Kesän iloja aurinkopaneeleista ja pörssisähköstä

Kesän iloja aurinkopaneeleista ja pörssisähköstä

Kesän aurinkoiset kelit ja keskimääräisesti edullinen pörssisähkö ovat iloisia uutisia omakotiasujalle, jolla on aurinkopaneelit katolla. Vaikka perheessä on kaksi sähköautoa, voi edullisen sähkön aikana niitä ladata melko huolettomasti. Aurinkopaneeleista saatava rahallinen tuotto ei halvan sähkön aikana ole korkea, joten auringosta saatavaa sähköä kannattaakin käyttää mahdollisimman paljon omaan käyttöön.

Kesän iloja aurinkopaneeleista ja pörssisähköstä.

Pörssisähkö

Tänäkin kesänä pörssisähkö on ollut hyvin tasaisesti halpaa. Mielestämme kaikki alle 5 snt/kWh hinnat ovat halpoja. Vertailukohtana käytämme ennen Ukrainan sodan myötä tullutta energian hintapiikkiä yleisesti käytössä olleet noin 5 snt/kWh määräaikaiset sähkösopimukset. Meilläkin oli aiemmin tuollainen, mutta reilu vuosi sitten kun tuli aika uusia sopimus olivat hinnat yli tuplaten tuohon. Silloiset tarjoukset pyörivät noin 12 snt/kWh tasolla. Tuolloin päädyimme kokeilemaan pörssisähköä, emmekä ole katuneet.

Tänä kesänä meidän elämässä oli kaksi suurempaa poikkeusta verrattuna edelliseen kesään. Vuotta aiemmin taloudessamme oli yksi lataushybridi, kun tällä hetkellä pihassa on kaksi täyssähköautoa. Toinen ero aiempiin vuosiin, oli lähes neljän viikon loma Espanjassa. Tuolloin kodin ylläpitoon (mm. jääkaappi, pakastin ja maalämpöpumppu) kului aurinkotuoton jälkeen yhteensä alle 10 kWh päivässä.

Kesän iloja aurinkopaneeleista ja pörssisähköstä.

Sähköautot

Alle 10 kW akusta on siirrytty kahteen 60-100 kW akkuun, joita ladata. Onneksi aikoinaan asensimme kotiimme oman latausaseman. Täyssähköjen lataaminen hitaalla laturilla pistorasiasta ei riittäisi etenkään talvella. Kesän lämpö on eduksi sähköautoille, ja niiden kulutukset ovat noin puolet talven kulutuksesta. Niinpä päivittäiskäytössä olevaa autoakaan ei tarvitse ladata kuin kerran tai kaksi viikossa. Työaikojen takia latausta ei voida aina ajoittaa aurinkotuoton huippuihin, joten auton lataus näkyy myös sähkölaitoksen kulutusraportoinnissa piikkeinä. Usein miten latauksen ajoittaminen iltaan kuitenkin tarjosi lähes nollahintoja tai jopa negatiivisia hintoja. Hintojen päälle tulee siirtomaksut, mutta edelleen kokonaisuutena varsin edullista aikaa.

Kulutuksen ajoittamisen avulla yksikköhinnat ovat olleet kulutuksen aikoihin usein hyvin alhaalla. Kesäkuussa kuukauden kulutuksen keskihinta oli vielä 4,23 snt/kWh. Kesäkuun alussa pörssisähkö oli muuta kesää korkeampi. Heinäkuussa keskihinta putosi alle kahteen senttiin, ollen 1,78 snt/kWh. Elokuu oli kesän edullisin kuukausi, jolloin keskihinnaksi jäi 0,82 snt/kWh. Ensimmäistä kertaa meidän historiassa heinäkuun lasku jäi niin pieneksi, että sähköyhtiö yhdisti sen elokuun laskuun.

Kesän iloja aurinkopaneeleista ja pörssisähköstä.

Pörssisähköön liittyy aina riski hintapiikeistä. Tällä hetkellä median viesti vaikuttaisi odottavan viime talven kaltaista kohtuullista hintatasoa, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Aurinkopaneeleista on apua vielä pari kuukautta, minkä jälkeen tuotto on pientä kunnes huhtikuun aikoihin aletaan taas saada hiukan enemmän sähköä sitäkin kautta.

2 Replies to “Kesän iloja aurinkopaneeleista ja pörssisähköstä”

  1. Millaiset kulut Espanjansassa on noin ylipäätään? Lähinnä netti/sähkö/vesi/vuokrat? Pitää lukea tätä blogia enemmänkin.

    1. Kiitos palautteesta, kirjoittelemme hinnoista oman kirjoituksen hyvinkin pian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *