Lainaa Espanjasta

Lainaa Espanjasta

Löysimme vihdoin unelma-asuntomme Espanjasta. Suomalaiset pankit eivät huomioi (Handelsbankenia lukuunottamatta) ulkomaisia omistuksia vakuutena, eikä kotimaisia vakuuksia ole riittävästi asunnon ostoon. Niinpä päädyimme hakemaan myös lainaa Espanjasta.

Lainaa Espanjasta.

Asuntomme sijaitsee Torreviejan lähellä Alicanten maakunnassa. Torreviejassa on tätä kirjoittaessa kolmessa pankissa suomea puhuva virkailija. Pankeista saa yleensä tietoa kiinteistövälittäjiltä, joilla myös suorat kontaktit pankkeihin. Niinpä lähdimme kyselemään lainaa Bank Interiltä, Banco Sabadelilta sekä CaixaBankilta. Laitoimme ensimmäiset kyselyt lainoista jo tammikuussa, mutta Espanjassa ei lainakeskustelu etene ennen kuin on rahoitettava kohde selvillä. Toisaalta, kun kohde on selvillä tuntuu asiat etenevän jokseenkin sujuvasti. Sujuva voi tuntua suhteelliselta, sillä lainan nostoprosessi voi kestää parikin kuukautta.

Lainaa Espanjasta.

Lainahakemus ja dokumentit

Ostettavan kohteen selvittyä alkaa varsinainen lainan hakeminen. Jokaisella pankilla on oma lainahakemusdokumentti, joka tulee täyttää. Digtalisaatio ei ole vielä Espanjassa edennyt ihan samaan kuin Suomessa, joten kaikki dokumentit täytellään koneella ja lähetetään sähköpostilla. Caixalla on olemassa oleville asiakkaille jonkinlainen verkkoviestijärjestelmä, mutta tunnuksia ei saa ennen kuin on asiakas.

Lainahakemuksen lisäksi tarvitaan joukko muita dokumentteja, joita ilman pankeilta ei saa edes alustavaa lainatarjousta. Lähtökohtaisesti kaikki pankit ovat halunneet samat dokumentit. Hiukan vaihtelua on ollut halutaanko kahden vai kolmen kuukauden palkkakuitit.

Kaikilta hakijoilta pyydetään ensimmäiseksi kuvat passeista. NIE-numeroa ei vielä tässä kohdin vaadita, mutta varsinaiseen velkakirjaan se tarvitaan. NIE-numeron hakemisesta tarkemmin asunnon ostaminen Espanjasta kirjoituksissa. Luottokelpoisuuuden arviointiin pankit vaativat luottotietoraportin, jonka saa maksutta ladata kerran vuodessa esimerkiksi Suomen Asiakastiedon sivuilta. Tulojen ja lainanmaksukyvyn varmistamiseksi vaaditaan viimeisin verotuspäätös sekä kahden tai kolmen kuukauden palkkakuitit. Osa pankeista saattaa edellyttää myös tiliotteita ja/tai lainojen maksukuitteja.

Lainaa Espanjasta.

Lainan hakeminen

Lainan hakeminen tapahtuu pääosin sähköpostin välityksellä, ainakin jos asioi suoraan paikallisen pankin suomalaisen työntekijän kanssa. Paikalliselta kiinteistövälittäjältä saa yhteystiedot pankkeihin. Dokumenttien lähetyksen jälkeen menee yleensä muutamista päivistä pariin viikkoon, ennen kuin saa vastauksia takaisin. Ainakin tällä hetkellä Torreviejan alueen pankeilla ja heidän suomalaisilla työntekijöillä tuntuu olevan kovin kiire, kun suomalaiset ovat innostuneet ostamaan loma-asuntoja Espanjasta. Papereiden analysoinnin jälkeen pankilta tulee lainatarjous ja lainasimulaatio eli korkotiedot sekä maksusuunnitelma. Osalla pankeista tulee vain yksi versio, ja osalla kaksi tai kolme versiota. Versioissa yleensä korko tai marginaali vaihtelee, ja se voi olla kiinteä tai Euriboriin sidottu vaihtuva korko. Marginaaliin vaikuttaa pankin kautta hankittavat muut palvelut. Yleisiä lainan kylkeen myytäviä palveluita ovat henkivakuutus, kotivakuutus, sijoitusrahasto ja vartiointipalvelut. Jokaisella lisäpalvelulla on oma parin kymmenyksen vaikutus marginaaliin.

Lainan nostamisesta veloitetaan järjestelypalkkio. Omana kustannuksena tarjouksessa näkyy yleensä myös arviointimaksu. Pankki hankkii asunnon arvosta oman ”virallisen” arvion. Asunnon vakuusarvo määräytyy joko kauppahinnan tai arvion perusteella, näistä valitaan pienempi.

Lainan allekirjoituksen voi valtuuttaa asianhoitajalle. Tällöin he käyvät ensin hyväksyttämässä valtakirjan pankin lakiosastolla. Ennen lainan nostoa asianhoitajan pitää käydä leimaamassa lainasopimus myös notaarilla. Notaarin käsittely pitää olla 10 päivää ennen varsinaista kauppapäivää.

Bougainvillea kukka.

Haettaessa lainaa Espanjasta, pitää varautua tavallista suurempaan määrään byrokratiaa. Byrokratia vie myös aikansa, ja lainan hakuun pitää varata riittävästi aikaa. Asunnon ostamisen esisopimukseen voi kirjata ehdon lainan saannille, kuten Suomessakin tarjouksiin usein laitetaan. Dokumenttien lähettäminen sähköpostilla ei ole kaikkein turvallisin vaihtoehto, mutta Espanjalaisten pankkien kanssa ainoa järkevä vaihtoehto.

One Reply to “Lainaa Espanjasta”

  1. Kiitos artikkelista, todella tärkeää inffoa. Eikös espanjaan muuttaessa tarvita se NIE numero ja miten sen voi hakea helposti? Oletko kirjoittanut aiheesta, täytyy lukea lisää blogistasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *