kun sauman molemmat levyt ovat kohdillaan, sauman päälle asetetaan alumiinilista. Alumiinilistan alappinnassa on myös EPDM tiivisteet. Alumiinilista ruuvataan kateruuveilla kiinni juoksuun. Leveiden levyjen asennus varmistetaan vielä muutamista kohdista ylä- ja alareunasta sekä levyn keskellä kulkevan juoksun kohdalta. Tähän tarkoitukseen asennustarvikkeissa löytyy omat aluslevyt kateruuvien kaveriksi. Katteen päällä liikuttaessa ja asennusta tehdessä apuna kannattaa käyttää esimerkiksi vanerilevyä tai leveää lautaa. Levyn tai laudan voi pehmentää esimerkiksi vaahtomuovipehmikkeilla katelevyn suojaamiseksi. Näin asentajan paino jakaantuu tasaisemmin eikä vaurioita levyjä.

Ulkoverhoilu osittain valmis.

Ulkopuolen verhoilu

Katon asentamisen jälkeen jäljelle jääkin vielä ulkopuolen viimeistely. Verhoiluun käytimme pohjamaalattua ulkoverhouslautaa (UTV 20 X 120). Laudat maalattiin ennen asennusta Pika Teholla, näin ollen asennuksen jälkeen tarvitsi vain maalata naulankantojen kohdat. Verhoilulaudoituksen asentamisen jälkeen maalasimme naulankantojen kohdata, sekä tarvittavat muut paikkamaalukset. Takaseinän osalta verhoilu asennetaan vasta takan muuraamisen jälkeen.

Uusi sohva valmiina.

Nyt grillikatoksen rakentaminen on siinä vaiheessa, että odottelemme takanpohjan valun kuivumista. Grillikatosta varten hankittu upea sohva on tuotu paikoilleen, joten katoksesta voi jo nauttia vaikka takka vielä puuttuukin. Palataan takan muuraamisen osalta asiaan muutaman viikon kuluttua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *