Nuotiopaikka pihalle

Nuotiopaikka pihalle

Valmis nuotiopaikka.

Rakensimme omakotitalomme pihalle itse suunnitelemamme nuotiopaikan kaksi vuotta sitten. Paikka nuotiolle oli valittu, ainoastaan paikalla oleva kallio aiheutti mutkia matkaan. Emme halunneet räjäyttää kalliota, koska se on kaunis ja siinä on lapsilla hyvä pulkkamäki talvisin. Keksimme tehdä nuotiopaikasta puolikaaren muotoisen, joka on kalliossa kiinni. Nuotiopaikan tekemisen jälkeen, huomasimme että jotain puuttuu ja lisäsimme istuinosan taakse kukkapenkin. Tässä kertaus miten nuotiopaikka pihalle syntyi.

Järkyttävän iso kivi. Kiven halkaisemiseen meni monta päivää.

Vanha kukkapenkki kaivettiin ylös, ja kuoppa täytettiin murskeella ja kivituhkalla. Täyttö tiivistettiin pienellä tärylätkällä. Tulipaikan viereen rakennamme kiinteän penkin. Penkin kohdalta löytyi n. metrin halkaisijaltaan oleva kivi, jonka liikkuttelu ei onnistuisi. Googlettamalla kiven halkaisemiseen löytyi kaksi vaihtoehtoa: kivikiilat ja etanadynamiitti. Kävimme ostamassa 20mm kiviterän iskuporakoneeseen sekä 3 kpl kivikiiloja. Ensin kiveen porattiin n. 10-15 cm välein reikiä. Graniitin poraaminen ei ole mitenkään helppoa, vaan 15-20 cm syvän reiän tekemiseen meni aikaa. Tämän jälkeen kiilat aseteltiin reikiin ja vasaroitiin mahdollisimman syvälle. Kolmella kiilalla sai isoja lohkareita irti. Joka kerralla kiila ei kuitenkaan kiveä halkaissut, olisiko syynä ollut liian matala reikä tai liian harvakseltaan poratut reiät. Tällöin porasimme lisää reikiä ja haimme myös purkin etanadynamiittia auttamaan kiiloja. Loppujen lopuksi kiveä saatiin riittävästi lohkottua, ettei se olisi edessä.

Nuotiopaikka pihalle. Ensimmäinen kerros citymuurikiviä ja arinatulitiiliä.

Tulipaikan rakentaminen

Tiivistetyn kivituhkan päälle asettelimme ensimmäisen kerroksen Citymuurikiviä. Ladontaohjeen mukaan ympyrään menisi 24 kiveä. Meidän tulipesässä on 23 kiveä/kerros, jolloin sisähalkaisijaksi tulee 95 cm. Seuraavat kaksi kerrosta liimattiin kiviliimalla edellisen päälle tiililadonnalla. Kolmella kerroksella korkeudeksi tulee n. 45 cm, joka on osoittautunut varsin toimivaksi.

Tulisijan pohjalle ladoimme pizzauunista ylijääneet arinatulitiilet. Tulitiilien ympärille jäävä alue täytettiin kivituhkalla. Kivituhkaan sai myös hyvin painettua grilliritilän tolpan tukevasti pystyyn. Tulisijan ulkopuolelella jatkoimme pihakivetystä muurikiviin asti.

Vaahtokarkkia paahtamassa.

Istumapaikan rakennetta mietittäessä vaihtoehtoina oli harkoista muuraaminen ja betonista valaminen. Toteutustavaksi valikoitui betonista valaminen ja selkänojan tekeminen harkoista. Betonista valaminen vaikutti järkevimmältä pohjan epätasaisuuden vuoksi sekä penkkiin haluttu pyöreä muoto. Jälkikäteen mietittynä myös pohjassa olisi voinut käyttää harkkoja ja betonia yhdessä.

Penkin oikaisu.

Penkin valaminen

Penkin rakennus aloitettiin vahvistamalla pohja. Pohjasta poistettiin ensin multa ja muu painuva maa-aines. Tilalle laitettiin kivituhkaa joka tiivistettiin. Kivituhkan päälle rakennettiin valua varten muotti. Muottiin käytettiin vanhoja varastosta löytyneitä lautoja sekä kovalevyä.

Valaminen päätettiin tehdä itse S30 sementtilaastia sekoittamalla. Niinpä vanha betonimylly kaivettiin varastosta esiin. Laastia kului reilu 1000 kg, mutta edelleen materiaali jäi halvemmaksi kuin pumppuautolla paikalle tuotu valmisbetoni. Rautakaupoista saa sementtilaastia myös 1000 kg säkeissä, mutta rahtien kanssa hintaero 25 kg säkkeihin jäi vielä melko pieneksi. Valun raudoitukseen käytettiin 4mm valuverkkoa, josta leikattiin sopivia paloja.

Pieniä haasteita valun yhteydessä koettiin valumuotin kestävyyden kanssa. Muotin rakentamisessa kannattaa olla huolellinen ja varmistaa muotin tukevuus. Jälkikäteen ajateltuna muotin olisi voinut muurata harkoista ja täyttää betonilla.

Vielä maalaamaton penkki nuotiopaikalla.

Selkänoja ja viimeistely

Penkin selkänoja muurattiin H-150 harkoista. Selkänojaan valittiin hiukan leveämpi harkko, jotta selkänojan pääliosaa voidaan käyttää koristelyhtyjen sijoitteluun. Harkot muurattiin paikalleen mahdollisimman hyvin kaarevaa muotoa noudattaen.

Penkki ja selkänoja viimeisteltiin Weberin 137-oikaisulaastilla, ja lopulta selkänojastakin saatiin nätin kaareva. Pintalaastin kuivuttua pinta käsiteltiin Tikkurilan kivipohjusteella, jotta vesi ei pääsisi pehmittämään laastia. Alkuperäinen ajatus oli jättää penkki betoni-/laastipinnalle, mutta päädyimme kuitenkin maalaamaan penkin valkoiseksi Kivitex-maalilla. Samaa maalia käytimme pizzauunin maalaamiseen.

Nuotiopaikka pihalle. Halkojen säilytyspaikka.

Puuvarasto ja kukkapenkki

Nuotipaikalla tarvitaan tietysti myös puita, joten oma pieni puuvarasto olisi hyödyllinen. Puuvaraston seinät muurattiin H-75 harkoista ja kansi valettiin betonista. Kantta voi käyttää juomien ja grillattavien ruokien pöytä- ja laskutasona. Pinnat viimeisteltiin 137-oikaisulaastilla. Puuvaraston pohjaksi jätettiin kivituhka. Kivituhkan päälle rakensimme vanhasta leikkimökin portaasta alustan, jotta puut eivät olisi suoraan kostean kivituhkapinnan päällä.

Penkin tausta oli hiukan tylsän oloinen, ja mietimme miten sitä voitaisiin elävöittää. Niinpä saimme ajatuksen tehdä penkin taakse kasveille istutuslaatikon. Istutuslaatikon reuna muurattiin samoilla H-75 harkoilla kuin puuvarasto. Ja pinnat oikaistiin ja viimeisteltiin 137-oikaisulaastilla. Alimpaan kohtaan jätimme hiukan rakoa, jotta ylimääräinen vesi pääsee pois. Pinnanmuodoista johtuen istutuslaatikko on toisesta päästä syvempi kuin toisesta. Pohja tasattiin kivituhkalla, jonka päälle kaadettiin kerros ruukkusoraa. Ruukkusoran päälle sitten tuli multaa n. 30 cm kerros. Kukkapenkki tekikin nuotiopaikasta erittäin viihtyisän.

Valmis nuotiopaikka ja penkki.

Nuotiopaikka pihalle -projekti ylitti odotukset. Nuotion ääressä on viihdytty useana iltana makkaraa ja vaahtokarkkeja paistellen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *