Espanjan hintataso asuntosijoittajan silmin

Espanjan hintataso asuntosijoittajan silmin

Etelä-Eurooppaa pidetään edelleen Suomea edullisempana. Joissakin asioissa tuo pitääkin paikkansa edelleen vaikka hinnat ovat sielläkin nousseet. Tällä kertaa pureudumme asuntosijoittamisen näkökulmasta Espanjan hintatason pohtimiseen. Ruuan hintaa emme tällä kertaa tutki, mutta pohdinnassa on vuokrien, netin, sähkön ja veden hintataso. Nämä ovat asuntosijoittajan näkökulmasta merkittäviä kulueriä.

Espanjan hintataso asuntosijoittajan silmin

Vuokrat

Vuokrien hinnoissa on paljon heittoa riippuen vuokrauksen pituudesta ja vuodenajasta. Vuokra sisältää yleensä kalustetun asunnon lisäksi nettiyhteyden ja veden. Sähkö on yleensä erikseen kulutuksen mukaan. Ilmoituksia lukiessa on hyvä olla tarkkana, sillä vaihtelua esiintyy. Vuokrauksissa on tunnistettavissa kolme erilaista kategoriaa. Jokaiseen kategoriaan sovelletaan osin erilaisia lakipykäliä.

Pitkäaikaiset vuokraajat, jotka vuokraavat asunnon toistaiseksi tai vähintään vuodeksi. Pitkien sopimusten päättyessä vuokraajalla on oikeuksia jatkaa sopimusta halutessaan. Pitkissä sopimuksissa myös kuukausihinta on alhaisin, ja parin makuuhuoneen kerrostaloasunnon voi saada muutamalla satasella kuussa.

Keskipitkän ajan vuokraajat ovat suomalaisille vuokraajille talvikaudella tutuimpia. Yleisin vuokra-aika vaikuttaisi olevan noin 6 kuukautta. Vuokran määrä määritellään kuukausivuokrana, mutta aloitus- ja lopetuskuukaudelta vuokra suhteutetaan päivien lukumäärän mukaan. Hintataso on noin 500 eurosta kuukaudessa ylöspäin.

Kolmas kategoria ovat lyhytaikaiset vuokraajat. Alle kahden kuukauden sopimukset lasketaan lyhytaikaisiksi, ja niihin tarvitaan erillinen turistilisenssi. Lyhytaikainen vuokraus keskittyy kesään toukokuusta syyskuulle. Vuokrahinnat ovat usein viikkohintoja tai päivähintoja. Keäsäisin asuntosijoittajan tuotto on korkeimmillaan, sillä viikosta voi saada saman kuin muina aikoina kuukaudesta. Lyhytaikaisissa vuokrauksissa on melko usein myös jokin kWh määrä sähköä laskettu mukaan hintaan.

Espanja lomalla

Nettiyhteys

Ainakin Torrevieja/Orihuela Costan alueella valokuituverkko on hyvin kattava, ja oikeastaan ainoa saatavilla oleva kiinteä laajakaista. Toki vanhempiakin teknologioita saa, mutta niitä voi joutua metsästämään. Kuituliittymän voi tilata helposti netistä. Vaihtoehtoisesti ostareilta löytyy usein vähintään yhden operaattorin myyntipisteitä, jossa tilaaminen käy helposti. Jos omaa NIE numeron, on sen kanssa helpoin, mutta myös suomalainen passi pitäisi kelvata. Automaattista veloitusta varten tarvitaan IBAN sekä jokin todiste, että tili on tilaajan oma.

Hintatasoltaan valokuituliittymät ovat selkeästi Suomea halvemmat. Espanjassa saa nopean kuituyhteyden (yleensä 300 Mbit/s tai enemmän) 20-30 euroa kuussa. Suomessa hitaammat (100 Mbit/s) yhteydet näyttäisivät olevan kirjoitushetkellä noin 40 €/kk. Uuden sopimuksen alkuun saa Suomessa monella operaattorilla määräaikaisen alennuksen, jolloin hinta saattaa olla alle 30 €/kk. Espanjassa monet operaattorit tarjoavat myös liittymiä, joissa palvelun voi kytkeä päälle tai pois kuukausikohtaisesti. Tällainen sopii etenkin loma-asujalle, joka viettää Espanjassa vain muutaman kuukauden vuodessa.

Meillä on Espanjassa Avatelin liittymä, joka on toiminut ilman mitään ongelmia. Hyvää palautetta olemme kuulleet myös muista alueen operaattoreista. Suurimmat erot taitavat tulla oheispalveluissa, kuten TV-kanavissa tai puhelinliittymissä.

Sähkö

Sähkösopimuksen vertailu onkin jo huomattavasti vaikeampaa. Espanjassa ei (ainakaan meidän laskulla) laskuteta erikseen siirrosta, mutta joka kuukausi laskutetaan kiinteä arvioituun kokonaismäärään pohjautuva perusmaksu. Energian osalta hinnat ovat selvästi Suomea korkeammat, kiinteähintaisissa sopimuksissa liikutaan yli 20 snt/kWh hinnoissa. Pörssisähkösopimukset ovat ilmeisesti harvinaisempia, mutta niitäkin ilmeisesti on. Paikallisen sähköyhtiön edustajia näkee kaikissa suuremmissa kaupoissa, ja kerran tai kaksi vuodessa voi heidän kanssa tinkiä sopimusta halvemmaksi. Yleensä saa vaivan palkaksi muutaman kympin lahjakortin kauppaan, jossa edustaja on. Lahjakorteissa on yksi pieni huomioitava asia, ne aktivoituvat yleensä vasta pari viikkoa myöhemmin, kun sopimusmuutos on prosessoitu sähköyhtiön puolella.

Espanjan hintataso asuntosijoittajan silmin

Vesi

Vesi on myös hiukan hankala vertailtava. Espanjalaisella vesilaskulla on, kuten maan tapa on, paljon erilaisia sopimukseen ja palveluun liittyviä maksuja. Varsinainen veden hinta vaikuttaa halvemmalle kuin Suomessa. Mutta jos ottaa molempien laskujen loppusumman ja jakaa sen kuutiomäärällä, on hintataso lähes sama. Lopputulos molemmissa tapauksissa 5-6 €/kuutio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *