Lasiterassi

Lasiterassi

Lasiterassi aukaistu kevättä varten.

Rakensimme lasiterassimme 10 vuotta sitten. Silloin terassimme oli laatoitettu ja sateensuojana siinä oli markiisi. Kaipasimme lasitettua terassia, jossa voisi viettää aikaa pidemmälle syksyyn, kuivana. Lasiterassi oli mainio paikka laittaa pienet lapset päiväunille. Kovillakin pakkasilla lasiterassi pysyy inhimillisissä asteissa.

Lasiterassi

Katon valinta

Olemassa olevan terassin päälle rakensimme puisen rungon. Kulmiin 110 x 110 ”piirua”, jonka varaan saimme rakennettua koolauksen katolle. Katon pituudeksi tuli noin 6 metriä, mikä pisti miettimään miten katosta saataisiin vesitiivis. Toiseen reunaan jouduimme jättämään ihmisen kantavan kaistaleen, jonka kautta kuljetaan ullakolle. Muilta osin halusimme toteuttaa katon valokatetyyppisellä ratkaisulla, joka päästää valoa läpi.

Lumikuormaa mietimme hyvinkin tarkasti. Talvisin melko pitkälle katolle kertyy kymmeniä senttejä lunta. Kallistuskulmakaan ei ole mansardikattojen luokkaa, joten oletuksena oli että lumi jää terassin katolle. Talon katolla terassin kohdalla on lumiesteet, mutta kuitenkin on riski että katolta tulee ylimääräistä lumikuormaa myös terassin katolle.

Ratkaisuksi löytyikin kennokate. Kennokate on pinnaltaan sileä levy, joka koostuu pitkittäin kulkevista suorakaiteen muotoisista ”putkista” eli kennoista. Levyjä on eri paksuisia ja paksuuden myötä kasvaa myös kantokyky. Lasiterassin kattoon valitsimme 16mm levyt. Hinnaltaan kennolevy on kalliimpaa kuin perus valokate, mutta kestävyys on ihan eri luokkaa. Kennolevyjä saa myös eri mittaisina ja näin saimme koko pituuden yhdestä palasta. Leveyttä kennolevyillä on, valmistajasta riippuen, noin metri. Levyjen kiinnitystä varten pitää hankkia samaa sarjaa olevat asennustarvikkeet, näin asennuksesta tulee vesitiivis.

10 vuoden kokemuksella valinta osui oikeaan. Katto päästää sopivasti valoa läpi, jotta terassi on valoisa. Se on kestänyt hyvin talvien lumikuormat, etenkin kun runsas lumisina talvina huolehdimme ettei lumikerros pääse liian paksuksi.

Lasiterassin sivu.

Lasiovet terassille

Pyysimme lasitarjouksia muutamasta paikasta, mutta valitsimme lopulta paikallisen toimijan. Saimme heiltä lasiovet kohtuuhintaan ja vieläpä asennettuina. Sivulle liukuvat lasiovet kahdella sivulla antavat suojaa tuulelta ja kylmyydeltä. Ovia avaamalla pääsee lämpö pois kuumina päivinä ja tuulenvire vilvoittaa mukavasti.

Lasiterassi

Muuta terassille

Terassia sunnitellessa halusimme lisätä radion/musiikin kuulumaan terassille. Bilteman venekaiuttimet on helppo koteloida itse ja asentaa kiinteästi terassille. Edullinen autoradio omaan koteloonsa mahdollistaa radion kuuntelun. AUX johdon avulla radion kautta voi kuunnella vaikkapa Spotify-listaansa.

Terassilla on säilytyslaatikko, jossa säilytetään kesän pihapelien tavaroita. Suurin osa pelattavista peleistä meillä pelataan takapihan nurmikolla, joten terassille sijoitettu säilytyslaatikko on pelien lähellä. Täältä on helppo tulla hakemaan krokettia tai vesitykkiä vesisotaan.

Viime kesän lisäys terassikalustukseen on pieni jääkaappi. Jääkaapissa säilyvät juomat kylmänä ja sieltä saa juoman helposti vaikka pihatöihin. Terassin vieressä sijaitsee kesäkeittiö, joten juomilla on menekkiä.

Olemme viettäneet monet illanistujaiset ja juhlat lasiterassilla. Yleensä kesä-aikaan sisällä tulee kuuma ja automaattisesti porukat valuvat ulos. Lasiterassi on varsinkin keväisin ja syksyisin oiva lisä taloon.

Lasiterassi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *