Sijoitusasunnon hankkiminen

Sijoitusasunnon hankkiminen

Edellisen sijoitusasunnon hankimme viime vuonna Espanjasta. Jotta pysyisimme vuonna 2019 asetetussa tavoitteessamme hankkia vähintään yksi asunto vuodessa, alkaa pian olla kiire löytää seuraava. Seuraavan sijoitusasunnon hankkiminen on ollu mielessä koko vuoden, mutta markkinatilanteen seuraaminen on viivästyttänyt hankintaa. Toisaalta markkina vaikuttaa ostajalle edulliselta, mutta uhkakuvat taantumasta sekä korkeat korot ovat olleet vaakakupissa.

Sijoitusasunnon hankkiminen

Markkinatilanne

Inflaatio ja korkojen nousu ovat saaneet osan asunnon omistajista tuskastumaan kustannusten nousuun. Erityisesti uusien asuntojen yhtiölainojen lyhennysvapaiden päättyminen on saattanut tulla yllätyksenä. Uutisissakin on ollut juttua pääomavastikkeiden moninkertaistumisista. Samalla 70-luvun kohteissa linjasaneeraukset ovat nyt työnalla, pian alkamassa tai juuri valmistuneet. Linjasaneeraus on monesti taloyhtiön suurin remontti, ja siitäkin aiheutuu merkittävää kulujen nousua pääomavastikkeiden muodossa.

Samaan aikaan asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet. Uutisissa näkyy myös otsikoita tyhjistä ja lähes tyhjistä uudiskohteista. Korkeat yhtiölainamäärät ovat myrkkyä nykyisellä korkotasolla. Markkinoilla uudisrakenkamisen aloitukset ovat jäissä, joten rakennusliikkeet kaipaavat töitä ja korjausrakentamisen puolella on nähtävissä positiivista kilpailua. Kilpailun myötä esimerkiksi linjasaneerausten kustannukset ovatkin jopa laskeneet. Yhtiökokousten suuri puheenaihe vanhemmissa yhtiöissä onkin, kenellä on varaa suuriin remontteihin. Etenkin suurten asuntojen omistajille tuhannen euron molemmin puolin liikkuvat neliöhinnat ovat varmasti iso huoli.

Osaltaan linjasaneerausten ajankohtaisuus ja lainanhoitokustannusten nousu on saanut ihmiset myös laittamaan asuntonsa myyntiin välttääkseen kustannukset. Myynnissä vaikuttaa olevan kohtuullisen paljon asuntoja, mutta hintatasot ovat pudonneet selvästi. Samalla myyntiajat etenkin meidän seuraamien kohteiden kohdalla ovat pidentyneet. Sama ilmoitus saattaa olla listoilla kuukausia. Välillä vaihtuu välittäjä ja sama asunto samoilla kuvilla tulee uudelleen markkinoille.

Sijoitusasunnon hankkiminen

Sijoitusasunnon hankkiminen

Pankin kanssa yhteistyö on tässäkin markkinatilanteessa toiminut hyvin. Lainalupaus on ollut voimassa kokoajan, eikä siitä ole ollut tarvetta vääntää. Pieni muutos toimintamalliin on tullut. Nykyään pankki haluaa hyväksyä kohteet ennen tarjoamista. Hyväksyntä onneksi toimii kevyellä protokollalla. Laitamme yhteyshenkilölle tiedon kohteista ja hiukan arviota millä hintatasoilla aiomme tarjota ja pankin puolelta tulee viestillä hyväksyntä kohteelle. Tai vaihtoehtoisesti voimme soittaa ja käydä kohteen läpi puhelimessa. Pankin kanssa toimiessa auttaa, kun on oma excel jossa kohteiden kannattavuus on laskettu. Tällöin pankinkin on helpompi luottaa, että toiminta on kestävällä pohjalla mikä pienentää heidän riskiä.

Yleinen asuntojen hintojen lasku on tuonut meidänkin haarukkaan sopivia kohteita uusilta alueilta. Itäinen Helsinki on ollut aiemminkin meidän listoilla, mutta hiukan siinä rajoilla ovatko oikeasti kannattavia. Samaan aikaan nyt listoille on noussut kohteita Haagan suunnalta sekä aiemmin kovin kalliin oloisesta Leppävaarasta. Kaikki nämä osuvat meidän radanvarsistrategiaan, ja lähdemmekin nyt laittamaan niitä järjestykseen ja tekemään tarjouksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *