Energian säästäminen

Energian säästäminen

Edellisen talven ja alkusyksyn hurjat energiahinnat ja pelko tulevan talven sähkökatkoista ovat saaneet meidätkin pohtimaan energian kulutusta entistä tarkemmin. Vaikka saammekin nauttia edullisesta kiinteähintaisesta sähkösopimuksesta vielä ensi kesään asti, emme usko energian hinnan laskevan samoille tasoille. Tai ainakin epävarmuus jää vellomaan eivätkä sähköyhtiöt tule tarjoamaan yhtä hyviä hintoja ja ehtoja jatkossa. Toisaalta energian ja sitä kautta kulujen laskeminen tukevat myös taloudellisen riippumattomuuden tavoittelua.

Energian säästäminen.

Lämpötilan laskeminen

Astetta alemmas on ollut yksi tämän syksyn näkyvistä kampanjoista, joilla yhteiskunnallisella tasolla on pyritty vaikuttamaan ihmisiin. Päätimme osallistua astetta alemmas kampanjaa jo ennen kuin edes tiesimme koko kampanjasta. Talomme tärkein lämmitysmuoto on maalämpö, joka itsessään on hyvä valinta laskemaan sähkönkulutusta verrattuna suoraan sähkölämmitykseen. Kesän lopulla pudotimme maalämpöpumpun asetuksista tavoitelämpöä yhdellä asteella. Reilun kahden kuukauden tarkastelulla sähkön kulutus on pudonnut noin 14% vuoden takaiseen verrattuna. Suurta eroa ei elintavoissa muuten ole, ja vertailujakson ulkoilman keskilämpötilakin on ollut puoli astetta kylmempi kuin edellisenä vuonna. Mielenkiinnolla seuraamme miten talven aikana kulutusero kehittyy, ja pysyykö talo tarpeeksi lämpimänä.

Aurinkopaneelit

Kesällä naapurustoon ja muutamalle tuttavalle asennettiin aurinkopaneelit. Meitäkin alkoi kiinnostamaan aurinkopaneelien asennus ja siitä saatava energiasäästö. Etenkin tämän kesän huippuhinnoilla myös sähkön myyminen takaisin verkkoon vaikutti tuottavalta toiminnalta.

Aurinkopaneelien valinta olikin melkoinen savotta. Tarjontaa on runsaasti, mutta helposti saatavan informaation pohjalta eri valmistajien paneelien ja komponenttien eroja on vaikea vertailla. Lopulta päädyimme tilaamaan aurinkopaneelit oman sähköyhtiömme Oomin kautta. Meillä päätöksen Oomin suuntaa käänsi lopulta laadukkaan oloinen paneeli sekä Oomin tarjous ostaa ylimääräinen sähkö ilman marginaalia pörssihinnalla.

Aurinkopaneelien suosiosta kertoo myös toimitusaika. Tilaus tehtiin jo kesällä, mutta odotettu asennusajankohta on vasta ensi keväänä. Viimeisimpien tietojemme mukaan kysyntä on saanut myös aurinkopaneelipakettien hinnat myös nousemaan selvästi.

Aurinkopaneelien hankinnassa yksi iso kysymys on takaisinmaksuaika. Laskenta ei ole helppo, etenkin kun pörssisähkön hinta voi vaihdella hyvinkin rajusti. Meidän katolle sai sovitettua järkevästi 20 paneelia, joiden tehoksi tulee 8 kWp. Järjestelmän vuosituotoksi on arvioitu 6 800 kWh, mikä vastaa noin neljäsosaa vuosikulutuksesta. Nykyisten sähkösopimusten hintatasolla takaisinmaksuajaksi tulisi noin 6 vuotta. Takaisinmaksuaika voi vaihdella useammalla vuodella riippuen miten sähkön hinta kehittyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *