Linjasaneerauksen tilannekatsaus

Linjasaneerauksen tilannekatsaus

Linjasaneerauksen tilannekatsaus. Taloyhtiöissä, joissa sijoitusasuntomme sijaitsevat, on molemmissa urakoitu linjasaneerauksen merkeissä. Molemmat yhtiöt päätyivät perinteiseen malliin, jossa sekä vesiputket että viemärit uusitaan. Molempien yhtiöiden alkuperäinen kylppäri oli rakennusvaiheessa paikalleen nostettu peltikylppäri. Peltikylppärin voisi saneerata leikkaamalla pelteihin reikiä ja rakentamalla uuden kylppärin vanhan sisään. Meidän remonteissa päädyttiin kuitenkin purkamaan vanhat peltiseinät pois. Ainakin meidän näkökulmasta ratkaisu oli hyvä, sillä seinien taakse olisi voinut jäädä vaikka millaisia kosteusvaurioita joiden toteaminen ilman purkua olisi voinut olla vaikeaa. Sähköjen osalta molemmissa yhtiöissä päädyttiin uusimaan vain asuntojen sisäpuolen sähköt sekä ryhmäkeskus. Sähköjen supistaminen vain asunnon sisäpuolisiin osiin toi yhtiölle merkittävän säästön. Laajan sähköremontin osuus kokonaisuudesta olisi hankesuunnitelman perusteella ollut jopa 15% lisäys nykyiseen hintaan.

Linjasaneerauksen tilannekatsaus

Tilanne

Noin puoli vuotta toista ennen aloitettu remontti on saatu lähes valmiiksi. Meidän asunnon osalta remontti ajoittui vuoden alkuun ja valmistui hiihtoloman aikoihin. Remontin osalta ei asunnossa tullut vastaan muita yllätyksiä kuin aiemman osakkaan tekemä liesikupuviritys, jonka ilmanvaihtokanava viritys purettiin. Enemmän huolta aiheutti ennen remontin alkua esiin tullut vesivahinko. Vessan lavuaarin viemäriliitos oli vuosien varrella löystynyt ja tiputtellut vettä seinän sisään. Vesi oli kastellut meidän asunnosta kylppärin ja makkarin välisen seinän, mutta isommin vahinkoa aiheutui alakerran asunnoille. Tässä oli ehkä myös ainakin osasyy asunnon huonolle ilmalle. Remontin yhteydessä hormien läpiviennit on tiivistetty ja suojattu palokatkoin. Myös lavuaarin rakenne on nyt sellainen, että vastaavan kaltainen vuoto tulisi heti näkyviin.

Linjasaneerauksen tilannekatsaus

Toisen yhtiön osalta meidän asunnon remontti alkaa nyt syyskuun alussa. Haitta-aika on tässä yhtiössä puristettu pari viikkoa lyhyemmäksi, ollen tasan kaksi kalenterikuukautta. Huoneiston valintojen osalta ei ollut juurikaan eroja toiseen yhtiöön. Suurimpina mainittakoon putkien pinta-asennuksen muuttaminen seinän sisään sekä lavuaarin alakaapin luokittelu lisämaksulliseksi. Sähköjen ja yleiskaapeloinnin osalta laajuus oli lähes identtinen.

Molempien yhtiöiden kohdalla hallitus päätti jo alkuvaiheessa, että palovaroittimet kytketään verkkovirtaan. Taustalla tuleva muutos vastuunjaossa, kun palovaroittimet siirtyvät yhtiön kunnossapitovastuulle. Suuremmissa asunnoissa (yli 60 m2) toiseksi varoittimeksi asennettiin yhtiön valitsema akkukäyttöinen varoitin.

Linjasaneerauksen tilannekatsaus

Molempien yhtiöiden osalta linjasaneerausurakat ovat sujuneet aikataulussaan. Molempien osalta myös lisätöiden määrä on pysynyt erittäin pienenä alle 5%:ssa. Kummassakaan yhtiössä ei ole jouduttu riitelemään, vaan kaikki esiin nousseet asiat on voitu käsitellä rauhallisesti. Syksyn alv-muutos tuo toisen yhtiön urakkaan oman mausteensa, ja sen vaikutuksia vielä selvitellään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *