Espanjan asunnon ilmastointi

Espanjan asunnon ilmastointi

Tänä kesänä olimme suunnitelleet toteuttavamme kesäloman aikana muutamia pieniä huoltotoimia ja päivityksiä Espanjan asunnollemme. Alkuperäisessä suunnitelmassa oli uusia vanhempien sänky sekä päivittää osa asunnon valaisimista. Kesäloman alku sai kuitenkin hiukan haastavan alun, kun asuntomme makuuhuonekerroksen ilmastointi ei lähtenytkään käyntiin. Makuuhuoneissa lämpötila lähenteli 30 astetta, joten nukkuminen tulisi olemaan hikistä hommaa.

Espanjan asunnon ilmastointi.

Ilmastointi

Ilmastoinnin hajoaminen ei ollut meidän suunnitelmissa. Kyseessä oli koko makuuhuoneherroksesta huolehtiva kanavakone. Vaikka kone olikin noin 15 vuotta vanha ei sen hajoamista odottanut ihan vielä. Toisaalta koneella alkoi olla jo ikää sen verran, että hajoaminen ei ole täysin yllättävä ja koneen korjaaminen kannattaisi hyvin epätodennäköisesti.

Huoneiden viilentämiseksi käytettiin läpivetoa, mutta ei silläkään makuuhuoneiden viilentäminen oikein onnistunut. Ensiapuna hankimme makuuhuoneisiin propellit, joilla ilma saatiin hiukan kiertämään ja tuuletusta tehostettu. Näillä keinoilla saatiin huoneet edes jotenkin nukkumiskelpoisiksi.

Espanjan asunnon ilmastointi.

Koneen hajoaminen huomattiin sunnuntaina ja heti maanantaina aamupäivällä olimme yhteydessä paikalliseen suomen kieliseen ilmastointiyrittäjään. Finn-Trick oli entuudestaan tuttu, olivathan he käyneet jo viime kesänä puhdistamassa ja desinfioimassa molemmat ilmastointikoneet. Jussin kanssa neuvottelut sujuivat helposti ja nopeasti. Aluksi asennus sovittiin ensimmäiseen vapaaseen kohtaan, mikä olisi ollut viikon päähän tiistaille. Maanantaikin olisi muuten onnistunut, mutta täällä on silloin Juhannus ja ihmisillä vapaapäivä. Tiistaina kuitenkin selvisi, että keskiviikolle suunniteltu asennus voisikin siirtyä hiukan edemmäs ja Finn-Trick:n kaverit pääsivät asentamaan meille uuden koneen jo saman viikon keskiviikkona. Kahden päivän toimitusaika odotti kaikki villeimmätkin odotuksemme.

Koneeksi valikoitui edelleen kanvailmastointilaite, jotta viileä tai talvisin lämmin, ilma saadaan jaettua mahdollisimman tasaisesti molempiin makkareihin. Vanhan koneen ollessa hiukan alle 5 kW tehoinen, oli aika helppoa valita suht saman kokoinen laite myös tilalle. Makuuhuonekerroksessa pinta-alaa on noin 40 neliömetriä, joten 5 kW koneen pitäisi kuulemma riittää hyvin. Panasonicin laitteessa oli kiinnostavina ominaisuuksina myös ionisaattori ilman suodattamiseen.

Hinnoiltaan koneet eivät suuresti Suomen hinnoista poikkea. Tavalliset seinään kiinnitettävät ilmaläpöpumput ovat hinnoiltaan tuhannen euron molemmin puolin asennettuina. Kanvakoneet ovat kalliimpia ja niissä hinnat ovat jonkin verran yli kahden tuhannen euron.

Espanjan asunnon ilmastointi.

Eipä meillä tuossa oikeasti hirveästi vaihtoehtoja ollut. Etenkin vuokrattavuuden kannalta ilmastointi on välttämätön. Ja talvella myös lämmitykselle on välillä tarvetta. Uuden koneen hyötysuhde on vanhaa parempi ja vaikutus sähkön kulutukseen voi olla hyvinkin merkittävä. Jo ensimmäisen yön jälkeen oli helppo todeta uuden koneen ja ionisaattorin hyöty. Toivotamme kaikille aurinkoista Juhannusta ☀️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *