Älykoti ja pörssisähkö

Älykoti ja pörssisähkö

Älykoti ja pörssisähkö. Viime talvena olimme onnellisessa asemassa, kun kalliin pörssisähkön aikana meillä oli vielä voimassa edullinen kiinteä määräaikainen sähkösopimus. Tänä kesänä se ilo päättyi ja sopimusta uusittaessa määräaikaiset sopimukset olivat 10-15 c/kWh hinnoissa. Pörssisähkö on kesän aikana ollut pääsääntöisesti alle 10 c/kWh ja välillä jopa negatiivinen. Niinpä päädyimme ottamaan toistaiseksi pörssisähköön pohjautuvan sopimuksen. Pörssisähköön siirtymisen myötä aloimme seuraamaan Tuntihinta-appilla sähkön hintaa ja ajoittamaan kulutusta edullisemmille tunneille. Vaikka appin avulla hinnan saakin helposti selville, olisi kiva jos sen näkisi kotona jostain yhdellä vilkaisulla. Silloin ajatuksiin nousi viime vuonna julkaistu artikkeli älykodin sovellutuksesta, jossa lampun väri muuttuu sähkön hinnan mukaan. Hankimamme Homeyn avulla tuollainen onkin helppo toteuttaa.

Tarvikkeet ja toteutus

Jotta kotiin saadaan lamppu, joka vaihtaa väriä pörssisähkön hinnan mukaan, tarvitaan loppujen lopuksi melko vähän tarvikkeita. Näkyvin osa sovellutusta on tietenkin itse lamppu. Lampun voi valita oman mieltymyksen mukaan. Me päädyimme tilaamaan pienen Iittalan Lantern lampun, joka sopii kivasti muuhun sisustukseen. Lampussa itsessään ei tarvitse olla älyä, sillä kaikki älykkyys on polttimossa ja älykodin keskittimessä. Lampun sisään tarvitaan polttimo, jonka väriä voi säätää. Valitsimme polttimoksi Ikean Trådfri sarjasta E14-kannalla olevan väriä vaihtavan älypolttimon. Lampun ja polttimon lisäksi tarvitaan sovellutuksen äly, jolla päätellään ja ohjataan lampun väriä. Äly sijaitsee älykodin keskittimessä, jota meillä edustaa Homey. Homey toimii keskittimenä ja siihen saa ladattua erilaisia appeja, joiden avulla siihen voi kytkeä erilaisia laitteita sekä palveluita. Sähkönhinnan seuraamiseen löytyy oma appi, samoin Ikean Trådfri sarjan älylaitteille.

Toteutuksessa ensin pitää polttimo lisätä Homeyn hallintaan. Ikean polttimossa paritus onnistuu, kun 6 kertaa peräkkäin kääntää kytkimestä polttimoon virrat pois ja päälle, jolloin polttimo menee kytkentämoodiin ja Homey löytää polttimon. Tämän jälkeen polttimon voi sammuttaa tai kytkeä päälle vaikka kännykästä. Samoin onnistuu himmennys tai värin vaihto (periaatteessa samat mitä Ikean myymällä kaukosäätimelläkin voi tehdä). Seuraavaksi tarvitaan pörssisähkön tuntihinnat. Ne saa suoraan Happy Spot Price appin kautta. Appille kerrotaan missä maassa ollaan, jolloin se osaa hakea oikean maan tuntihinnan. Tuntihinta ja polttimon värimuutokset yhdistetään Homeyn flow:lla. Flow kuvaa päättelylogiikan sekä siitä seuraavan toiminnan. Sähkönhintaa seuraava appi käynnistää flown aina kun tuntihinta muuttuu. Seuraavaksi päättelyketjussa verrataan tuntihintaa annettuihin hintarajoihin ja sen perusteella logiikka päivittää valon väriä määritysten mukaisesti.

Ensimmäiseen versioon ajattelimme laittaa valon vihreäksi, jos pörssisähkön hinta on alle 5 c/kWh. Jos hinta ylittää 10 c/kWh valo voisi olla pinkki ja näiden välissä sininen. Valo muuttuu punaiseksi, jos mennään yli 20 c/kWh hintaan. Rajoja tullaan varmasti tarkistelemaan kokemusten mukaisesti.

Älykoti ja pörssisähkö.

Mitä seuraavaksi

Sähkön hinnan perusteella voisi ajatella muitakin sovellutuksia. Jos logiikkaan liittää Homeyhyn kytketyt RuuviTag lämpötila-anturit ja viilentävän ilmalämpöpumpun, voisi talon viilennys tarpeen päätellä lämpötilojen mukaan ja ajoittaa vielä halvemmille tunneille. Talon ja käyttöveden lämmitys ovat suuria energiasyöppöjä, ja niiden ajastaminen olisi varmasti tehokas säästökeino. Meillä maalämpöpumppu ja lämminvesivaraajat ovat sen verran vanhempaa mallia, ettei niiden ohjaaminen ole ihan mutkatonta. Kaikkiin näihin voisi lisätä vielä aurinkopaneelien tuoton, ja näin ohjata mahdollisimman paljon tuotosta omaan käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *