Lumilinko

Lumilinko

Lumilinko on mietityttänyt jo useamman vuoden. Yhden syksyn ja alkutalven meillä aiemmin olikin sellainen yhdistelmäkone, johon sai vaihdettua lumettomalle kaudelle harjan. Kyseinen laite toimi harjakoneena ihan kivasti, mutta lumilinkona oli täysi susi. Lumilinko ei jaksanut heittää nuoskalunta ja pakkasella terät jäätyivät ja katkoivat murtopultit. Silloin kokeilu jäi hyvin lyhyeksi. Toisaalta silloin vielä lumityöt olivat hyvää hyötyliikuntaa ja pihapiirissä oli useampikin lumitöihin kykenevä henkilö. Ainoastaan pahimpien nuoskamyrskyjen yhteydessä tuli kirottua kuinka painavaa lumi märkänä onkaan. Sittemmin lumitöiden tekijöiden joukko on harventunut ja muutenkin olemme alkaneet kaipaamaan helpotusta lumitöihin.

Keväällä 2022 päätimme uudestaan hankkia lumilingon, keväällä vain kaikilla alkoi olla varastot tyhjinä joten emme saaneet konetta enää kevään lumitöihin. Tällä kertaa valinnassa painottui laatu ja teho. Pohjimmaisena vaatimuksena oli, että lingon pitää selvitä 200-300 neliön pinta-alasta ja pystyä heittämään myös nuoskalunta. Valinnassa jätettiin suosiolla sivuun kaikki halvimmat ”kiinakoneet”, ja keskityttiin laatumerkkeihin kuten Stiga ja Husqvarna. Husqvarna on tullut muuta kautta tutuksi merkiksi ja Husqvarnaan yhdistyy mielikuva laadusta. Kesällä silmiin osui erään pienkoneita myyvän liikkeen mainos, jossa Husqvarnan ST 124 -mallinen lumilinko oli edellisen talven hinnalla ja noin 100 euroa muita verkkokauppoja halvemmalla. Ilmeisesti kyseessä oli edellisen kauden malli, joka oli jäänyt vielä varastoon. Se ei sinänsä meitä haitannut, ja niinpä kyseinen lumilinko päätyi meidän autotalliin.

Huqvarnan lumilinko

ST 124

ST 124 on Husqvarnan pienin polttomoottorikäyttöinen lumilinko. 4,5 kW teho on kotikäyttöön tarkoitettujen linkojen luokassa siellä tehokkaammassa päässä. 61 cm työleveys riittää meidän pihaan varsin hyvin, ja muutamissa kohdissa ei paljoa leveämmällä pääse kunnolla työskentelemään. Lingossa on sekä perinteinen naru-startti, että sähköstartti. Sähköstartti tarvitsee jatkojohdolla 230V syötön, jonka tietysti saa irroittaa moottorin käynnistyttyä. Molempia tuli viime talvena kokeiltua ja molemmilla käynnistyi helposti.

Lunta riittää

Lumilingon ostamisen myötä ajatuksissa oli ajatus, että talvi olisi lingon hankkimisen jälkeen varmasti vähäluminen. Lunta kuitenkin oli ja ajoittain ihan kunnon määriä. Linkoa päästiin testaamaan sekä reilulla pakkaslumella, että nuoskalumella. Useammankin kerran mieleen tuli tyytyväisyys valinnasta. Oikeastaan riippumatta lumen koostumuksesta, linko jaksoi heittää sen vaivatta. Mekaanisesti käänneltävän heittoputken säätämisenkin oppi varsin nopeasti, jonka jälkeen lumet sai heitettyä melko tarkasti haluamaansa paikkaan. Ajallisesti lumitöiden teko lingon avulla on hiukan nopeampaa kuin lumikolalla ja -lapiolla. Hyöty tulee enemmän nuoskalumen siirtelyn keveydestä ja lumet saa helpommin kasattua, kuin lihasvoimaan pohjautuvilla ratkaisuilla. Lingolla sai ajettua lumet myös yllättävän kapeistakin kohdista ilman että lumet olisivat olleet esimerkiksi talon seinissä. Lumilinko oli ehdottomasti kannattava ostos, ja välillä miettiikin miten sitä pärjäsi ilman.

Lumilinko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *