Linjasaneerauksien eteneminen

Linjasaneerauksien eteneminen

Linjasaneerauksien eteneminen lähestyy uusia merkkipaaluja. Toisessa yhtiössä alkaa meidän asunnon osalta remontti olla valmistumassa. Ja toisessa on ensimmäinen linja vihdoinkin alkamassa. Aikataulullisesti taloyhtiöt etenevät noin 6 kuukauden erolla toisistaan. Aikataulun ero oli alussa lähes 12 kuukauden luokkaa. Molemmat yhtiöt tekivät ensin hankesuunnitelman, jonka pohjalta edettiin seuraaviin vaiheisiin. Toteutussuunnittelun ja urakkavaiheen suhteen yhtiöiden välillä alkoi tulla eroa. Toisen yhtiön valitessa perinteisen mallin, jossa suunnittelu ja urakointi on erotettu toisistaan. Ja toisen yhtiön valitessa KVR-mallin, jossa urakoitsijalla on kokonaisvastuu sekä suunnitelmista että urakasta.

Linjasaneerauksien eteneminen.

Yllätykset urakan aikana

Projektissa pidemmällä olevassa yhtiössä ensimmäiset linjat on jo luovutettu ja asukkaita on muuttanut takaisin asuntoihinsa. Meidän asunto on linjassa 4 ja luovutuksen aikataulu on suunnitelmien mukaan helmikuun loppupuolella. Tässä yhtiössä toteutussuunnittelun teki urakoitsijasta riippumaton suunnittelutoimisto, ja valmiiden suunnitelmien avulla kilpailutettiin urakka. Valittu suunnittelija oli tarjouskilpailun edullisimpia, ja kun hallituksen kesken emme keksineet perusteita toisille hiukan kalliimmille vaihtoehdoille, tuli kyseinen toimisto valituksi. Urakan aikana on ikävästi noussut pintaan muutama asia, jotka eivät ole toteutuskelpoisia tai ovat lisävaatimuksia rakennusluvassa. Yksi merkittävä kokonaisuus on sähköauton latausvalmiuden rakentaminen. Vaatimuksesta keskusteltiin suunnittelun aikana, mutta sähkösuunnittelijalla ei ollut tietoa kyseisestä vaatimuksesta. Rakennusluvan yhteydessä siitä tulikin sitten pakollinen vaatimus, ja taloyhtiö joutui tilaamaan lisää suunnittelua. Tilannetta ei yhtään helpottanut, että sähkösuunnittelija oli tällä välin jäänyt eläkkeelle. Muutama muukin puute suunnitelmista on löytynyt, joita maallikkohallituksen on ollut vaikea havaita suunnittelun yhteydessä.

Linjasaneerauksien eteneminen

Toisessa yhtiössä päädyttiin KVR-malliin, jossa urakoitsija vastaa myös suunnittelusta. Suunnittelua varten heillä on yhteistyökumppani, joka hoitaa varsinaisen suunnittelun. Urakoitsijan yhteistyökumppanina on hiukan suurempi toimisto, jotka tarjosivat myös toiseen yhtiöön. Toisen yhtiön kilpailutuksessa olivat hinnaltaan selkeästi valittua kalliimpi. Tämän hetken tuntemuksilla kyseinen suunnittelija on toisen yhtiön suunnittelijaa parempi ja olisi todennäköisesti ollut hintansa väärti. Suunnittelijan suurimpia etuja on ollut kyky hahmottaa paikkoja, joissa vanha tapa tehdä ei ole ollut kaikkein paras. Esimerkiksi suihkukaappien siirtäminen toiseen kulmaan on parantanut kylppärin käytettävyyttä ja helpottanut joitakin kalustevalintoja. KVR-malli on myös hiukan nopeuttanut prosessia, ja hankesuunnitelman jälkeisestä kilpailutuksesta rakennuslupaan kuluin vain noin puoli vuotta. Perinteisen mallin viedessä lähes vuoden.

Linjasaneerauksien eteneminen

Molempien linjasaneerauksien eteneminen yhtiötasolla etenee edelleen aikataulussa. Ensimmäisen yhtiön osalta muutaman asunnon kohdalla on ollut joitakin viiveitä, mutta ne ovat enemmänkin kyseisen asunnon osakkaasta johtuvia. Tyhjennys viivästynyt tai sitten löytyy vuosien varrella tehtyjä omia korjauksia joiden korjaaminen vaatii pidemmän ajan kuin suunnitelmiin on varattu. Palataan asiaan, kun helmikuussa valmistuva kylppäri on luovutettu ja tarkastettu. Toisen yhtiön osalta meidän asunnon vuoro on vasta syksyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *