Grillikatos pihalle

Grillikatos pihalle

Grillikatos pihalle. Valmis katos iltavalaistuksessa.

Rakensimme viime kesänä grillikatoksen omakotitalomme pihalle. Meillä oli aikaisemmin pizzauunin ja grillin vieressä paviljonki, mutta se oli tullut tiensä päähän. Ajattelimme laittaa sen paikalle pysyvän katoksen. Niinkuin aina suunnitelmat karkasivat vähän käsistä ja katokseen tulikin takka ja televisio. Tätäkin projektia tehtiin koko kesä, mutta lopputulos todellakin palkitsee. Tämä on tällä hetkellä pihan suosikkipaikka 😍 Tässä kertaus miten grillikatos pihalle rakentui.

Grillikatoksen rakentaminen. Laatotuksen jatkamista.

Grillikatoksen rakentaminen alkaa

Rakentaminen aloitettiin purkamalla vanha paviljonki. Katon kankaat olivatkin jo melko haperoa, vaikka ne on aina talveksi otettu säilytykseen. Myös metallirunko alkoi osoittaa väsymisen merkkejä, joten rungon vaihto olisi ollut joka tapauksessa pian edessä. Purkamiseen ei juuri työkaluja tarvittu, sillä monet rakenteen osat olivat lukittu paikoilleen sisään painuvan metallisen “kuulan” avulla. Muutaman torx-ruuvin avaamisen jälkeen vanha palviljonki olikin siirretty nippuun odottamaan pois kuljetusta.

Grillikatos pihalle. Laatotuksen jatkamista.

Katoksen laajentaminen tarkoittaa myös nykyisen pihakivetyksen laajentamista nurmikon päälle. Suoraan nurmikon päälle ei kiviä kannata pinota, jollei kaipaa epätasaista lattiaa. Nurmikko ja multa painuu ajan saatossa ja lisäksi väleistä alkaa nopeasti kasvamaan ruohoa ja rikkaruohoja. Niinpä laajennuksen osalta kaivoimme nurmikon pois ja multaakin reilun 20 cm syvyydeltä. Kaivuun osalle levitettiin suodatinkangas, jonka tarkoitus on estää maa-ainesten sekoittuminen. Kankaan päälle levitettiin kantavaa maa-ainesta. Meillä sattui olemaan nuotiopaikan rakentamisen jäljiltä reilusti kivituhkaa, jota käytettiin tällä kertaa. Mikäli kivituhkaa ei olisi ollut, olisimme käyneet ostamassa läheiseltä hiekkakuopalta hiukan karkeampaa mursketta. Paviljongin alla olevaa pihakivetystä purimme noin metrin verran reunasta, jotta saimme mullan pois reunasta ja suodatinkankaan lomitettua vanhan pohjan kanssa.

Tämän jälkeen pohja pitää vielä tiivistää, jotta se ei painu ajan saatossa. Helpoiten tiivistäminen kävisi tärylätkällä, jonka voi vuokrata mistä tahansa konevuokraamosta. Tällä kertaa päädyimme käyttämään lihaskäyttöistä maantiivistintä. Lopputulos on sama, lihasvoimaversiolla aikaa vain kuluu enemmän ja kerrospaksuudet tiivistysten välillä ovat ohuemmat.

Grillikatoksen rakentaminen.

Suunnitellun takan kohdalle tehtiin samalla tavalla kivituhkalla pohja, jonka päälle valamme betonista pohjalaatan. Laattaa varten tehdään laudasta muotti. Laatta pitää myös raudoittaa. Raudoitukseen käytämme lattiavaluihin tarkoitettua teräs verkkoa, jota myös löytyy grillipaikan rakentamisen jäljiltä.

Pohjien valmistelun ja maan tiivistämisen jälkeen pääsimmekin pinoamaan pihakivetyksen takaisin ja jatkamaan sitä laajennuksen osalle. Kivetys on toteutettu Ruduksen klassikko-kivellä. Vuosien varrella pieni kaarrekivi on poistunut valikoimista, ja sitä kautta viuhkaladonta ei onnistu ilman kivien leikkaamista.

Betonivalu

Tulevaa takkaa varten grillikatoksen toiseen päätyyn valettiin betonilaatta. Laatan alta kaivettiin pois nurmi ja multaa. Kuopan pohjalle laitettiin suodatinkangas ja sen päälle kivituhkaa. Tiivistämisen jälkeen laatan valua varten rakensimme muotin. Muotin tekemiseen käy mikä tahansa jämälauta. Muotti pitää naulata tai tukea muuten, sen verran että muotti kestää laastin paineen. Me käytimme naulojen lisäksi muotin tukemiseen ylimääräisiä muurikiviä sekä kivituhkaa. Valu tehtiin säkkitavarana saatavasta S30-betonista. S30 toimii kuin valmistaikina, lisää vain vesi ja sekoita hyvin. Sekoittaminen onnistuu esimerkiksi porakoneella ja laastivispilällä (löytyy rautakaupoista). Yhdestä 25 kg säkistä tulee n. 13 litraa valmista betonia. Betonia voi hyvin vatkata ämpäri kerrallaan, edellinen satsi ei kerkeä vielä kuivumaan liikaa vatkauksen aikana. Laatan vahvuutta lisättiin myös raudoittamalla valu. Valmiista valuun tarkoitetusta valuverkosta leikattiin valun kokoinen pala, joka lisättiin noin puolessa välissä siihen asti valetun massan päälle ja peitettiin betonilla. Raudoituksen tulee olla kokonaan valun sisällä, jottei se pääse ruostumaan. Pinta tasattiin laastikauhalla ja jätettiin kuivumaan. Kuivumiseen on hyvä varata riittävästi aikaa laatan paksuuden mukaan.

Grillikatos pihalle. Rungon pystytystä.

Rungon pystytys

Valun jäädessä kuivumaan jatkoimme grillikatoksen rungon pystystä. Takaseinää varten rakensimme valmiin elementin, joka voitiin työntää pystyyn. Tärkein syy tähän on seinän takana oleva tuija-aita, mikä olisi vaikeuttanut ulkoverhoilun naulaamista. Elementti tuettiin kaatumisen varalta siksi aikaa kun muut seinät saatiin paikoilleen.

Muiden seinien osalta kulmiin pystytettiin tolpat ja kiinteiden seinien rungot pystytettiin, mutta ulkoverhoilu jätettiin vielä tässä vaiheessa asentamatta. Grillikatoksen etureunaan rakensimme noin 40 cm korkean korotuksen, jotta pulpettikattoon saadaan sopiva kaato. Rungon jälkeen olikin aika rakentaa katto.

Grillikatos pihalle. Katon rakentaminen.

Katon hankinta

Katoksi valitsimme Kerplastin PC-kerroskatteen. Kerroskate on valokate, mutta perinteisen aaltokuvion sijaan kate on pinnaltaan tasainen. Kerroskatteita on saatavilla 10, 16 ja 32 milliä paksuina. Paksuuden myötä ominaisuudet kuten eristävyys muuttuvat. Meillä ei ole tarkoitusta rakentaa talvisin lämmintä tilaa, joten valitsimme edullisimman 10 mm levyn. Levyjä saa eri levyisinä, 2100 mm ollessa levein. Pituuksissa päästään tarvittaessa 7 metrin pituuteen. Meidän grillikatoksen katossa levyn pituus on 5 metriä. Valitsimme kaikkein leveimmän eli 2100 mm levyn, jolloin saumoja tuli vain kaksi. Levyjen tilaaminen onnistuu helposti Keraplastin verkkokaupasta. Laskurin avulla saa helposti listan tarvittavista levyistä sekä tarvittavista asennustarvikkeista. Laskurin tuotteet on helppo lisätä ostoskoriin. Kattotervikkeet saa kotiin kuljetuksella tai ne voi noutaa itse Orimattilasta.

Grillikatoksen katto paikallaan.

Katto

Katon osalta oli alusta asti selvää, että käytämme valokatetta. Umpilaudoituksella ja kattohuovalla rakennettu katto olisi periaatteessa ollut vaihtoehto, mutta valokatteen avulla tilasta saa valoisamman mikä myös lisää tilan tuntua. Valokate on myös materiaalina kevyempää. Valokatteissa löytyy perinteisen aalto-kuvioidun lisäksi kenno- tai kerroslevyiksi kutsuttuja sileällä pinnalla olevia vaihtoehtoja. Me päädyimme Keraplastin PC kerroslevyihin. Kerroslevyjä saa useampaa eri paksuutta ja muutamaa eri värivaihtoehtoa. Levyissä löytyy kahta leveyttä (1050 mm ja 2100 mm). Valitsimme leveämmät levyt, jotta saumoja tulisi mahdollisimman vähän. Pituuksissa päästään jopa 7 metrin levyihin. Vakiopituudet menevät puolen metrin välein, mutta tarvittaessa voi pientä korvausta vastaan tilata juuri omaan tarpeeseen sopivilla mitoilla. Isot 2100 x 5000 mm levyt ovat melko kevyitä, mutta koosta johtuen käsittely vaatii kaverin.

Grillikatoksesta ei ole tarkoitus tulla eristettyä ja talvilämmitettävää tilaa, joten ohuin 10 mm levy on meille riittävä. Paksumpien levyjen merkittävä hyöty on nimenomaan lämmöneristys ja esimerkiksi talon yhteyteen tulevalla lasiterassilla 16 tai 32 mm levy olisi perusteltua. Väriksi valikoitui opaali. Opaalilla kattolevyllä on kirkkaaseen nähden parempi UV-suodatuskyky. Ja viimeistään heti asennuksen jälkeen oli selvää että värivalinta oli juuri oikea.

Grillikatos pihalle. Katto valmiina.

Grillikatoksen katteen asennusta varten rakennettiin ensin pitkittäisjuoksut. Pitkittäisjuoksuja tuli jokaiseen katelevyjen saumaan ja lisäksi levyjen keskelle. Pitkittäisjuoksujen väleihin asennettiin vaakajuoksut 600 mm jaolla tukemaan katetta. Asennustavaksi valitsimme alumiinilistaasennuksen. Vaihtoehtona olisi ollut H-lista asennus, mutta etenkin isoilla levyillä sitä ei suositeltu. Alumiinilista asennuksessa levyjen saumojen kohdalle pitkittäisjuoksun päälle laitetaan ensin EPDM alatiiviste, joka nidotaan kiinni juoksuun. Seuraavaksi katolle nostetaan katelevyt ja asetellaan kohdilleen. Alatiiviste on muotoiltu siten että katelevyn oikea asennuskohta on helppo havaita. Kun sauman molemmat levyt ovat kohdillaan, sauman päälle asetetaan alumiinilista. Alumiinilistan alappinnassa on myös EPDM tiivisteet. Alumiinilista ruuvataan kateruuveilla kiinni juoksuun. Leveiden levyjen asennus varmistetaan vielä muutamista kohdista ylä- ja alareunasta sekä levyn keskellä kulkevan juoksun kohdalta. Tähän tarkoitukseen asennustarvikkeissa löytyy omat aluslevyt kateruuvien kaveriksi. Katteen päällä liikuttaessa ja asennusta tehdessä apuna kannattaa käyttää esimerkiksi vanerilevyä tai leveää lautaa. Levyn tai laudan voi pehmentää esimerkiksi vaahtomuovipehmikkeilla katelevyn suojaamiseksi. Näin asentajan paino jakaantuu tasaisemmin eikä vaurioita levyjä.

Ulkoverhoilu osittain valmis.

Ulkopuolen verhoilu

Katon asentamisen jälkeen jäljelle jääkin vielä ulkopuolen viimeistely. Verhoiluun käytimme pohjamaalattua ulkoverhouslautaa (UTV 20 X 120). Laudat maalattiin ennen asennusta Pika Teholla, näin ollen asennuksen jälkeen tarvitsi vain maalata naulankantojen kohdat. Verhoilulaudoituksen asentamisen jälkeen maalasimme naulankantojen kohdata, sekä tarvittavat muut paikkamaalukset. Takaseinän osalta verhoilu asennetaan vasta takan muuraamisen jälkeen.

Uusi sohva valmiina.

Nyt grillikatos pihelle -projekti on siinä vaiheessa, että odottelemme takanpohjan valun kuivumista. Grillikatosta varten hankittu upea sohva on tuotu paikoilleen, joten katoksesta voi jo nauttia vaikka takka vielä puuttuukin. Takan rakentamisesta voit katsoa täältä.

Grillikatos pihalle. Lasiovet grillikatokseen.

Katokseen tuli kahdelle sivulle lasiovet. Toisella sivulla lasiovien leveys on 4,8 metriä ja toisella 3,2 metriä. Korkeutta ovilla on 2,1 metriä, mikä ainakin osalla toimittajista on ns. vakiokorkeus. Nyt nekin on vihdoin saatu paikoilleen ja siltä kantilta talvi voi tulla, sillä katos on nyt säältä suojassa.

Grillikatos pihalle. Valettu kuja lasioville.

Teimme jo kesällä ovien kiskoille valetut pohjat. Ensin mietimme jos kiskot asennettaisiin suoraan pihakivetykselle, mutta riski kivien liikkumiselle on olemassa. Niinpä googlaamisen ja pohdinnan tuloksena päädyimme valamaan kiskojen pohjat. Yhtenä vaihtoehtona mielessä pyöri myös kiskojen upottaminen kivetyksen kanssa samaan tasoon. Upotusajatuksesta kuitenkin luovuttiin, jotta kiskoille kertyvä vesi pääsee pois vapaasti. Vaikka kivetyksen kaadot on tehty johtamaan vesi poispäin. Kisko myös toimii kynnyksenä, estäen veden pääsyn katoksen sisäpuolelle.

Lasiovet grillikatokseen.

Ovien hankinnassa hyödynsimme luonnollisesti internettiä, ja etsimme eri toimittajia. Pyysimme tarjouksia useammaltakin toimittajalta, mutta tänä kesänä tuntui olevan liikaa töitä ja asiakkaita kun suurin osa ei saanut edes tarjousta aikaiseksi. Loppujen lopuksi saimme kuitenkin pari tarjousta, joista valitsimme Keraplastin tarjouksen. Keraplastilla on myös netissä hyvä laskuri, jolla voi laskea hinnan lasioville ja suoraan myös tilata lasiovet. Ostimme samasta paikasta myös katoksen valokatteet. Lasiovien hinnaksi toimitettuna pk-seudulle tuli 2 700 euroa. Eroa muihin tarjouksiin tuli joitakin satasia. Hinta oli tasolla, jota osasimme odottaa. Suurempi yllätys tuli toimitusajan kohdalla. Odotuksissa oli muutaman viikon päähän osuva toimitus, mutta tilausvahvistuksessa toimitusajaksi ilmoitettiin kaksi kuukautta😳 Lasiovet saapuivatkin pihaan oikealla viikolla ja pääsimme suunnitelmien mukaan asentamaan ovet.

Grillikatos pihalle. Lasiovissa on lukko.

Asentaminen

Ovien asentaminen sujui melko suoraviivaisesti. Toimituksen mukana tuli kaikki tarvittavat ruuvit. Myös asennusohjeet tulivat toimituksen mukana, vaikka olimmekin jo tulostaneet ne valmiiksi Keraplastin verkkosivuilta. Esimmäiseksi asensimme ylä- ja alakiskot. Molempiin kiskoihin piti ensin porata metalliterällä ruuveille reiät 400 mm jaolla. Yläkiskot oli helppo ruuvata kiinni puurunkoon. Alakiskoille piti ensin porata betonivaluun reiät ja asentaa tulpat (ainoat kiinnitystarvikkeet, jotka eivät olleet mukana toimituksessa). Kiskojen asennuksen jälkeen ovet nostettiin paikoilleen. Asennusta helpotti paljon se, että ovet oli pakattu oikeassa järjestyksessä, jolloin ne pystyi nostamaan suoraan omille paikoilleen. Asennus viimeisteltiin asentamalla päätyihin päätylistat. Päätylistoihin ruuvien paikat porattiin 600 mm jaolla, ja ne oli myös helppo ruuvata kiinni puurunkoon. Ovien lukitusta varten mukana tuli lukitustapit, joita varten porattiin reiät päätylistaan ja oveen. Lukitustappi on vakiovaruste, joka tulee ovien molempiin päihin. Lukitutapin saa kiinni/auki vain katoksen sisäpuolelta. Niinpä toisen oven toiseen päätyyn tilasimme ulkopuolelta lukittavan Abloy-lukon, joka olikin asennettu jo valmiiksi tehtaalla 👍🏻

Lasiovet grillikatokseen.

Vihdoinkin grillikatos pihalle on täysin valmis. Talvella voimme hyödyntää katosta terassikalusteiden säilytykseen 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *