Asuntosijoittamisen vuosi 2023 yhteenveto

Asuntosijoittamisen vuosi 2023 yhteenveto

Asuntosijoittamisen vuosi 2023 on ollut melkoisen vaiherikas ja kiireinen. Vaikka vuokralaisten suhteen ei kotimaassa ole ollut vaihtelua, on vuoteen mahtunut muuten tapahtumia. Vuoden teemoina on monissa keskusteluissa ollut etenkin talouden taantuma, rakentamisen hiipuminen sekä korkeat korot. Meidän kohteissa vuotta värittivät linjasaneeraukset, vesivahinko sekä Espanjan asunnon ensimmäiset vuokrauskokemukset.

Asuntosijoittamisen vuosi 2023 yhteenveto.

2023 yhteenveto

Keravan asuntojen vuokrauksessa molemmissa asunnoissa pysyivät samat vuokralaiset. Molemmat ovat maksaneet vuokransa sovitusti, eikä perintätoimiin ole tarvinnut lähteä. Toisen asunnon vuokratuottoa heikensi loppusyksystä ilmennyt vesivahinko sekä linjasaneeraus. Kylpyhuoneen kotelon sisällä ollut viemäri-/vesilukko oli löystynyt ja valuttanut vettä rakenteisiin. Asunnon makuuhuone oli käyttökelvoton useamman kuukauden ja tulee kuntoon vasta asunnossa joulukuussa alkaneessa linjasaneerauksessa. Makuuhuoneen osalta laskimme neliöperusteisesti alennuksen vuokraan. Linjasaneerauksen ajan olemme perineet asunnosta vain noin 10% suuruista varastovuokraa asukkaan tavaroiden säilytyksen osalta.

Keravalla korotimme vuokraa toisessa asunnossa ensimmäistä kertaa. Vuokraa korotettiin sopimukseen kirjattu maksimi 5%. Korotusta perustelimme linjasaneerauksen tuomalla tason nostolla. Toiseen asuntoon emme tällä kertaa tehneet vielä korotusta, mutta tiedotimme vuokralaiselle korotuksen olevan ajankohtainen vuoden päästä. Tässäkin kohtaa korotuksen perusteena on linjasaneeraus ja sen tuoma tason nosto. Tänä vuonna ei kumpaankaan Keravan asunnoista tarvinnut uusia kodinkoneita. Kaikesta huolimatta molempien Keravan asuntojen vuokratuotto on pysynyt 8% hujakoilla. Molempien asuntojen kassavirta on verojen jälkeen noin sata euroa per asunto per kuukausi.

2023 yhtiökokouksissa tulimme valituiksi molemmissa yhtiöissä jatkokaudelle hallituksiin. Molempien yhtiöiden linjasaneeraus urakat etenivät vuonna 2023. Toisessa yhtiössä päästiin loppusyksystä jo urakassa alkuun ja toisessa käynnisteltiin KVR-urakan suunnitteluvaihe. Jälkimmäisessä kohteessa urakka alkoi vuoden vaihteessa ja asuntojen osalta jo keväällä 2024. On ollut mielenkiintoista seurata ja olla mukana vaikuttamassa molempien projektien etenemiseen. Vuonna 2023 on saanut osallistua hallituksen jäsenenä erilaisiin suunnittelu ja työmaakokouksiin melko tiuhaan. Kokouksia kertyi vuoden ajalle yli 25 kappaletta.

Asuntosijoittamisen vuosi 2023 yhteenveto.

Espanjan asunto

Omakotitalomme sivuasunnon vuokraus on ollut odotetun tylsää. Vuokralaiset ovat samat kuin aiemminkin ja vuokrat tulevat sovitusti. Espanjan asunnon osalta vuosi 2022 jäi ilman vuokralaisia, mutta jo helmikuussa 2023 asunto sai ensimmäiset vuokralaiset, jotka asuivatkin Espanjan lämmössä kesäkuun loppuun asti. Kesällä asunnossa ei ollut vuokralaisia. Kesän vuokrausta hidasti turistilisenssin puute, mikä käytännössä estää alle kahden kuukauden vuokraukset. Turistilisenssi saatiin hakuun vuoden 2023 aikana, ja katsotaan saadaanko se jo käyttöön tulevalle kesälle. Espanjassa kulujen puolelle nousi yllätyksenä uunin ja lieden uusiminen, sekä suunniteltu aurinkotuolien uusiminen. Vuokratuotto jäi 3% hujakoille, pääosin syynä tyhjien kuukausien suuri määrä. Espanjalaisen pankin appi seuraa kiinteistön arvon kehitystä ja sen mukaan asunnon arvo olisi noussut jo 62,22%. Vaikka asuntoa emme ole myymässä, lämmittää tuollainen arvio mieltä kummasti.

Asuntosijoittamisen vuosi 2023 yhteenveto.

Asuntosijoittamisen vuosi 2023 yhteenveto onkin hyvä päättää kokonaisarvioon, että vuosi oli odotusten mukainen. Vaikka toisessa asunnossa olikin vesivahinko ja linjasaneerauksen tuoma vajaa kuukausi, jäi Keravan osalta vuodesta ihan positiivinen vaikutelma. Espanjan asunto puolestaan on ollut pitkäaikainen haave ja sen vuokrattavuus oli positiivinen asia. Espanjan vuokratuottokin yllätti positiivisesti, kun suhteuttaa sen vuokrattujen kuukausien määrään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *