Pizzauuni pihalle

Pizzauuni pihalle

Pizzauuni pihalle.

Pizzauuni pihalle näki päivänvalon 3 vuotta sitten. Suunnittelimme ja teimme uunin itse. Pizzauunin rakentamiseen meni kuivatusaikoineen koko kesä, eli hätäisen hommaa DIY pizzauuni ei ole. Pizzauuni on toiminut moitteettomasti, ja sitä on käytetty varsin usein. Viime vuonna kirjoittelimmekin pizzauunin kuulumisista, ja tuolloin korjailimme muutamaa halkeamaa ja maalasimme pinnan uudestaan.

Pizzauuni pihalle. Valmis pizza.

Pizzauuni on lämmennyt kevään ja alkukesän aikana jo useamman kerran. Jokaisella kerralla huomaa mikä ero on sähköuunilla ja puulämmitteisellä uunilla. Jokaisella paistokerralla tuntuu myös oppivan jotain uutta, pieniä hienosäätöjä miten uunia esilämmittää jotta paistaminen onnistuu tasaisesti.

Pizzat paistumassa.

Pizzaresepti

Taikinan teemme edelleen samalla reseptillä kuin aiemmin. Taikinan vaivaamisessa olemme siirtyneet käyttämään moinitoimikonetta. Koneen kanssa on helpompaa vaivata taikinaa n. 20 minuuttia ennen kuin lisäämme veteen sekoitetun merisuolan. Pidemmällä vaivausajalla taikinasta tulee paremman makuinen ja Pizze-kirjan mukaan myös paremmin sulavaa. Taikina saa nousta yön yli kostean liinan alla. Olemme nyt kokeilleet muutaman kerran kelmua, sillä pyyhe meinaa kuivua yön aikana kuivattaen taikinan pinnan. Kelmu on toiminut hyvin, ja estänyt pinnan kuivumisen. Aamupalan jälkeen taikina jaetaan nyrkin kokoisiin palloihin jotka pyöritetään palloiksi. Pallot jätetään vielä nousemaan lisää pyyhkeen alle.

Pizzauuni pihalla. Pizzat paistumassa.

Täytteisiin ei ole juurikaan tullut muutoksia. Ainoastaan Calabra Picante salamin tilalle olemme vaihtaneet Ndujan. Molemmat ovat tulisia salamimakkaroita. Ensimmäisen ollessa perinteisempää siivuina myytävää salamia. Nduja on tahnamainen tulinen salamimakkara jota saa purkissa. Olimme kuulleet Ndujasta, mutta emme olleet siihen törmänneet. Keväällä sattumalta purkki osui silmään Jumbon Citymarketissa, ja pakkohan sitä oli kokeeksi ostaa. Nduja toimii loistavasti pizzassa jos haluaa hiukan potkua mukaan. Ndujasta tuli kertaheitolla jääkaapin vakioelintarvike.

Pizzauuni pihalle.

Pizzauuni pihalle on ainakin meidän perheessä onnistunut hankinta. Vaikka se vei aikaa, niin kyllä pizza on vaan paljon parempaa pizzauunissa tehtynä. Pizzauunin lämmittäminen menee varsinkin kesäisin vallan mainiosti siinä pihatöiden lomassa. Meillä on pieni puuvarasto heti pizzauunin alapuolella, josta saa puita nopeasti lämmittämiseen. Tietysti myös pizzan pohjalla on suuri merkitys lopputulokseen. Olemme löytäneet hyvän, toimivan reseptin. Pitkä pizzalapio helpottaa pizzojen ottamista uunista ja hyvä harja helpottaa uunin pitämistä puhtaana.

2 Replies to “Pizzauuni pihalle”

  1. Toimisikohan samalla grillinä tämä uuni? Ollut sellainen pizza kivi joskus kokeilussa mutta ei se kyllä uunia millään voita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *