Aurinkopaneelien vuotuinen tuotto ja säästöt

Aurinkopaneelien vuotuinen tuotto ja säästöt

Meillä on ollut aurinkopaneelit nyt vuoden. Niinpä on hyvä aika tutkailla millainen on ollut aurinkopaneelien vuotuinen tuotto ja säästöt. Samalla voi verrata verrata kuinka lähelle suunniteltua tuottoa päästiin ja mikä fiilis on jäänyt paneeleista. Viime talvi oli, ainakin meidän mielestä, harvinaisen pitkä. Lunta saatiin maahan jo marraskuun lopulla ja viimeiset kunnon lumipyryt tulivat vielä huhtikuun loppupuolella. Lumi estää tuotantoa tehokkaasti peittämällä katolle asennetut paneelit.

Aurinkopaneelien vuotuinen tuotto ja säästöt.

Odotusarvo

Aurinkopaneelien laskennallinen tuottoarvio on 6 800 kWh/vuosi. Talon suunnan ollessa pikkuisen epäedullisesti katon lappeen ollessa kaakossa, odotusarvona on ettei ihan tuohon päästä. Myöskin pitkä talvi saattaa vaikuttaa saavutettavaan tuottoon. Euromääräisesti tuotto kohdistuu paljolti kesään, jolloin pörssisähkön hinta on yleensä huomattavasti talvea alhaisempi. 8 kWp järjestelmän maksimituotto on 8 kW, joskaan ihan maksimiin ei useinkaan päästä. Odotusarvo on hankittaessa oli 7,5 kW luokkaa, eli hiukan olisi mainostetuissa tehoissa myyntipuhetta mukana.

Aurinkopaneelien vuotuinen tuotto ja säästöt.

Toteumat

Lähdetään purkamaan toteumia hetkellisen tuoton maksimista. Korkein hetkellinen tuotto mitä tilastoista löysimme, oli 8,2 kW, joskaan tuollaisia hetkiä ei ole edes päivittäin kesäisinä päivinäkään. Kuitenkin tuo kumoaa ennakkoluulot ja paneeleille annettu teho on saavutettavissa ja jopa hetkellisesti ylitettävissä.

Aurinkopaneelien tuotannossa oli pitkästä talvesta huolimatta vain kaksi täysin 0 W kuukautta, tammikuu ja helmikuu. Tuotannon määrä putosi tasaisesti kesä- ja heinäkuun huipuista kuukausi kuukaudelta. Maaliskuussa tuotanto alkoi taas uudestaan ja lumimassoista huolimatta ylitti lokakuun tuoton. Huhtikuu näyttää syyskuun kaltaiselta, tuoton ollessa hiukan alle 500 kWh. Kuukausituoton huiput olivat viime vuoden kesäkuussa, jolloin aurinkopaneelit tuottivat lähes 1 200 kWh.

Aurinkopaneelien vuotuinen tuotto ja säästöt.

Monena kuukautena olemme tuottaneet aurinkovoimalla hetkittäin enemmän sähköä kuin mitä pystymme itse käyttämään. Parhaimmillaan laskulla on ollut hyvityksenä lähes 20 euroa. Verratessa sähkön kulutusta edellisen vuoden vastaaviin kuukausiin, näkyy aurinkopaneelien tuotto etenkin kesäisin laskutetussa kulutuksessa. Verratessa 6/2022-5/2023 jaksoa on huomioitava, että teimme astetta alemmas toimenpiteitä syksyllä 2022. Niinpä heinäkuun 2022 ja heinäkuun 2023 huima säästö yli 1 000 kWh ei ole täysin vertailukelpoinen, mutta kyllä siellä noin 500 kWh edestä on aurinkosähköä. Syksyllä molemmat automme vaihtuivat sähköisiin, joita ladattiin vuoden aikana paria poikkeusta lukuunottamatta kotona omalla laturilla. Etenkin talvikuukausien nousu autojen kulutuksissa näkyy myös sähkön kulutuksessa.

Aurinkopaneelien vuotuinen tuotto ja säästöt.

Aurinkopaneelit tuntuvat edelleen hyvältä hankinnalta. aurinkopaneelien vuotuinen tuotto ja säästöt ovat vastanneet melko hyvin odotuksia, vaikka arvioidusta vuosituotosta jäätiinkin noin 1 000 kWh. Kevään maalämpöpumpun uudistaminen tuo oletettavasti säästöjä talven kulutukseen, mutta kesäkaudelle aurinkopaneelit toimivat erittäin hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *