Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon

Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon

Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon.

Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon ei ole aivan niin suoraviivaista kuin se on omaan omakotitaloon. Kerrostalot ovat pääsääntöisesti taloyhtiöitä ja niillä on omat säännöt ja ehdot myös ilmalämpöpumpun asennukselle. Osa taloyhtiöistä kuulemma vieläkin kieltää asennukset, mutta onneksi tämä asenne on monessa yhtiössä kääntynyt jo sallivampaan suuntaan. Ehtoja asennukselle kuitenkin usein asetetaan. Muutostyöilmoitukseen on hyvä liittää heti alkuun mukaan asentajilta etukäteen saatava asennussuunnitelma, jossa on kuvattu yleisesti asennuksen vaiheet ja toimintatavat.

Meidän kokemukset rajoittuvat pariin taloyhtiöön sekä muilta asuntosijoittajilta kuultuihin kokemuksiin. Lähtökohtaisesti taloyhtiöt edellyttävät hoito ja huoltovastuun jäävän osakkaalle. Tämä koskee myös mahdollisesti taloyhtiöremonttien vaatimia purku- ja muutostöitä. Näistä kustannukset jäävät osakkaalle. Ulkoyksikön asennukselle asetetaan myös ehtoja. Tärinänpoisto on erittäin tärkeä, ettei koneen käydessä koko talo jyrise ja kumise. Myös ulkoyksikön äänitasot vaaditaan alle 45 db tasolle. Äänentasossa taustalla Ympäristöministeriön asettamat rajat. Julkisivun yhtenäisyys on taloyhtiöissä yksi mietittävä asia, ja sen vuoksi ulkoyksikkö pitääkin asentaa parvekkeelle siten ettei se näy. Ilmalämpöpumppu muodostaa etenkin kuumilla ilmoilla merkittävän määrän kondenssivettä. Kondenssiveden pois johtaminen on hyvä miettiä ja mikäli parvekkeen vieressä ei ole sopivaa poistoputkea, voi veden kerätä ämpäriin ja kaataa siitä viemäriin. Ulkoyksikkö vaatii myös pistorasiasta sähkön. Mikäli parvekkeella ei valmiiksi ole pistorasiaa, kannattaa tiedustella asentavalta firmalta löytyykö heiltä vaaditut luvat ja tekijät pistorasian asennukseen.

Sisäyksikön kanssa onkin hiukan enemmän vapautta. Sopiva asennuspaikka katsotaan yleensä asentajan kanssa. Sisä- ja ulkoyksikön välillä kulkee eristetyt kylmäaineputket ,sekä kondenssiveden poistoputki. Putket asennetaan pintavetoina siistiin muovikoteloon. Ulkoseinään tarvitaan läpivienti putkille. Kivitaloissa tämä tarkoittaa timattiporausta, joka nostaa kustannuksia n. 300 euroa. Putkien asennuksen jälkeen läpivienti tiivistetään vaatimusten mukaisesti.

Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon.

Ilmalämpöpumpun asennus asuntosijoittamisessa

Ilmalämpöpumpulla nostetaan asunnon tasoa. Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon tai mihin tahansa vuokrauskäytössä olevaan kohteeseen tulkitaan verottajan silmissä perusparannusmenoiksi. Yleensä kone asennuksineen myös ylittää maagisen 1000 euron rajan, joten kustannusta ei voi vähentää verotuksessa kerralla. Verottajan ohjeen mukaisesti kustannukset vähennetään tasapoistoina kymmenen vuoden aikana. Eli Laskun loppusumma esimerkiksi 1500 euroa, jaetaan tasan kymmenelle vuodelle ja joka vuosi (asennusvuosi mukaan lukien) vähennetään sama summa. Esimerkissämme joka vuosi vähennetään 150euroa. Vaikka summa kuulostaakin vuositasolla pieneltä, ovat kaikki verovähennykset tärkeitä ja kotiin päin. 🤑

Toisaalta ilmalämpöpumpun voi nähdä myös sijoituksena, joka nostaa asunnon arvoa. Emme ole vielä hakeneet uutta arviota asennuksen jälkeen, mutta välittäjien kanssa käytyjen keskusteluiden perusteella arvonnousua voisi tulla jopa 3000-5000 euroa. Asumismukavuutta ja vuokrattavuutta viilentävä pumppu tuo joka tapauksessa.😊

Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon.

One Reply to “Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon”

  1. Erittäin hyvä artikkeli. Totta on että lähivuosina tullaan hyviin moneen kerrostalo-osakkeeseen asentamaan ilmalämpöpumppuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *