Asunto Espanjassa – rahoitus

Asunto Espanjassa – rahoitus

Asunto Espanjasta - rahoitus.

Asunto Espanjassa projektin puolella into on lisääntynyt entisestään. Koronapandemian aiheuttama tauko matkailusta, etenkin talven aurinkoloman pois jääminen viime talvelta, nostavat kokoajan kaipuuta auringon alle. Keväälle onneksi on Karibian risteily varattuna, mutta tartuntalukujen myötä pelko senkin peruuntumisesta kalvaa mieltä. Espanjan projektia edistääksemme olemme aloittaneet rahoituskuvioiden selvittelyn. Ulkomailla sijaitsevan sijoituskohteen rahoitus ei ole ihan yhtä helppo kuvio kuin kotimaassa sijaitsevan sijoitusasunnon rahoitus.

Asunto Espanjasta - rahoitus

Rahoitus Suomesta

Ensimmäinen ajatuksemme on ollut kysellä rahoitusta kotimaisilta toimijoilta. Osa rahoituksesta tulee joka tapauksessa meidän pääpankiltamme. Vakuutena tällöin käytämme nykyistä kiinteistöämme sekä asuntosijoitustoiminnasta vapautunutta vakuutta.

Lähtökohtaisesti suomalaiset pankit eivät hyväksy lainan vakuudeksi ulkomaisia kohteita. Sinänsä ymmärrettävää, ei pankeilla ole riittävää paikallistuntemusta kaikista maailman kolkista. Tällä hetkellä Handelsbanken vaikuttaa olevan ainoa pankki, joka olisi valmis rahoittamaan tietyissä Euroopan maissa sijaitsevia kohteita. Kontakti ja asiakassuhde muodostuu Suomen konttoriiin, mutta varsinainen laina tulee heidän eurooppalaisen konttorin kautta. Espanjan kohteisiin rahoittaja olisi Marbellan konttori. Ensimmäiset kekskustelut lähtivätkin heidän kanssa hyvin liikkeelle, mutta esteeksi näyttäisi muodostuvan haluttomuutemme siirtää pankkiasiointia heidän pankkiin. Teimme pankin vaihdon reilu kaksi vuotta sitten, kun aloitimme asuntosijoittamisen. Emme ole tällä hetkellä ajatelleet vaihtavamme pankkia. Nykyisen pankin kanssa asiat ovat sujuneet hyvin ja tilien ja korttien vaihdosta muodostuvalle ylimääräiselle työlle ei ole jaksamista. Myöskään Handelsbankenin muutama kuukausi sitten ilmoittama vetäytyminen Suomen markkinoilta ei varsinaisesti lisää kiinnostusta vaihtaa kyseiseen pankkiin. Jatkamme vielä keskustelua, jos heistä tulisi meille kakkospankki sijoitustoimintaan.

Asunto Espanjasta - rahoitus.

Rahoitus Espanjasta

Toinen vaihtoehto on hankkia osa rahoituksesta paikallisesta pankista. Tässä kohdin hiukan arveluttaa miten lainan hakeminen onnistuu, kun kummallakaan meistä ei ole espanjankielen taitoa. Netin kautta löytyy muutamia suomea puhuvia asiamiehiä, joiden kautta tämäkin pitäisi onnistua. Muutenkin asiamiehen käyttö on ainakin meille välttämättömyys, sillä kaikki asiapaperit pitää ilmeisesti olla espanjankielellä jotta ovat pitäviä. Paikallisen pankin käyttö toisena rahoittajana alkaa vaikuttamaan Handelsbankenin kanssa käytyjen keskusteluiden pohjalta realistisempi vaihtoehto. Tämän hetken tietojen perusteella korkotaso on hiukan korkeampi kuin kotimaisissa lainoissa, noin 2% tasolla. Toisaalta samaa tasoa olisi myös Handelsbankenin kautta saatu laina.

Näiden ajatusten myötä jatkamme joulun ympärillä asian tutkimista ja kohteiden tarkkailua. Mielellämme kuulisimme myös kokemuksista espanjalaisten pankkien käytöstä loma-asunnon rahoituksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *