Pizzauuni pihalle – osa 2

Pizzauuni pihalle – osa 2

Pizzat uunissa

Pizzauuni pihalle sarjan ensimmäisessä osassa saatiin uunin arina tehtyä ja laatta valettua arinan pinnan tasoon. Seuraavaksi onkin aika rakentaa itse uuni.

Pizzauuni eroaa leivinuunista selkeimmin hormin sijainnin suhteen. Leivinuunissa hormi on uunin takaosassa, kun pizzauunissa se on uunin etuosassa. Toinen rakenteellinen ratkaisu liittyi iglumaisen kuvun muuraamiseen. Valitsimme napolilaisen mallin, jossa kupu lähtee heti kaartumaan iglumaisesti kohti huippua. Netistä keskustelupalstoilta kaivetun ymmärryksen kautta napolilainen malli olisi parempi pizzoille. Toinen vaihtoehto olisi toskanalainen malli, jossa ensimmäinen kerros muurataan suoralla seinämällä ja vasta sen jälkeen aloittaa kaartuva muoto.

Kuvun rakentaminen

Kuvun rakentamiseen löytyi netistä kaksi erilaista lähestymistapaa. Vaihtoehtona olisi tehdä kupu tulitiilistä, tai valaa tulenkestävästä laastista. Valettaessa kupua varten tehtäisiin muotti hiekkaan esim. hiekkalaatikkoon. Toisessa vaihtoehdossa arinan päälle kasataan hiekasta muotti, jonka päälle kupu valettaisiin. N. metrin halkasijaltaan olevalle kuvulle tulee melkoisesti painoa ja ainakin muualla valettuna kuvun siirtely ilman apuvälineitä olisi haastavaa. Me valitsimme tiilistä muuraamisen. Meidän mielestä tiilipinta uunin sisällä on aidomman ja hienomman näköinen kuin valettu pinta.

Muurausta varten ensin katkaisimme tiilet keskeltä kahteen osaan. Kupu tullaan pinnoittamaan joten katkoksen osuminen juuri keskelle ei ole niin tarkkaa. Helpoin tapa katkaisuun on muurarinvasaralla lyömällä (tähän löytyy ohjevideoita). Giljotiinillä tai laikalla katkaisemalla saa siistimmän pinnan, etenkin jos haluaa jättää pinnoittamatta.

Pizzauuni pihalle muuraamisen tuet

Tiilien pinoamisessa raot jäävät suuriksi ja normaali tulilaasti ei sovellu tiilien kiinnittämiseen. Kiinnitykseen käytettiin tulenkestävää valumassaa, joka sallii suuremmat välit. Ensimmäisen kerroksen pinoaminen onnistuu helposti osassa 1 nähdyn arinaan piirretyn hahmotelman mukaisesti. Seuraavat kerrokset ovatkin hankalampia saada pysymään rakenne kasassa ennen laastin lisäämistä. Tähän ratkaisuna valumuotteina käytetystä kovalevystä tehty muotti kuvun sisäpuolelle, sekä puukiilat joilla ulkopuolelta tuetaan tiiliä. Näistä kunnia Pizzaa Mökkipihalta-blogille. Uunin suuaukon pinosimme kokonaisista tiilistä. Suuaukon tukemiseen muotti tehtiin styroksista.

Tiilien pinoamisen jälkeen, tiilien välit täytettiin tulenkestävällä valumassalla. Massan työaika on melko lyhyt ja sitä kannattaa sekoittaa vain sen verran kuin kerkeää käyttämään. Tiilien väliin massan lisääminen on melko hidasta. Meillä parhaaksi tavaksi osoittautui laastikauha ja omat sormet (hanskojen käyttö suositeltavaa). Kauhalla laastia saumaan ja kauhan kärjellä sekä sormilla massan painaminen tiilien rakoihin. Meillä valumassaa kului reilu 2 säkillistä. Valun kuivumiseen kuluu n. 2 viikkoa, jonka jälkeen päästiin uuniin tekemään ensimmäiset tulet.

Pizzauuni pihalle saumat täytettynä

Hormi

Talonrakentamisesta oli varastoon jäänyt Schiedelin keraamisia hormielementtejä. Näistä saatiin uunille rakennettua siisti hormi. Uunin etuosaa muuratessa jätettiin suuaukon yläosaan tilaa hormille. Hormin etupuolelle laitettiin leikattu tiili poikittain tukemaan rakennetta, sekä tuomaan siisti pinta. Hormin alaosan kiinnittämiseen ja aukkojen täyttöön käytettiin samaa tulenkestävää valumassaa. Hormin elementit kiinnitettiin toisiinsa tulenkestävällä massalla.

Pizzauuni pihalle - hormi

Pizzauuni pihalle jatkuu kolmannella osalla, jossa käydään läpi uunin pinnan viimeistelyä.

<a href="https://www.bloglovin.com/blog/20492083/?claim=edgy8e3xqtv">Blogia voi seurata myös Bloglovinissa</a>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *