Siirtyminen sähköautoiluun

Siirtyminen sähköautoiluun

Jonkin aikaa sitten kirjoittelimme perheen kakkosauton hajoamisesta ja sitä kautta siirtymisestä sähköautoiluun. Vaikka kakkosauton tilalle hankittu ID.3 on mukava auto ajaa ja täyttää kakkosauton paikan hienosti. Huomaa hintahaitarin alapään valinnan olevan selkeästi pikkuauto. Myös sisustus ja tuntuma yleisesti ovat linjassa hinnan kanssa. Sähköllä ajelu osoittautui kuitenkin varsin mukavaksi, auto reagoi hyvin ja hiljaisuus on oma plussansa. Aika nopeasti perheessämme heräsi keskustelu, josko olisi aika harkita myös ykkösauton vaihtaminen sähköiseen.

Siirtyminen sähköautoiluun. ID3

Plug-in hybridi

Mercedeksen GLC plug-in hybridi on ollut mukava auto ajella, ja bensamoottori sähkömoottorin kaverina on ollut erittäin positiivinen kokemus. Kokemukseen on varmasti vaikuttanut myös Mercedeksen yleisesti korkea laatu. Vuosimallin 2017 GLC plug-in hybridin akku vain on turhan pieni. Yhdellä latauksella on päässyt hiukan yli tai alle 20km. Toki kilometri määrä on tuosta hiukan noussut sitä mukaan miten auto on pystynyt lataamaan jarrutuksista lisää toimintamatkaa. Pääosin autolla ajeltiin pk-seudulla työmatkoja ja lasten harrastusmatkoja. Keskimääräinen bensan kulutus autolla oli 5,5-6 litraa/100km. Meidän ajomäärillä autoa sai tankata viikottain, noin 80€ kerralla. 1,9 €/litra hinnalla GLC:lle tulisi noin 11€/100km kustannusta, ilman sähkölatauksen hintaa. Noin 8 kW akun lataaminen täyteen keskimääräisellä 10c/kWh hinnalla olisi alle euron. Julkisissa latureissa hinta olisi noin kolminkertainen.

Siirtyminen sähköautoiluun. EQC

Sähköautoiluun

Yli kuuden vuoden ikä ja mahdolliset tulevat huoltokustannukset saivat meidät miettimään GLC:n vaihtoa joko uudempaan Mercedeksen GLC:n tai sitten täysähköiseen EQC:n. Merkistä ei hirveästi tarvinnut keskustella, Mersu on osoittautunut meidän käyttöön erittäin mukavaksi autoksi.

Auton huoltokulut ovat osoittautuneet suurimmaksi yllätyseräksi auton omistamisessa. Aiemmassa Audi Q7:ssa niitä meidän kohdalle sattui todella paljon. Vaikka autoa huollatettiin hyvässä huoltamossa, joka ei ollut Audin virallinen huolto, tuli ylimääräisiä kuluja useita tuhansia. Niinpä tällä kertaa auton vaihtoon lähdettiin kahdella vaihtoehdolla. Joko auto hankittaisiin rahoituksella ja autoon otettaisiin huolenpitosopimus, tai sitten kokeiltaisiin yksityisleasingia. Tällä kertaa päädyimme yksityisleasingiin, siitä oma kirjoitus myöhemmin.

Laskeskelimme, että GLC:n huoltoihin pitää laskea vähintään 400-500 euroa vuodessa, ja sen lisäksi on vielä suuri riski (meidän tuurilla suuri riski), että jotain kallista hajoaa ja puhutaan muutamasta tuhannesta eurosta helposti. Polttoaineisiin GLC:n kanssa normaalisti menee 300-350€/kk, eikä polttoaineen hinta taida laskea tulevaisuudessakaan. EQC:n kohdalla bensakulujen tilalle tulee toki latausmaksut. EQC:n keskikulutus on 20-25 kWh/100km, tulisi vertailevaksi käyttöhinnaksi parista eurosta noin 8 euroon (julkiset laturit). Etenkin oman laturin kanssa voi lataamisen ajoittaa halvoille tunneille, ja hyödyntää aurinkopaneelien energiaa, niin käyttökustannusten pitäisi laskea huomattavasti.

Sähköautojen latauspaikka.

Lyhyellä kokemuksella siirtyminen sähköautoiluun on ollut positiivinen kokemus. Lähiaikoina tulossa kirjoitusta ykstiyisleasingista ja todennäköisesti myös päivitystä sähköautoiluun kunhan kelit hiukan kylmenevät ja muutenkin kokemusta latailusta kertyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *