Ilmalämpöpumppu kerrostaloon

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon?Kesä 2021 on ollut auringosta ja lämmöstä nauttivan unelma. Kolikon kääntöpuolella onkin asuntojen kuumeneminen ja siihen liittyvät ongelmat esimerkiksi nukkumiseen liittyen. Öiden ollessa myös hyvin lämpimiä ei ikkunoiden aukipitämiselläkään ole saanut asuntoa viilennettyä. Kerrostaloasunnossa lattiatuuletin tai siirreltävä ilmastointilaite ovat käytännössä ainoat asukkaan helposti, ilman erillistä asentamista, käytössä olevat keinot. Lattiatuulettimen apu on näillä helteillä hyvinkin marginaalinen, ja rajoittuu iltaan jolloin läpivedon kanssa voi saada pientä helpotusta kuumuuteen. Siirreltävällä ilmastointilaitteella viilennys onnistuu, mutta kuulemma melua syntyy sen verran ettei niitä ainakaan yöaikaa voi realistisesti käyttää. Jäljelle jää ilmalämpöpumppu kerrostaloon, jonka asentamiseen tarvitaankin taloyhtiön lupa. Helteiden jatkuessa päätimme helpottaa sijoitusasunnoissa asuvien asukkaiden arkea laittamalla asuntoihin ilmalämpöpumput. Etenkin kesän alkupuolen oltua harvinaisen lämmin, oli odotettavissa asennusaikojen venymistä. Niinpä heinäkuussa tilattuna asennukset venyvät syyskuun lopulle. No, toisaalta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon

Taloyhtiöiden vaatimukset

Ilmalämpöpumppu ei ole kaikissa taloyhtiöissä läpihuutojuttu. Meidänkin omistamien sijoitusasuntojen taloyhtiöistä yhdessä hallitus päätti pelisäännöistä vasta tänä kesänä. Saamiemme tietojen mukaan osa taloyhtiöistä ei vieläkään salli asennuksia. Tähän on tosin tullut korkeimman oikeuden linjaus, jonka mukaan asentamisen kieltäminen vaatii aiempaa perustellummat argumentit. Ehtoja asennukselle voidaan kuitenkin asettaa. Tyypillisesti taloyhtiön puolelta tulee ehtoja asennuspaikkaan ja laitteiden melutasoihin sekä kondenssiveden poistoon liittyen. Osakkaan tulee myös huomioida että ilmalämpöpumppu on täysin osakkaan vastuulla, eli taloyhtiö ei huolla tai osallistu kustannuksiin millään tavalla. Tähän tosin saattaa olla poikkeuksia jotka selviävät esimerkiksi isännöitsijältä.

Kustannuksiltaan ei eri toimittajien hinnoissa ole paljoakaan heittoa. Valittu kone vaikuttaa eniten. Meillä molemmissa kerrostaloyhtiöissä on erikseen kielletty pumpun käyttö lämmitykseen. Pääasiallinen syy on kondenssivesien jäätyminen ja poistorännien tukkeutuminen sitä kautta. Niinpä valitsimme koneeksi vain jäähdytysominaisuuden tarjoavan version. Vain jäähdyttävät koneet ovat myös selvästi halvempia kuin perinteisemmät mallit. Koneen hinnaksi tuli 650 euroa kappaleelta. Tämän lisäksi tulee asennus, jonka hinta on samaa luokkaa ilman timanttiporausta. Kiviseen kerrostaloon tarvitaan erikseen myös timanttiporaus, mikä nostaa asennuksen hintaa n. 300 euroa.

Ensisijainen tarkoitus ilmalämpöpumppujen asennukselle on asumismukavuuden parantaminen, ja sitä kautta toivottavasti hyvät vuokralaiset viihtyvät pitkään. Toinen syy asennukselle on asuntojen arvon nosto tulevia jälleenrahoituskierroksia silmällä pitäen ja verojen minimointi. Harri Hurun ja Marko Kaarron kirja Asuntosijoittamisen lumipalloefekti avaa tätä logiikkaa ansiokkaasti. Kirjan oppien mukaisesti 30% investoinnista katetaan varoilla, jotka menisivät muuten verottajalle. Koska kyseessä on ns. perusparannus, arvioitu käyttöikä on yli kolme vuotta ja investoinnin arvo yli 1000 euroa, ei kulua pääse vähentämään kerralla. Perusparannukset vähennetään verotuksessa vuosittaisina tasapoistoina 10 vuoden aikana.

Ilmalämpöpumppu kerrostaloon

6 Replies to “Ilmalämpöpumppu kerrostaloon”

  1. Tämä kesä on kyllä ollut helteiden ja kotitoimiston kannalta raskas ja olen kerännyt hyvän määrän univelkaa, kun ei lämmöltä saa kunnolla nukuttua. Pitää kysyä omalta taloyhtiöltä, olisiko ilmalämpöpumpun asennus mahdollista. Kirjoituksesta oli suuri apu, etenkin nuo taloyhtiöiden vaatimukset tulevat varmasti tarpeeseen! Tuo 650 euron hintakaan ei ole kohtuuton, vaikka tuo asennus tietenkin hieman sitä nostattaa.

  2. Itsekin olen alkanut miettiä ilmalämpöpumpun hankkimista kerrostaloasuntoon. Mökillä Varsinais-Suomessa sellainen on, ja varsinkin viime kesinä viilennystoiminto on ollut kovassa käytössä. Sellaista tässä on alkanut sitten kaipaamaan kotioloihinkin.

  3. Meillä on ollut myös sama ongelma liian lämpimän asunnon kanssa kesäisin, vaikka asummekin Suomessa. Me asumme kattohuoneistossa, jossa on isot ikkunat etelään päin kolmessa eri huoneessa, joista yksi on juurikin makuuhuone. Tämän vuoksi olemme myös harkinneet lämpöpumpun hankkimista. Hyvä tietää, että lämpöpumppujen hinnoissa ei ole suurta eroa eri toimittajien välillä.

  4. Kiitos informatiivisesta artikkelista Ilmalämpöpumpuista. Harkitsemme kumppanini kanssa myös ilmalämpöpumpun hankkimista.Hyvä tietää, että se voi lisätä kodin mukavuutta ja samalla nostaa sen arvoa.

  5. Kiitos mielenkiintoisista tiedoista lämpöpumpuista. En tiennyt, että pumpun asentamiseen tarvitaan usein timanttiporaa, joka on melkoinen työ. Mielestäni on kuitenkin tärkeää investoida lämpöpumppuun, sillä se on hyvä tapa lämmittää koti. Harkitsemme myös pumpun ostamista ensi vuonna.

  6. Meillä on ollut myös ilmalämpöpumppu harkinnassa, kun olemme kokeneet sen niin hyödylliseksi Tampereen mökillä. Täytyykin ottaa yhteyttä isännöitsijään että saamme varmuuden siitä voiko meidänkin kerrostalo asuntoon asentaa ilmalämpöpumpun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *