Aurinkopaneelit omakotitaloon

Aurinkopaneelit omakotitaloon

Aurinkopaneelit omakotitaloon.

Vuoden 2022 kovat pörssisähkönhinnan nousut sekä kyseisen kesän lopulla alkanut kiinteähintaisten sopimusten hinnan korotukset saivat meidätkin miettimään miten sähkön kulutusta voisi hillitä. Omakotitalomme lämpiää maalämmöllä, mikä on pudottanut sähkönkulutuksen noin puoleen verrattuna aiempiin kokemuksiin suorasta sähkölämmityksestä. Toki merkitystä on myös talon paremmalla eristykselläkin, mutta maalämmöllä on ollut selkeä vaikutus kulutukseen. Talvisin käytössä on luonnollisesti myös varaava takka, jolla pyritään myös osaltaan vähentämään sähkön tarvetta. Kesällä sähköä kuluu lämmittämisen sijaan enemmän talon viilentämiseen ilmalämpöpumpuilla. Etenkin kesän sähkötarpeita silmällä pitäen päädyimme syksyllä 2022 tilaamaan aurinkopaneelit meidän omakotitaloon. Emme olleet tilauksen kanssa ihan yksin, ja asennusta saikin odottaa toukokuulle 2023 asti. Nyt vihdoin asennus on suoritettu ja pääsemme nauttimaan auringon energiasta.

Päätimme tilata paneelit energiayhtiöltämme Oomilta. Oomin tarjoama paketti vaikutti laadukkaalta ja hinnaltaan laatuun nähden kohtuulliselta. Valintaa helpotti myös Oomin lupaus ostaa ylijäämäenergia takaisin ilman perusmaksua tai käsittelykuluja, kunhan meillä on jatkossakin Oomin sähkösopimus.

Aurinkovoimala

Aurinkopaneelit omakotitaloon.

Alunperin oma ajatuksemme oli asentaa paneelit erillisen autotallin katolle, joka olisi suunnaltaan optimaalisesti etelään. Hyvin nopeasti myyjän kanssa jutellessa kuitenkin kävi selväksi ettei autotallin katolle mahdu kovinkaan suurta voimalaa, joten suunnitelmissa siirryttiin omakotitalon kattoon. Talon suunta ei ole täysin optimaalinen, mutta onneksi toisen lipan suunta on kaakkoon. Lipalle saatiin mahtumaan 20 paneelia, joiden yhteistehoksi tulee 8 kWp. Oomilta saadussa vuosituottoarviossa voimalan vuosituotoksi arvioidaan noin 6800 kWh, mikä vastaa neljäsosaa meidän vuosikulutuksesta.

Oomin paneeleille annetaan 30 vuoden tuottotakuu. Tuottotakuu tarkoittaa, että paneelien tuotantokyky pitäisi olla tuolloin vielä noin 85% alkuperäisestä. Paneelit ovat molemmin puolin lasitettu, mikä kuulostaa kestävämmältä kuin joidenkin valmistajien muovipinnoite.

Aurinkopaneelit omakotitaloon.

Asennus

Aurinkopaneelien asennus ajoittui toukokuun loppuun. Muutama hyvä viikko ehti mennä jo aurinkoisia päiviä ohi, mutta oletettavasti kuitenkin kesällä aurinkoa vielä saadaan. Asennuksesta tuli ensin tekstiviesti-ilmoitus noin kuukautta ennen asennusta. Pari viikkoa ennen asennusviikkoa asennusfirman edustaja soitteli ja valitsimme tarkan asennuspäivän ja miten paneelit saapuvat tontille edellisellä viikolla. Puhelussa kävimme läpi myös odotettavissa olevan asennuksen keston ja miten prosessi jatkuu asennuksen jälkeen.

Aurinkopaneelit asennettiin yhden päivän aikana. Päivän suurimpia valintoja oli mihin invertteri, joka muuntaa paneeleilta tulevan tasavirran verkkoon sopivaksi vaihtovirraksi, asennettaisiin. Meillä lopulta parhaaksi paikaksi osoittautui ulkoseinä, jolloin invertteri saa riittävän tuuletuksen. Voimala asennettiin toimintakuintoiseksi ja testattiin asennuksen päätteeksi, mutta kytkettiin pois päältä kunnes sähköverkkoyhtiöltä tulee käyttöönottolupa. Asennuksen jälkeen asentajat tekevät paikalliselle siirtoyhtiölle ilmoituksen asennuksesta ja käyttöönottoluvan pitäisi saapua noin viikon kuluessa siitä.

Voimalan takaisinmaksuaikaa on hiukan hankala laskea, kun ylijäämä sähköstä maksetaan pörssisähkön mukaan ja pörssisähkö näyttää kesäisin olevan suhteellisen halpaa. Toisaalta tuo kannustaa käyttämään tuotannosta mahdollisimman paljon itse. Kesällä kulutusta tuleekin talon viilennyksestä, hybridiauton lataamisesta sekä uima-altaan lämmityksestä. Pyykin ja tiskien pesukin kannattaa ajoittaa jatkossa aurinkoiseen aikaan.

Aurinkopaneelit omakotitaloon.

Asennuksen päätteksi asennetut aurinkopaneelit ja koko voimala testattiin. Hiukan jopa yllättäen vielä kolmen jälkeen iltapäivällä, jolloin aurinko on kääntynyt jo lounaan puolelle paneeleista irtosi 5-6 kW. Paneelit näyttävät tuottavan pientä tuottoa hyvinkin myöhään ja kesäkuun alun 21 aikoihin, jolloin aurinko on jo talon harjan takana laskemassa piiloon, paneeleista irtoaa 200W tehoa. Mielenkiinnolla seuraamme miten kesän aurinkoiset päivät tuottavat ja päästäänkö huipputehoihin.

One Reply to “Aurinkopaneelit omakotitaloon”

  1. Kiitos perusteellisesta selvityksestä. Meillä pohditaan taloyhtiössä aurikopaneeleiden tarvetta. Tuo sähköautojen laataaminen onkin hyvä argumentti yhtiökokoukselle. Kiitos ideasta, enpä tullut itse ajatelleeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *