Ilmalämpöpumppu omakotitaloon

Ilmalämpöpumppu omakotitaloon

Ilmalämpöpumppu omakotitaloon.

Kesät ovat viime vuosina olleet kuumempia kuin aiemmin, tai ainakin tuntuneet kuumemmilta. Muistissa on mukavia useamman viikon jaksoja jolloin on voinut huoletta kulkea shortseilla ja T-paidalla. Samalla lämpö tuntuu myös asumismukavuudessa. Etenkin öisin toivoisi hiukan viilennystä ja sitä kautta parannusta uniin. Omakotitalomme on rakennettu kahteen kerrokseen. Yläkerrassa, jossa myös makuuhuoneet sijaitsevat, on jo useamman vuoden ollut ilmalämpöpumppu. Tänä syksynä hankimme sijoitusasuntoihimme viilentävät ilmaläpöpumput vuokralaisten asumismukavuutta parantamaan. Samalla päätimme hankkia myös omakotitaloomme alakertaan viilentävän ilmalämpöpumpun.

Yläkerrassa pumppu on sijoitettu aulaan, josta se puhaltaa viilennystä makuuhuoneisiin. Kone sijoitettiin portaiden yläpuolelle siinä toivossa, että viilennystä saataisiin myös alakertaan. Loppujen lopuksi vaikutus alakertaan on marginaalinen. Niinpä olimme jo reilun vuoden pohtineet toisen ilmalämpöpumpun hankkimista alakertaan.

Ilmalämpöpumppu omakotitaloon.
0

Lämmittävä vai vain viilentävä

Yläkerran pumppu on perinteistä mallia, jota voi käyttää myös lämmittämiseen. Alakerran pumppua suunniteltaessa mietimme kuinka usein olimme käyttäneet pumpun lämmitysominaisuutta. Emme muistaneet ainoatakaan kertaa, jolloin olisimme lämmitystä käyttäneet.

Yläkerran ilmalämpöpumppu on ollut paikoillaan jo noin 10 vuotta. Silloin ei markkinoilla ollut vain viilentäviä malleja. Vain viilentävät mallit ovat tietojemme mukaan melko uusi tuttavuus. Vain viilentävät mallit sopivatkin hyvin kerrostaloihin, joissa usein tuntuu lämmityksen käyttö olevan kielletty. Syinä mainittu kondenssiveden jäätyminen poistoränneihin ja mahdollinen vaikutus talon lämpötilan ohajuslogiikkaan. Viilentävät pumput ovat myös selkeästi edullisempia. Hintaeroa saman valmistajan lämmittäviin versioihin on 500 eurosta ylöpäin, ja kalleimpiin malleihin nähden jopa 1000 euroa.

Alakerran olohuoneessa asennuspaikkoja on rajallisesti. Sopivan koneen ja asennuspaikan valinta ovatkin olleet yksi päätöstä ja hankintaa hidastavista tekijöistä. Kahdella seinällä on korkeat ikkunat, ja kolmannella portaat vievät seinäpinnasta merkittävän osan. Portaiden vieressä olisi tilaa, mutta silloin viilennyksen hyöty ei leviäisi niin helposti esimerkiksi keittiöön. Paras paikka on terassin oven yläpuolella. Oven yläpuolella on suurin piirtein 35 cm tilaa koneelle. Meillä kävi jo edellisenä kesänä yhden firman edustaja tarjoamassa ilmalämpöpumppua. Heillä ei ollut ainakaan silloin mallistossa vain viilentäviä koneita. Heidän koneet myös olivat liian korkeita asennettavaksi toivomaamme paikkaan. Päädyimme hankinnassa Gree Eco 35 malliin, jonka pystyi asentamaan toivottuun paikkaan.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö.

One Reply to “Ilmalämpöpumppu omakotitaloon”

  1. Me olemme myös harkinneet lämmitysjärjestelmän vaihtamista ja ilmalämpöpumpun asentamista. Tarkoituksena olisi löytää sekä viilentävä että lämmittävä pumppu, vaikka nyt kirjoitustasi lukiessa täytyy miettiä uudelleen tarvittavia ominaisuuksia. Hyvä tietää, että paikan valinnassa kannattaa olla tarkkana ja miettiä myös, miten se hyödyttäisi parhaiten kaikkia huoneita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *