Älykoti pihavalot

Älykoti pihavalot

Aloitimme älyn lisäämisen kotiimme vuonna 2022. Kipinä kodin automaation nostoon saimme jo rakentamisen aikoihin vuonna 2004, mutta silloin järjestelmät olivat vielä melko kalliita ja vaikeakäyttöisiä. Myöskään langattomuus ei vielä tuolloin ollut itsestäänselvyys. Tänä päivänä älykoti syntyy jo edullisesti ja helposti. Aloitukseen ei tarvita välttämättä suuria järjestelmiä, vaan aloittaa voi yhdellä tai muutamalla laitteella ja kännykällä.

Älykoti. Homey Pro.

Meidän älykoti alkoi hankkimalla par RuuviTag langatonta lämpötilanturia korvaamaan elinkaarensa päässä ollut sääasema. Lämpötilaantureiden jälkeen seuraavaksi hankimme muutamia wifi kytkettäviä sisä- ja ulkopistorasioita, joilla voitiin korvata vanhat mekaaniset pistorasia-ajastimet. Pikkuhiljaa laitteiden lisääntymisen myötä alkoi puhelimessa olla useamman eri valmistajan appeja, joilla ohjattiin eri laitteita. Eri appienkin kanssa pärjää, mutta tilannetta helpottamaan hankimme Homey Pro älykodin keskittimen. Homey osaa hallita useiden eri valmistajien laitteita yhden käyttöliittymän kautta. Homeyn omasta ”sovelluskaupasta” löytyy pluginit yleisimpien valmistajien laitteisiin sekä useita erilaisia apuohjelmia, joita voi hyödyntää laitteiden ohjaukseen. Mikäli johonkin uuteen laitteeseen ei vielä löytyisi sopivaa pluginia, yhteisön kehittäjät julkaisevat jatkuvasti lisää joten oletettavasti pian sellainenkin löytyy.

Älykoti pihavalot.

Pihavalot

Asensimme jo talon rakennusvaiheessa pihalle ulkovalot. Tänä kesänä karsimme niistä noin puolet pois. Osa valaisimista oli vaurioitunut lasten harrastusten kautta. Lamppuja oli paikoitellen myös turhan tiuhassa. Vuosien varrella myös kokemuksen kautta on selvinnyt paremmin missä valoja tarvitaan. Samalla jäljelle jääneiden polttimot vaihdettiin LED-polttimoihin, jolloin myös sitä kautta saatiin hiukan kulutussäästöä. Aiemmin valoja ohjattiin digitaalisella ajastimella, jonka ohjelmointi muutaman napin kautta ei ollut mikään nautinto. Ohjelmointia tarvittiin useamman kerran vuodessa, kun valojen päällä oloa piti säätää päivän pituuden vaihtelun mukaan.

Älykoti pihavalot.

Valaisinten päivityksen yhteydessä myös valojen ohjaus vaihdettiin pois digitaalisen kytkimen takaa. Ohajukseen hankittiin Shellyn virtamittauksella varustettu wifiin kytkettävä relemoduli. Homeyn sovelluksista löytyy tuki myös Shellyn laitteille, ja näin ulkovalojen ohjaus saatiin myös älykodin muiden ohjausten kanssa samaan. Ensimmäisessä vaiheessa ulkovalojen ohjaus noudattaa pitkälti vanhaa mallia, eli valot palavat aamulla töihin lähdön aikaan sekä illalla kun palataan töistä tai harrastuksista. Homeyn ohjelmointien avulla ajastuksiin saadaan helposti hiukan älyä. Nyt valot eivät syty jos suunniteltu aika on aamulla auringonnousun jälkeen tai illalla ennen auringonlaskua. Samaan tapaan pois kytkennässä voidaan käyttää älyä, joka osaa päätellä sammutetaanko valot kellon vain auringonnousun koitettua.

Älykoti. Halloween valaistus.

Pihavalojen lisäksi pihalla olevat halloween ja jouluvalot ovat vastaavien ohjausten takana. Niitäkin ohjataan Homeyn kautta. Älykoti tulee saamaan jatkossakin lisää toiminnallisuuksia ja älykkäämpiä ohjauksia. Ohjauksia voi hienosäätää ja niiden osana voi käyttää apuohjelmia joiden avulla ohjauksista saadaan vieläkin dynaamisempia. Homeyn avulla ohjauksen apuna voidaan käyttää myös pörssisähkön hintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *