Turistilisenssin hakeminen Espanjassa

Turistilisenssin hakeminen Espanjassa

Turistilisenssin hakeminen Espanjassa.

Espanjassa monessa kunnassa ja kaupungissa on omia säädöksiään koskien asuntojen vuokraamista. Erityisesti lyhytaikaista vuokraamista pyritään kontrolloimaan. Näin myös Valencian itsehallintoalueella. Torreviejan ja Orihuelan alueella ainakin tarvitaan lyhytaikaiseen vuokraamiseen turistilisenssi, joka pitää hakea erikseen. Turistilisenssin hakeminen on oma lähes vuoden kestävä prosessi. Yleisesti lyhytaikaiseksi vuokraukseksi mielletään lomalaisten viikkovuokraaminen. Osalle se on yksi viikko ja osalle 2-4 viikkoa. Tarkkaa määritelmää lyhytaikaiselle vuokraamiselle emme ole mistään löytäneet, mutta melko yleinen käsitys tuntuu olevan alle kahden kuukauden vuokraus voisi täyttää lyhytaikaisen vuokraamisen tunnusmerkit.

Turistilisenssin hakeminen Espanjassa.

Prosessi

Yksinkertaisimmillaan turistilisenssin voi ulkoistaa välittäjälle, joka voi hakea kohteeseen oman lisenssin, mutta tällöin lisenssi on sidottu kyseiseen välittäjään eikä siirry asunnon mukana. Tällaista välittäjän lisenssiä ei myöskään voi tietääksemme käyttää esimerkiksi AirBnB ilmoituksissa.

Turistilisenssin hakeminen Espanjassa.

Oman turistilisenssin voi hakea itse tai siihen voi käyttää asianhoitajaa, kuten me teimme. Ennen varsinaisen turistilisenssin tai vuokrausluvan hakemista pitää saada kapupungintalolta vuokrauskelpoisuustodistus. Todistuksen saamiseen pitää varata aikaa, sillä se ei tule ihan sormia napsauttamalla. Meillä aikaa hakemuksen jättämisestä vuokrauskelpoisuustodistuksen saamiseen meni lähes 9 kuukautta. Vielä vuotta aiemmin ajat olivat vieläkin pidempiä, ja prosessi saattoi viedä jopa 1,5 vuotta. Joitakin tarkennuksia virkailijat olivat asianhoitajalta pyytäneet matkan varrella. Kesäkuussa vihdoin saimme todistuksen asunnon vuokrauskelpoisuudesta ja varsinaisen turistilisenssin hakeminen pääsi eteenpäin.

Turistilisenssin hakeminen Espanjassa.

Vuokrauskelpoisuustodistuksen saamisen jälkeen pitää tehdä vielä erikseen hakemus turistilisenssin tai vuokrausluvan saamiseksi. Tämä vaihe yleensä on nopea ja puhutaan muutamasta viikosta. Hakemukseen tarvitaan perustietoja asunnosta, kuten makuuhuoneiden määrä, makuupaikkojen lukumäärä, osoite ja kaavakuva (jonka asianhoitaja sai netistä). Näiden lisäksi pitää esittää vuokraukseen sopiva vakuutuskirja, eli asunnon pitää olla vakuutettu. Vastuuvakuutus on kuulemma tärkein osa ja lisäksi vuokraamisen pitää olla vakuutuksessa sallittu.

Lopputulemana saimme heinäkuun alussa vuokraluvan eli turistilisenssin. Todistus luvasta tuli sähköpostiin pdf-muodossa. Luvan VT-alkuista numeroa tulee käyttää jatkossa kaikessa markkinoinnissa. Lisäksi pitäisi teettää lupanumeron sisältävä muovinen tai metallinen kyltti, joka kiinnitetään talon seinään. Kyltin teettämistä hiukan vielä pohditaan ja selvitellään, sillä se saattaa lisätä myös asunnon valtaajien mielenkiintoa, kun näkyy selvästi että asunto on myös vuokrauskäytössä. Seuraamme tilannetta ja katsotaan jos tulee painetta esimerkiksi poliisin suunnalta niin teetetään sitten kyltti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *